用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀多年n1定讀多年k1?
go

讀多年n1定讀多年k1? [複製鏈接]

讀多年n1定讀多年k1?

呀仔一月出世,趕吾到6歲上小學,0廿即係佢要比人讀多一年先夠年齡上小學,0廿我比佢讀n1一路上k1k2k3,定係讀多年幼稚園k1/k2/k3好呢?

Re: 讀多年n1定讀多年k1?

0廿讀多年k3,會吾會影響佢心埋尼,個個都上小學,但我又諗,k3深d,再打好個低上小學會吾會好d?

以05年1月出世為例.  07年1月足2歲, 即06/07學年下學期, 小朋友可以讀n1. 跟住到07年9月要繼續讀N1, 08年9月讀k1.

即係話, 小朋友只係比其他小朋友多讀 o左頭半個學期n1. 果半個學期, 其實唔讀都冇所謂, 留番07年9月開學先讀n1, 咪同其他小朋友一樣囉.   

果半個學期唔讀n1.....可以讀 playgroup!留番9月先讀n1!
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

K3個個小朋友都預備上小學,多讀一年k3,只係得佢一個仍然留在幼稚園,而且k3果年老師會不停咁講小學的生活...可能佢會覺得唔開心架喎!

eyan 寫道:
0廿讀多年k3,會吾會影響佢心埋尼,個個都上小學,但我又諗,k3深d,再打好個低上小學會吾會好d?

birdbird:
學校話吾係0廿計,開始時我都係0廿諗,但原來12月31日前出世既bb就可以,因為佢係小學9月開學前足夠6歲,但1月1日出世,係9 月前都吾足6歲上吾到小學,因小學吾收,所以我仔要比人讀多年,因為我有支助,所以吾會同呀仔讀n1,而家就係諗重讀邊年最好.

JadeCheung 寫道:
K3個個小朋友都預備上小學,多讀一年k3,只係得佢一個仍然留在幼稚園,而且k3果年老師會不停咁講小學的生活...可能佢會覺得唔開心架喎!

[quote]
eyan 寫道:
[/quote]

係啦,我就怕會係0廿,但k1無咩野學,上到k2先有默書,k3又怕佢吾開心,我諗會係k1多掛,而家同佢排左n1先,但有支助既話就一開二,即一個月相等於二個月既學費,果7百幾蚊比佢學野都好丫.

why not consider repeat K2 then?
[/quote]
係啦,我就怕會係0廿,但k1無咩野學,上到k2先有默書,k3又怕佢吾開心,我諗會係k1多掛,而家同佢排左n1先,但有支助既話就一開二,即一個月相等於二個月既學費,果7百幾蚊比佢學野都好丫.[/quote]
‹ 上一主題|下一主題