用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 再見暑假,開學喇喎!!
go

再見暑假,開學喇喎!!

王國長老

再見暑假,開學喇喎!!

各位既小朋友收拾好心情未呢?
係度祝願每個小朋友聰明伶俐,
返學唔好甩甩漏漏,帶齊D 野,
少D 駁咀,唔好激媽咪,
身體健康,食少D 薯片!

另外我地媽咪們又開始呢10個月既持久戰,
我地要加強EQ,輔助D 細路好好學習,
唔好咁易勞氣,嬲就走入廚房飲啖水!
不過唔鬧仔呢….真係知而行難,大家努力啦!

Re: 再見暑假,開學喇喎!!

加油呀   

大家努力呀!

加油, 全力以付, 做到最好 Yeah !!   

麟媽媽,

你講出晒做媽咪o既心聲    , 大家一齊努力啦!

係啊....大家都要努力, 加油)))

明天阿仔就要開始3年級既生活了....   

無錯ar, 知而行難,大家努力呀!    

各位小朋友,媽咪們,大家努力啦!
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_310.gif[/img]

麟媽媽,

阿仔今年剛小一, 今年係第一年開始呢10個月既持久戰, 人人都話阿仔間小學又話競爭大 , 真係好緊張, 有D野真係要向你請教, 有無方法令小朋友在test/exam/dictation 小心D, 吾好錯D minor/careless mistakes o尼?
This summer holiday, 我出左test paper 叫阿仔試做, 亦試默過wide range reader, 佢串字無錯, test paper 都識做, 但就有好多minor/careless mistakes , e.g.punctuation mark, big letter/small letter, 明明寫明要underline the answer, 佢就circle the answer
    o矣!  吾識做 or 吾識串字都有得教, 小吾小心o尼樣o野, 真係吾知點教。  佢又吾係好明minor/careless mistakes 係會被扣分, 點算o尼?
我會吾會太緊張o尼?

王國長老

CD,

呢D careless mistakes 真係成日都發生架。
你比papers 佢做時,你唔好行開睇住佢做,
佢寫錯唔好出聲,睇佢係快手寫錯,定係唔識而錯。
同佢對paper,話比佢知邊題錯,但叫佢搵出錯係邊,
我發現如果你話比佢知錯乜錯物,佢都係會再錯過既,
因為得你講佢又左隻耳入右耳出,下次又再犯!
但如果係佢自己搵出錯處,咁佢又好似深D 印象咁,
你試吓咁得唔得,其實10個有9個小朋友都係咁大意既!

今年我覺得壓力大左啦! 話晒已經唔係P1仔, no excuse啦!

麟媽媽,

吾該哂。  等我試

仔仔升P.2啦 ! 經過上年嘅經驗,今年呢10個月既持久戰我希望容易過D啦 !!大家媽咪們互相鼓勵啦 !!!

一齊努力!

麟媽媽 寫道:
係度祝願每個小朋友...
........
少D 駁咀,唔好激媽咪,
............
唔好咁易勞氣,嬲就走入廚房飲啖水!
不過唔鬧仔呢….真係知而行難,大家努力啦!

有時真係好勞氣  :cry:
每日時間已經唔係多, 佢又o係度駁咀dum波鐘 :evil:
激氣

開學啦!! 好開心     

醒目開學勳章

下星期一我個囡囡就K3開學了,跟住就要參加第一輪計分派位啦!!!真係又緊張又頭痕。

srry 重覆咗