用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我是天水圍小一ma ma
go

我是天水圍小一ma ma [複製鏈接]

我是天水圍小一ma ma

今年我仔入小一,就讀梁球琚(正校).我仔開始了兩天新生會我感覺學校都細心例如有小班教學,開學前見家長,到月尾會再約家長會面,細緻安排小朋友雨天要放定雨具在校.如果沒有是不會比小朋友離開
其實我上年都15/16唔知點,不過我起初都選天官no.1 天天no.2  梁球琚no.3 天天係好不過我地無宗教信仰天 梁球琚我朋友個仔讀緊ok,天官我都係聼人講而且我自己細個都讀官立所以選no.1,雖然入唔到不過我仲開心,因為我仔的表姐都獲選同一間仲一班潻,其實我地都唔好忘記唔好比太大壓力自己同仔女  

你們好我係新加入的媽媽 ;-) :-D

Re: 我是天水圍小一ma ma

HELLO! 唔好意思,我想問吓你個小朋友響邊度讀幼稚園嫁??

請問小班教學一班大約幾人呀?
ngo-baby 寫道:
今年我仔入小一,就讀梁球琚(正校).我仔開始了兩天新生會我感覺學校都細心例如有小班教學,開學前見家長,到月尾會再約家長會面,細緻安排小朋友雨天要放定雨具在校.如果沒有是不會比小朋友離開
其實我上年都15/16唔知點,不過我起初都選天官no.1 天天no.2  梁球琚no.3 天天係好不過我地無宗教信仰天 梁球琚我朋友個仔讀緊ok,天官我都係聼人講而且我自己細個都讀官立所以選no.1,雖然入唔到不過我仲開心,因為我仔的表姐都獲選同一間仲一班潻,其實我地都唔好忘記唔好比太大壓力自己同仔女  

ngo-baby我個囡又係今年入小一讀粱球琚正校,我上年選學校同你一样第一天天第二官小第三梁球琚最后入左梁球琚但真係覺的好開心間學校好多方面我同个囡都好中意雙班主任真係可以照顧到的小朋友全班人數又唔多你仔仔分係邊班呀?  

bitty:好開心终於有人同我一樣,我仔仔1 d班,你女女呢?
我周你一樣感覺學校都好好,有小班教學!不過我想問問你女女是搭校車嗎?因為我仔開學無幾日,放學係校車比高年班蝦佢好擔心,我想唔再比佢放學搭校車,但係我唔想媽媽太辛苦,你有意見分享嗎?好開心認識你

醒目開學勳章

可否講下高年班點蝦佢呀 ? 學校應該唔止得一架校車. 可唔可以轉第二架校車呀 ? by the way, 妳住邊度呀 ?
ngo-baby 寫道:
因為我仔開學無幾日,放學係校車比高年班蝦佢好擔心,我想唔再比佢放學搭校車,但係我唔想媽媽太辛苦,你有意見分享嗎?好開心認識你
hello hello ~~

hi丁丁我住俊宏軒,我個條路線係得呢架校車,高班小朋友拿出筆盒看我仔仔望吓佢,佢用筆盒打我仔隻手 唉!好彩無セ事,之前亦有差不多事情發生,其實我明白小朋友之間會常有此類事情發生,我打算同校車姨姨講吓,你地有無意見呢   

ngo-baby我囡係1C班,校車我唔係好清楚我囡唔使搭校,但你可以話俾班主任應該可以幫到你

主任剛打比我了解校車事情,亦安排好校車坐法令我放心了,原本我不打算告知主任只係同校車姨姨說代他安排,最後主任她自己打來了解,我感開心要同你們分享      多謝1 d 陳主任

我仔今年都係小一呀...............

不過係獅子會讀~~~~~~~~~~~~~~~~
我愛2個的寶貝豬
‹ 上一主題|下一主題