用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 協恩小學附屬幼稚園與小學之關係一問
go

協恩小學附屬幼稚園與小學之關係一問 [複製鏈接]

協恩小學附屬幼稚園與小學之關係一問

請問協恩小學附屬幼稚園與小學是否未結龍?
若幼稚園畢業之學生也要按一般升小一派位方法升協恩小學?

Re: 協恩小學附屬幼稚園與小學之關係一問

請問協恩小學附屬幼稚園與小學是否未結龍?
[size=medium]

若幼稚園畢業之學生也要按一般升小一派位方法升協恩小學?
[size=medium]YES

dear benben,
多謝你的回應。
政府最近又有一些關於結龍資料,請問協恩幼稚園與小學會否結龍?
我曾嘗試找協恩幼稚園學校網址,但只有小學及中學,請問有沒有該幼稚園網址可作參考?

會否結龍??
Dunno. . . . & I also want to know.

幼稚園網址 . . . not yet ready, the master said Coming Soon wor!!

Thank you very much for your help!

benben:

見你響樹, 我就路過搭吓訕 only.....

rinapang:

請問協恩幼稚園與小學會否結龍?
==> 大家平日聽到既"結龍" (即係政府講個d "結龍") 係指小學同中學而言, 從不包括幼稚園, so 依家學校要諗都係小學同中學結唔結而已, 一向冇預幼稚園, 除非有個別學校有心做埋 "徹底"一條龍喇...但呢個係個別學校既意願, 政府唔會理, so I dun think 協恩會 in the near future.

不過..點都好, 做佢幼稚園生對小一 3rd round 叩門會有用, 所以先好多人想去報去幼稚園

多謝你提醒,不錯,除非小學及中學是直資或私校,學校便可有權全收幼稚園學生,然後由k1一直升上中學,協恩一向是津校,我相信她不會轉,所以幼稚園不可能直升小學!(以前不是用這制度的時候,大部份幼稚園生都可升自己小學,似乎現在反而仲難了)
第三階段叩門?機會不用想了!

Dear rinapang, may i know why u say so?
rinapang 寫道:
第三階段叩門?機會不用想了!

但之前有聖羅撒同協恩幼稚園既家長話係第三輪叩到門入返其小學部喎,聽聞上年協小留左五個叩門位比協幼
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

我意思是叩門機會好細,學校只係有好少好少位比叩門的學生,因為一d有名的學校,都會有不同人士靠關係等叩門位,我有朋友孩子升k3,現在已與他心儀學校"打定招呼",若統一派位派不到,便用叩門一招,所以,以我看,在沒有特別關係下,待叩門位入心儀小學,真的好微!

"第三階段叩門?機會不用想了!"

彥彥媽咪
thx for yr 搭訕
‹ 上一主題|下一主題