用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站
樓主: winwin815
go

「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站 [複製鏈接]

Re: 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

可能係啦,始終佢係細膽O既,希望佢快O的適應啦
今日佢第四日返學,比佢試放3:30,老師話佢都OK呀,早上冇喊過,到十二點幾開始O的同學仔目訓時佢就開始喊,老師抱左佢一陣就目訓左,不過目訓左一個鐘到,都吾錯,我仲估佢吾目訓添呀,之後食茶點

我女女十月就開始返LU,聽老師講話十月有幾個BB返,我女女係第二細喎,最細係8/8出世,而我女女就31/7,仲有一個7/7,佢話都好多人報,所以你快O的留位呀

my1215sui, 如果我星期四唔能夠親身去, 我就會打電話去先架啦, 因為聽日要等送傢俬, 呢幾日好忙, 因為剩返時間真係唔多, 搞到好鬼攰.....
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

winwin815 寫道:
jsbaggio, 你知唔知我近排聽得最多既一句係咩....., 就係"你到時就知?"

係呀,雖然個時我囡出世時已有晒心理準備會好辛苦,但當實際經驗到,又真係有d頂唔順架!不過,過左差唔多1年,我又幾懷念佢初世時的情況

my1215sui
希望係囝囝快d適應啦

jsbaggio, 其實我都好擔心到時點, 因為冇咩人幫手, 依家就係緊係諗自己好tough, 搞得掂既, 到時點, 真係冇人知, 有咩野唔明, 真係要你地多d指教

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

winwin815

誰人陪你坐月呀?坐月個陣真係要有人幫手,唔好一個人坐月,點都要有人幫你補身同照顧阿b。

mamam, 其實可以話冇, 我本身跟麻麻大, 麻麻年紀大啦, 我阿媽都冇見好幾年, 亦唔知我大肚, 至於奶奶, 我諗佢會黎, 但係佢個套, 我就真係不敢恭維, 同埋佢要返工, 佢有話攞左我預產期後一星期既假囉, 不過.....佢煮既野, 我一向唔啱食, 佢做既野, 我一向都唔太明, 所以佢黎同唔黎, 對我黎講冇咩大分別, 因為我唔會放心交個bb比佢, 而自己去訓, 依家搵緊住附近既中學同學既媽媽幫下手, 我最擔心係食飯同買餸, 至於家頭細務, 一向都係我老公做多過我做, 佢放工會搞, 係衰在冇人在家, 我一個人唔敢幫bb沖涼, 唔係怕佢軟綿綿, 係怕有咩野事, 冇人照應
歡迎參觀『文。穎之家』

死人bk又傻左添
歡迎參觀『文。穎之家』

大家好,
我又黎報到先!

我個仔升左中組啦!

[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

jocola, welcome

其實你地講升組, 升組後有咩分別架
歡迎參觀『文。穎之家』

Hi 遲咗報到添,仲有無位呀~haha

winwin815 其實每個奶奶都會有不同的性格,我之前都係奶奶同我坐月,佢專責照顧我而BB全權由我照顧,又加上我本身性格喜歡乜都自己做同話事,BB須然係佢第一個內孫,她都不敢多言,你家在那裏如果近我都可以幫吓你。
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

Hi maman & hyma 你哋星期六去唔去家長會呀~
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

winwin815

如果你經濟許可,不如請個陪月啦,起碼有人幫到手。

產後調理得好,身體會好過以前架,否則,仲差過做女個陣,你想下啦!而且新手湊b好辛苦架,如果有黃要照燈,仲麻煩。如果你仲想餵人奶,你真係認真找個陪月幫手,因為太辛苦,一係上唔到奶,一係上到奶你都唔識餵,好慘架。你個b唔食多d人奶打好個底,第時返新翠好易病,到時你仲慘,阿囡成日要「退貨」。

你慎重考慮下啦。

有野做唔去得。
Namnam05 寫道:
Hi maman & hyma 你哋星期六去唔去家長會呀~

winwin815 寫道:
jocola, welcome

其實你地講升組, 升組後有咩分別架

「到時你就知啦!」,依家講了你都未經歷過,冇咁深刻印象。

簡單來說就是根據bb不同階段有不同課程來配合囉!

你依家應該多了解初生至滿月的階段,因為你要獨力面對呀!

Namnam05, 唉....我個位奶奶大人咁願意聽人講, 我就唔使咁煩啦, 佢比較固執, 佢認為啱既野, 唔會點理人感受, 我至會覺得咁難頂, 人人同我講到時我自己搞唔掂, 我明, 但係以我認識我奶奶咁耐, 我真係好明白.....佢黎到, 只會添我既煩, 而唔係幫到手囉

我住沙田圍呀, 你又住邊呀

maman, 我就當然經濟唔許何啦, 我這個bb是一個意外, 本身連婚都唔諗住結, 不過, 我同我老公(其實都未註冊, 叫做兩家人食左餐飯, 當擺酒咋)都喜愛小朋友, 自己年紀都唔少, 就當係天意啦, 所以咩野都要煩, 錢啦, 時間啦, 地方啦....請陪月真係唔捨得, 依家就睇下有冇朋友既媽媽可以幫下手做鐘點咁囉, 不過....原來求人都好煩  
歡迎參觀『文。穎之家』

今個星期六我會出席家長會
你地有邊個會出席呢
我就好易認,因為當日我要帶埋女女一齊去,抱住個好細o既bb就係我呀

我住新翠呀,所以湊仔仔返學好方便

今日仔仔返學終於吾喊lu,我真係好開心,佢仲同我byebye添呀,真叻仔

my1215sui, 我未住依家呢到個時, 住金獅架, 但係我兩隻狗狗比人投訴得勁, 我先搬過黎呢邊d村屋, 點知....又有左, 又要放返bb去新翠既托嬰所, 真係玩野
歡迎參觀『文。穎之家』

如果住係新翠就方便o的law,起碼吾洗搭車ma
咁你遲些返工前咪要搭車送bb去新翠之後返工law

現在我就暫住係媽媽屋企,我最想就係買景田苑,一來近媽媽,二來仔仔女女就可以讀番新翠育嬰院,咁樣方便好多
因為我現在抽緊油麻地駿發花園o既房協公屋,如果搬左出去就比較麻煩o的law
現在真係幾矛盾,又想有自己安樂窩,但又想住番係沙田
唉.....

最衰冇首期啦

my1215sui,

係咪16/9(SAT)9:30-11:00中組家長會,我會同老公去,我

我要返工無得去呀!....................   

升組之後老師唔同左,活動遊戲多左,之後多數係食
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png
‹ 上一主題|下一主題