用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站
樓主: winwin815
go

「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站 [複製鏈接]

Re: 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

my1215sui, 咁咪好囉

我最後都係仲未去排隊添, 唉...點解就無謂講啦, 唔開心事一件, 希望聽日去到啦, 時間真係無多啦
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

我個位奶奶大人最新笑料, 係....佢居然諗住, 如果我唔餵人奶, 湊bb返佢屋企一星期, 幫我照顧, 等我休息, hm.....人地10月懷胎, 咁辛苦, 生左佢就抱返屋企1星期, 唔係呀, 咁都諗得出    

(借個位黎講下)
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

winwin815

算啦,可能佢都係一片好心,但幾攪野!

你真係有心理準備呀,都幾辛苦架!

my1215sui

家長會有乜野做架?
成兩個鐘架woo..........講黎聽下呀唔該!

[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

jocola, 其實我都慣佢d騎呢野架啦, 但係佢咁既絕橋都諗到, 我真係.....有點兒怕我到時點對住佢囉, 仲要係幾個全日, 我怕我到時嘔到成地血 :p
歡迎參觀『文。穎之家』

winwin815

車!咪比佢抱番去湊囉,其實初生bb唔好玩架,又冇反應,成日訓,又易嘔奶,又飲夜奶,實辛苦c你99!

我係你,咪比佢湊番一個月,等自己養好身體,補好d,精神d,最好戒埋夜奶,先自己湊番,滿月後送去新翠,咁好好架!

不過呢,佢湊了一個禮拜可能會頂唔順比番你,哈!

winwin815 寫道:
我個位奶奶大人最新笑料, 係....佢居然諗住, 如果我唔餵人奶, 湊bb返佢屋企一星期, 幫我照顧, 等我休息, hm.....人地10月懷胎, 咁辛苦, 生左佢就抱返屋企1星期, 唔係呀, 咁都諗得出    

(借個位黎講下)

HI ALL~   
我下個月會搬過哩沙田, 原本我住係紅磡, 日日朝帶曦曦過柴灣婆婆屋企湊, 但如果搬咗入沙田真係冇可能咁做la~ 太遠la!! 我打算將曦曦放係育嬰院到!
我有d 野想問一問大家ka:
1) 新翠間育嬰院好唔好??
2) 收費幾多??
3) 時間係番幾至幾??
4) 係咪自備奶粉&尿片??
5) 大約排期要排幾耐??
6) bb會唔會好易病ka??
thx!!

square72

你睇番舊版啦,有齊你要的答案!click here

maman

thx a lot!!

mamam, 我奶奶係妹仔性格, 佢唔會辛苦架, 佢係pwh做阿姐, 返shift, 仲可以一星期煲幾次湯, 做糕, 做餃子, 佢冇野做先唔安樂, 更何況我唔會比佢搞我個bb, 佢d野太奇
歡迎參觀『文。穎之家』

winwin815 寫道:
mamam, 我奶奶係妹仔性格, 佢唔會辛苦架, 佢係pwh做阿姐, 返shift, 仲可以一星期煲幾次湯, 做糕, 做餃子, 佢冇野做先唔安樂, 更何況我唔會比佢搞我個bb, 佢d野太奇

嘩,係醫院做阿姐,應該收到好多料,但d方法都咁騎泥...第一次聽。

但係你都要sure你識得正確的方法,唔係一陣間比佢「大」番你!

咁你比佢幫你補身做家務,有個人幫輕下都總好d!尤其是初生要餵夜奶架,你冇人幫手好金架,日頭實累c!

頭先我打過去新翠育嬰園問, 我一點打去, 佢地話d 姑娘食lunch, 叫我兩點再打, 兩點打去, 又話姑娘去咗開奶, 又叫我三點再打...
我想問佢哋人手係咪唔足夠咖??!!

square72 寫道:
頭先我打過去新翠育嬰園問, 我一點打去, 佢地話d 姑娘食lunch, 叫我兩點再打, 兩點打去, 又話姑娘去咗開奶, 又叫我三點再打...
我想問佢哋人手係咪唔足夠咖??!!

法例規定工作員對bb的比例at least是1:8,佢地一定唔會犯法,只係在counter位同事可能要幫下手,所以咪唔一定答到你問題囉,你直接找陳主任問啦!

天文台話呢數天都會涼同有雨,記住幫bb著多件衫先返學

七天天氣click here

我只可以講, 我奶奶係一位奇人, 我唔知點同佢溝通, 佢到依家, d仔女大晒, 自己用自己錢進修, 佢會同我飲開茶, 話讀黎做咩, 晒錢呢d說話, 真係想死.....

補身我都怕佢唔多識, 最大問題係, 我怕我長時間對住佢, 我會炆死左, 嘔到成地血都似

依家希望早過預產期一星期作動, 至少頭一星期, 避開佢放假, 我唔想長時間對住佢, 我怕我會問口鬧佢

真老土, 仲想呢幾日洗衫, 但係咁既天氣
歡迎參觀『文。穎之家』

昨日真係比育嬰院嚇c我呀,有老師三點鐘打我手機話蛋蛋目訓完晏覺之後成個人都好震,手腳紫紫地,面色比較蒼白,好似醒與吾醒之間,佢話好在叫佢個名又認佢,但就冇笑容law,同佢探熱冇發燒,佢話都震左成十分鐘到喎,問我之前有冇咁o既情況,我就話冇law,之後佢叫我落去睇下蛋蛋喎,當時我係九龍,我立即搭車返去啦,個心真係好驚,佢地講到咁恐佈,手腳發紫喎.....
隔左十分鐘老師再打我手機話蛋蛋現在飲左杯暖水好好多,面色都好番好多,佢地話現在比蛋蛋目訓係張牀仔,抬高少少佢對腳,等o的血氣行得好o的喎....
我半個鐘到去到老師話佢已經冇咩野,仲食野茶點,我見到蛋蛋又冇咩野喎,面色都好好,我話可能佢這幾天有少少鼻水同咳食左兩三日藥啦....

返到屋企觀察蛋蛋佢又冇事喎,我都吾知點解會咁呢
希望今日冇事啦

你仔仔係咪昨天放學時,差不多六點,坐在BB車走呀?係的話,我見到佢又真係冇事喎...

my1215sui 寫道:
昨日真係比育嬰院嚇c我呀,有老師三點鐘打我手機話蛋蛋目訓完晏覺之後成個人都好震,手腳紫紫地,面色比較蒼白,好似醒與吾醒之間,佢話好在叫佢個名又認佢,但就冇笑容law,同佢探熱冇發燒,佢話都震左成十分鐘到喎,問我之前有冇咁o既情況,我就話冇law,之後佢叫我落去睇下蛋蛋喎,當時我係九龍,我立即搭車返去啦,個心真係好驚,佢地講到咁恐佈,手腳發紫喎.....
隔左十分鐘老師再打我手機話蛋蛋現在飲左杯暖水好好多,面色都好番好多,佢地話現在比蛋蛋目訓係張牀仔,抬高少少佢對腳,等o的血氣行得好o的喎....
我半個鐘到去到老師話佢已經冇咩野,仲食野茶點,我見到蛋蛋又冇咩野喎,面色都好好,我話可能佢這幾天有少少鼻水同咳食左兩三日藥啦....

返到屋企觀察蛋蛋佢又冇事喎,我都吾知點解會咁呢
希望今日冇事啦

吾係,我三點半已經接左佢走lu,老師叫我立即去ma,我仲吾卜落去咩,

OIC,其實我估都係冇咩野,就算你帶佢去醫院,都係驗唔到咩出來,最緊要觀察佢再有冇事。

育嬰園好交帶啦,換著係外傭,佢一定唔識做,你又唔會信佢,係咪?

天氣無端端涼左咁多, 大家要小心呀
歡迎參觀『文。穎之家』

今日終於捉到我老公一齊去留名啦, 個姑娘話政府申請減費, 時快時慢架喎, 有d擔心添, 你地有冇經驗呀
歡迎參觀『文。穎之家』
‹ 上一主題|下一主題