用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站
樓主: winwin815
go

「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站 [複製鏈接]

Re: 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

我去到喎, 你再試下....
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

winwin815

《從0歲開始》呢本書係由「學園傳道會」出版,係一本基督教出版的書,不過並冇cover基督教,而集中講湊仔的,應該要係一d比較大型的基督教書室先有得買。你可以試下去新城市個度有間「天道書樓」(係以前惠康個頭),睇下有冇得買。

jsbaggio, thanks
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

我就想同仔仔打左水豆針先,因為萬一傳染左就麻煩呀....
本來想入學前去打,但仔仔又要打歲半針,現在想同佢打,佢又吾舒服,我可能要下星期先同佢打lu,
至於肺xxxx這支針我都打算同佢打,但又要遲少少lu

我已經幫仔仔報左禾輋救世軍lu,出年九月入學
我排第九,所以應該冇問題
本來我想打算仔仔出年二月夠兩歲比佢插班入讀呀,始終學費平一半呀,慳得就慳ma,點知有成百幾個排隊,所以冇希望
因為我下個月女女又入育嬰院,開支真係好大,好在申請到減一半,兩個都要四千幾蚊呀

有冇報乙明救世軍呀,地方好過禾輋,因為禾輋的大肌肉室在室外,怕樓上會掉野落黎。

my1215sui 寫道:
我就想同仔仔打左水豆針先,因為萬一傳染左就麻煩呀....
本來想入學前去打,但仔仔又要打歲半針,現在想同佢打,佢又吾舒服,我可能要下星期先同佢打lu,
至於肺xxxx這支針我都打算同佢打,但又要遲少少lu

我已經幫仔仔報左禾輋救世軍lu,出年九月入學
我排第九,所以應該冇問題
本來我想打算仔仔出年二月夠兩歲比佢插班入讀呀,始終學費平一半呀,慳得就慳ma,點知有成百幾個排隊,所以冇希望
因為我下個月女女又入育嬰院,開支真係好大,好在申請到減一半,兩個都要四千幾蚊呀

maman,

你係咪報咗乙明救世軍呀?我奶奶都叫我報喎,佢話想BB在沙田讀,不要太頻撲~仲有呀你去唔去BBQ呀?

my1215sui,

你除咗打水豆和肺炎針外,我建議你打埋流感針,你可以先打流感,因它要打後一個多月才会產生效用,剛剛可以在冬天預防,而你又知不知道打了水豆針都会有机会出架,只不過不会太厲害啫同埋樣子不似水豆,仲有呀馬鞍山有個医生打肺炎針好平300元一針,你個仔一針就得啦,B女就要打兩針,出邊D医生收600-1000元不等。   
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

namnam,

我報了沙田兩間救世軍,不過都排七十多,唔知有冇機會?

我唔去BBQ,我都好想去,不過我要返學,而且去黃金海岸又太遠了...

Namnam05,

剛剛打

我女女下個月都會開始番育嬰園呀.....
my1215sui 寫道:
jsbaggio
總之人奶餵得幾耐得幾耐啦,我盡左最大努力呀
我已經好心滿意足呀,因為我真係可以這兩個月都全人奶,而女女又食得好滿足.....
佢十月就返lu,我真係好吾捨得呀
我十月中返工呀....

square72, 你囡囡幾大呀
歡迎參觀『文。穎之家』

曦曦今個月27號就夠4個月la...
winwin815 寫道:
square72, 你囡囡幾大呀

square, 咁之前邊個照顧架
歡迎參觀『文。穎之家』

winwin815,

頭兩個月就我自己湊, 到放完產假番工就日日拎過去婆婆屋企湊... 放工就去接番!! 其實, 無論我or 曦曦都好辛苦呀... 日日都要撘成個鐘車過去, 之後又要撘番成個鐘車番屋企...
下個月我會搬入沙田, 根本再冇可能日日湊哩湊去~~

square, 哦....你剛搬入黎, 沙田好好住架, 我住左好多年, 都唔想搬走
歡迎參觀『文。穎之家』

winwin815,

你住係邊到ar??
你打算係邊間e院生ar??

好慘

我個仔傷風呀!

[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

我囝囝流鼻水,流

AE
打流感針係醫唔到傷風的,不要搞錯呀!

仲要流感針都係針對當年流感,如果遇著第二隻菌,無幫助的!

如果係一般清鼻水,無其他唔舒服的話,可能只係一些鼻敏感,咁不用看醫生。

我個b二個半月時返新翠開始流清鼻水,我聽老師講無帶佢看醫生,到冬天反而沒有了,今年夏天開了冷氣後,佢都無流鼻水了,可能係大個左,個鼻無咁敏感有關。

jocola
依家開始秋涼,記得比多件背心bb著,因為早晚天氣溫差大了。仲有記住要著底衫,夏天可以吸汗,反而無咁易一冷一熱而病;冬天可以保暖,又可以托底外面加件羊毛底(如超凍)。

maman,

打肺炎針邊度$300呢

namnam

你話馬鞍山打針好便宜那個是否容醫生?If so,上次我睇佢過歲半打Prevnar都要打兩針,一針要$6XX,如果要打Pnuemo 23,就要兩歲先打得,一針要$2XX。

如果不是容醫生,請報料。

因為我b上次打水痘針後,手臂出了紅斑,我懷疑這已是輕微水痘,都搞了2week,所以我想等阿b大d,兩歲後打Pnuemo 23,打一次就得,冇咁心痛

AE 寫道:
maman,

打肺炎針邊度$300呢

阿AE,

你等namnam報料啦,如果佢個醫生同我一樣,咁個枝平的肺炎針應該要兩歲後先打得,不過打一次就得,呢枝係新藥,出了不久,所以無咩人知。
‹ 上一主題|下一主題