用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點算??荃灣學校
go

點算??荃灣學校 [複製鏈接]

點算??荃灣學校

各位媽媽請幫幫手!!!

我家住美孚,小女現於荃灣綠楊幼稚園讀k.3,我一時疏忽,以為升小一係跟幼稚園升,但剛發覺係跟住址既...點算好?

我大女剛升讀中一,小學讀伍季明上午校,都ok,不過我唔鐘意間學校係半日,我想個細女讀全日.

問題:
1.美孚係咩網?附近有咩好學校?(我係完全唔知)
2.其實我係想比佢入荃灣石鐘山/荃官/天佑.咁樣係唔係叫做跨區,我應該點揀好呢..我個女d成績唔係話特別好(考10名內),仲好怕羞.

唔該各位,幫幫忙,一個"論盡"的媽媽.     
各位姨姨好,我係cherrie,,我仲有個姐姐13歲啦,佢唔想出鏡,所以我......!!

Re: 點算??荃灣學校

HELP
各位姨姨好,我係cherrie,,我仲有個姐姐13歲啦,佢唔想出鏡,所以我......!!

help pls

connie:

其實我唔係深水埗區/荃灣區,但我知道深水埗有好多好學校,尤其是你個係囡囡,仲多選擇.仲唔駛日日搭校車甘辛苦.

天主教善導小學,寶血會嘉靈,荔枝角天主教,聖安德烈,等等.,你自己找下小學概覽2006.
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

醒目開學勳章

connie
伍季明來緊好似都會轉全日啦!
1) 美孚係40網
2) 荃灣石鐘山/荃官/天佑係62網,咁就係叫跨區啦.

細女唔跟家組得基本適齡個5分咋,首輪跨區係計分制,你選三間都係大熱應該無咩機會喎...

HI CONNIE,
我仔仔都係讀綠陽幼稚園K3, 我都好鬼頭痛選學校, 荃灣真係唔知選那間好, 你女女成積都幾好喎

你係要轉地址,我都係跨區成功入咗石小,如果你有朋友有叫佢轉個媒氣地址最好,咁會容易入d。
~~本來無一物,唯有孽隨身~~

我在荃灣區小學工作,如果有問題直接send mail問我吧!
[email protected]

荃灣區和葵青區62 & 63網合併左,好多家長會選擇荃灣區學校,但好多都爆哂!

伍季明仲係半日制,黎緊07-08都未必會轉全日制,因為佢地學校會將上什校和下午校分拆校舍,下午校學生會轉新校址上課。預計新校完工要係07年12月。

荃灣區最好入讀荃灣公立何傳耀紀念小學,如果考得好將來可以小六派位入讀何傳耀紀念中學,這中學係荃灣band one而又係英文中學。年年都會直入30個以上的學生到何傳耀紀念中學。

就算派唔到何傳耀,都入到姚連生中學,多數都入到王少清中學,好少機會派差學校。

荃灣係得呢間會有聯繫,唔知將來何傳耀紀念小學會否轉做一條龍。

mmcwwy2612 寫道:
就算派唔到何傳耀,都入到姚連生中學,多數都入到王少清中學,好少機會派差學校。

其實不是"好少機會派差學校",而是學校刻意收起派去band 2, band 3 中學的數字。如果學校的網頁資料無誤,每年的確有大約有四成學生入到何傳耀或王少清,但其餘的學生派到band 1中學就少之又少,全校大約有五成半的學生是派去band 2或band 3的中學。

不過隨著學校收生持續減少(過去兩年每年少30個學生,現在學校只餘兩班66人),再加上今年龍年效應已過,區內中下遊的小學定必首當其衝,面對極大的收生壓力,學校的收生人數將會再創新低,不過這未嘗不是一件好事,因為到時可能成績中遊的學生都已經可以入到何傳耀了。

好多謝各位既回應!!!

我爸爸住o係荃灣,我唸緊好唔好借地址???????????
伍季明唔係唔好,不過我唔鐘意佢半日..(有排都未搬到)...如果唔借地址,我就想入寶血會嘉靈(我o係o個度讀過1年班)

唔知英華好唔好呢??

connie,
你個唔係女咩?
英華係區內既出名男校,又有一條龍中學, 佢地校長有好多idea內令小朋友對學習產生興趣, 但係第一輪就算有20分都未必抽中, 要靠第二輪的大抽獎。想入此校的家長甚至去到荃灣、深井、屯門、元朗等地方, 所以都幾難入。

哈哈,係呀,我個女黎架,我成日聽人講話好,點知係男校...

我想問問我住美孚,係40網??咁38網o個d算唔算係跨區??

以上有個媽媽話:天主教善導小學,寶血會嘉靈,荔枝角天主教,聖安德烈都幾好??!!咁我個女無分,邊間難入d?
咁聖公會聖紀文小學,聖公會基愛小學,聖公會基福小學呢??

真係萬二分感謝各位既分享!!

‹ 上一主題|下一主題