用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學一年級應唔應該俾零用錢佢返學?
go

小學一年級應唔應該俾零用錢佢返學? [複製鏈接]

小學一年級應唔應該俾零用錢佢返學?

我想問我個小朋友6歲今年讀小一,應唔應該俾零用錢佢返學,如果應該甘俾幾多錢為之合適呢?請各位家長俾d意見,謝!謝!

Re: 小學一年級應唔應該俾零用錢佢返學?

風信子:
我仔學校已講明 P.1 不可以比零用錢或帶八達通.
自備茶點和水.

i am planning to give my girl $5, or $6 dollar everyday as the pocket money.  I don't think she really needs to use it, as I will prepare her lunch also snack.  Still, I think it is good for her to start learning the concept of money, and how to manage money.
Alles gutes!

如果學校有小食部,  我就會比$5 一日, 當中鼓勵他們儲錢, 因為學校的小食部的小食大多數candy,  potato chips, 等等,  叫小朋友學習什麼應該買,  什麼小吃為妙!
如果沒有小食部,  我都會給$2 一日的零用錢,  學習儲錢,
比小小理財的訓練啦!

我的小朋友都是這樣學理財的!  買小食的時候,  仲訓練加減數呢!

唔該哂甘多位家長既意見,我琴日去完新生家長會,學校都係唔建議俾錢d小朋友返學,就連我老豆都話唔好因為唔好甘快就養成佢用錢既習慣,其實我個人就覺得如果小朋友係有自律既話就好,但我個小朋友就無呢樣野,佢好細個既時侯就已經每日俾2蚊佢入錢箱,可惜自此之後我個小朋友成日都話佢有好多錢,又話要買野送俾我又話要買野送俾妹妹呀!爸爸呀!我都知都佢甘既出法點係0岩,但我覺得佢好似好大洗甘,本身我既用意就係佢會將零用錢用得其所,例如:買下文具,同有需要既日用品,唔知我甘樣做0岩唔0岩,宜家到左升小一我就係怕俾錢佢,又會唔好"重"慣左佢,等佢成日都問我羅錢,所以我都唔知點算好,希望各位可以俾d意見我,等我可以知道應該點做好,同埋我都想問下你們會俾咩小食佢帶返學,係唔係買薯片個之類呢?thanks![img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1090.gif[/img]

我個囡今年升小二 , 佢小一我都無比錢佢返學, 只試過一次數學教錢幣, 老師叫家長比少少錢佢地學買野, 囡囡一年以來都係自己帶食物, 我同佢講, 小食部有甚麼, 我都會在超市買比佢, 仲任佢揀, 可能有人會覺得我縱佢, 不過我認為如果佢同媽媽去supermarket都可以買佢鐘意既薯片, 糖果之類, 佢就唔會恨其他同學既食物, 唔會對零用錢存用太大的慾望 , 當然, 我都係用一個細細既食物盒比佢帶食物返學, 反而可以控制佢唔會一次過食晒成包薯片tim !
小一得6歲, 比佢地handle錢會產生好多不必要既麻煩, 老師都建議家長準備小息食物. 最好唔好比錢佢地帶返學校,  囡囡開學二個月就已經返來同我講, 同斑有小朋友發生錢既麻煩! 如果你真係要比, 都最好唔好多過2元, 學校小食部d野好平, 1元都有交易架, 仲有, 頭頭你可以叫佢留番個 “吉” 既零食袋帶返屋企比你睇下, 知道佢買了甚麼啦 !   

:

唔該哂!我都係決定唔俾錢佢住,等佢再大d先,因為我都唔想佢你學校有d咩錢銀既瓜葛,是關佢個d同學仔盡有甘慢長既認識.
‹ 上一主題|下一主題