用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站
樓主: winwin815
go

「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站 [複製鏈接]

Re: 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

square, 我住沙田圍村呀, 會係威爾斯生, 我想快d生, 唔使陀住個大肚dum, 好唔方便
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

Namnam05
咁我同仔仔打左流感針先啦,現在開始秋涼打定都差吾多,因為我有鼻敏感,所以傳左比個仔同個女呀,所以佢地個鼻好容易感敏law...唉....

square72
你bb下個月又入o黎讀呀,你個bb應該都係細組喎,吾知會吾會同我女女一組呢

manman
乙明因為對我o黎講吾係太方便,因為我係火炭返工,我打算自己湊佢返放學,所以如果係禾輋讀的話我門口就有小巴返工,放工又有車去門口,但乙明就比較麻煩law
我係仔仔出世兩三個月就報定名先可以排第九呀,你話幾誇張呢,我女女都打算明天去報名,順便可以參觀下學校ma,

等我明天同仔仔著番件底衫先,現在仔仔返工通常著短袖+背心或者薄長袖law.....

現在我係媽媽到暫時,佢住新翠所以返學非常方便,但遲些我可能搬返油麻地駿發花園呀,我亦吾打算將仔仔女女轉出九龍讀,因為我都好鐘意沙田,又方便,
最衰我冇本事買樓啦,現在我只抽緊房協o既公屋呀...

my1215sui, 唔好話自己無本事, 講真, 我覺得香港d樓唔抵買, 價錢又貴, 又扼稱, 所以我都係租架咋, 就算有能力, 都未必會買
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

maman & AE,

係容医生呀,我都係朋友話比我知咋,因為我自己同惠氏訂同個仔打都要500元一針,所以我都有D懷疑係唔係鏈球菌針,等我打去問下先~

my1215sui,

我今早又見到仔仔啦,佢仲企定定揮手同我笑住打招呼呀,跟住講拜拜話要去屎屎喎,老師聽到仲話佢叻叻呀,真可愛     
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

Namnam05
你話見到我仔仔呀,是嗎

今日我老公一個帶佢返學呀,點知都得喎,咁我九月就吾洗朝朝一家四口一齊送仔仔返學lu

winwin
唉...我自己真係好想有個安樂窩呀,可能一直都係同6299住,現在又要同媽媽住啦,我亦都要為兩個細路想下ma,始終有自己屋企方便o的law.....
我吾係一定要買,公屋又好,總之有間屋就得呀....
所以我現在唯有抽房協o既公屋,

winwin815,

沙田圍村係咪即係新翠對面ar??
bb未出世就好想佢快d 出哩... 但到佢出咗哩就想佢番入個肚到ka la~~!!  

my1215sui,

幾多至幾多個月既bb 為一組ka???

my1215sui, 我一有左, 我奶奶就叫我抽公屋啦, 但係我唔會啦, 第一, 我有兩隻狗仔, 第二, 我唔想搬離開沙田, 沙田又冇新屋村, 住二手既, 沙田既太老啦, 我細個都係住公屋, 第三, 好多新移民架, 因為好似我屋企咁, 我地搬走左, 新搬入去既, 多數係新移民, 同埋......依家先排, 排到幾時喎, 至少3年, 到時bb又讀書, 又要諗學校網, 同埋一家三口, 得幾大丫, 依家d公屋租金都唔平架

我就由大學二年班已搬出黎自己住, 仲要係冇得返轉頭個種, 我老豆老母各有家庭, 麻麻亦唔會收留返我

square, 新翠對面個個叫新田村, 沙田圍村係博康同河畔之間

會想bb返返入個肚架咩???見到佢笑, 點捨得塞返佢入肚呀 hahhaa
歡迎參觀『文。穎之家』

square
我都吾知幾多個月一組呢,因為佢細組都分幾組呀
好似我大仔係大組,都有分a,b,c,d組呀....

winwin
抽房署o既公屋當然要排好耐啦,而且入息仲好低添呀,跟本兩公婆做野冇可能申請到law,所以咪益晒o的新移民law,因為基本上都係男人做野之ma...
所以我咪要抽房協o既貴價公屋,排得快o的,但租金最平都三千幾蚊呀,而且地方選擇又少,最方便都係油麻地駿發花園law

Namnam

惠氏那隻肺炎鏈球菌針係貴d同埋要打多幾針架,如果我冇記錯,在容醫生打要$650一針。

Pneumo 23就係平d的肺炎鏈球菌針,但係要兩歲後先打得,一針好似都係$250。

Namnam05 寫道:
maman & AE,

係容医生呀,我都係朋友話比我知咋,因為我自己同惠氏訂同個仔打都要500元一針,所以我都有D懷疑係唔係鏈球菌針,等我打去問下先~

my1215sui,

我今早又見到仔仔啦,佢仲企定定揮手同我笑住打招呼呀,跟住講拜拜話要去屎屎喎,老師聽到仲話佢叻叻呀,真可愛     

my1215sui, 要成三千幾     , 有幾大呀, 我呢到都係4千咋喎
歡迎參觀『文。穎之家』

實用320呎law
但租房協同房人地方吾同o既,我租房協吾怕比人趕走ma,同埋我成日覺得租人地方住好似幫人供樓咁,吾係好抵law

同埋吾洗比咩按金,上期,吾洗冇端端拿一大筆出o黎,不過就要裝修law

不過我就算搬左出去,仔仔同女女都會讀番這裡呀,我可能間吾中係媽媽度住ma,我見仔仔讀得咁開心費時同佢轉o黎轉去

my1215sui, 咁又係, 我係唔想煩啫, 應付到就唔好搞呢d野啦
歡迎參觀『文。穎之家』

我仔仔這兩天都係由爸爸一個人帶佢返學,佢都冇扭計,非常好,去到學校仲同爸爸講byebye,
咁我吾洗日日湊埋女女落去ma
不過十月女女都返學lu,

明天開細組家長會呀,有冇人參加呀

唉... 曦曦下個禮拜先夠4個月...但我好似又有左兩個月啦....
都唔知點算........

square, 下.....    
歡迎參觀『文。穎之家』

今日聽完細組家長會都吾錯呀,現在我真係好放心交bb係度湊....希望一切順利啦
女女十月頭返學lu

square
你有冇驗到呀,

my1215sui, 早知我跟埋你去啦, 我係屋企好悶呀, 越想佢快d出世, 佢越唔出黎咁
歡迎參觀『文。穎之家』

各位姊妹,

我個仔由傷風變左咳呀,攪到我頭都大埋,無乜心機上bk添,...............唉...............

你地都要幫阿b著多件衫呀!

square.......
真係?

[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

jocola, 好快好返架啦, 唔好咁擔心
歡迎參觀『文。穎之家』
‹ 上一主題|下一主題