用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 太子或荔枝角區有無好的英文拼音班好介紹? ...
go

太子或荔枝角區有無好的英文拼音班好介紹? [複製鏈接]

太子或荔枝角區有無好的英文拼音班好介紹?

多謝大家推介.
把握生命裡的每一分鐘,
全力以赴我們心中的夢,
不經歷風雨, 怎麼見彩虹.
沒有人能隨隨便便成功!

Re: 太子或荔枝角區有無好的英文拼音班好介紹?

crystaltochan,

我細仔係happy seeds讀緊phonics幾好, 價錢亦唔係太貴. 而大仔都係係happy seeds讀, 2年前巳讀完, 宜家到細仔讀緊都唔錯.

Bowiema

唔該曬你!我有聽講話happy seeds唔錯,我都諗住報這間,但我今早打去問,佢地放假.請問你知唔知幾時會有班and開始接受報名?
把握生命裡的每一分鐘,
全力以赴我們心中的夢,
沒有人能隨隨便便成功!

佢地由28/8 - 1/9放假, 你之後打去問佢地, 因為要幫小朋友做test, 睇下佢由邊個level開始, 同埋要睇下有無時間既班啱你. 如果時唔啱, 可以waiting.

你小朋友幾多歲呀?

Bowiema

我囝囝8歲,9月升p.3喇.
把握生命裡的每一分鐘,
全力以赴我們心中的夢,
沒有人能隨隨便便成功!

e...甘啱, 我大仔都係9月升p.3了.....點解甘遲先學phonics呀? (個人意見) -- 我覺得phonics細個學會好d bor, 小學階段, 學general english會比較好.

Bowiema
好多謝你俾意見我,其實我個仔幼稚園己經開始有教phonics.同埋p.1.p2.學校都有學,但我覺佢學得唔夠"精"咁.即係有些生字佢大概可以讀到個音出黎,但唔準確,我想佢再可以學好d.等佢容易d記生字.我都唔知咁諗啱唔啱.
請問你大仔學完之後,你覺得佢學成點,可以分享下嗎?
把握生命裡的每一分鐘,
全力以赴我們心中的夢,
沒有人能隨隨便便成功!

我大仔幼稚園時學校都有教(主要教發音), 再加埋係happy seeds學(happy seeds除咗教點拚出來讀, 仲會教埋聽音來默). 我見佢上小學時默書就完全無問題, 同埋好多時都可以自己拚出黎讀.

Bowiema

咁睇黎讀好拼音對佢地真係好大幫助.我諗學校有時教既堂數都未必夠,都係再俾佢去學下,等佢鞏固下都好.
多謝曬你! :
把握生命裡的每一分鐘,
全力以赴我們心中的夢,
沒有人能隨隨便便成功!

唔好客氣啦, 大家都係交流下.

You are welcome.  

Bowiema:
你仔仔學完phonics後,係咪所有字拼讀出黎都准確。
因為我聽過有家長話學phonics有d字會讀錯&拼錯, 係咪真係嫁。

Hi Bowiema,

Where is the "Happy Seeds"? Can you give me more information about the centre?

Thanks!

Maggie

該用戶已被刪除

Quote J&A mom

個人意見,
kinder 階段學phonic可以, 但升上小學後, 便應該學Phonetic, 因為phonic只可以令小朋友讀到個音出來, 發音準唔準只是吸收教果一個(家長或老師), 如果佢地之前從沒有聽過這個字音的話, 佢地唔認識音標, 跟本沒可能會發音會發得準, 所以從小朋友由小到大, 應該讓佢地有唔識的字, 就要佢地查字典, 從而讓佢地學會發音外, 多看一些, 就會更加好!

字典是一位'啞老師", 但佢所示的音標而發出的音才是世界公認的好老師!!

J&A mom

絕對贊同 J&A mom        

我都好同意J&Amom既講法, 我都認為幼稚園階段學phonics會比較好, 而上小學當然有d字未必完全由phonics可拚讀出來, 不過點都有小小幫助.

我自己本身學過phonics之後都會有讀錯&拼錯,我諗係學得唔夠好的原因.
就算學左phonics都唔代表會完全百份百唔拼錯.或讀錯.但我相信如果學得好既話,幫助是很大的.

認同J&A mom所講的,我都係經常叫仔仔自己去查字典,又可 以幫助加深印象.
把握生命裡的每一分鐘,
全力以赴我們心中的夢,
沒有人能隨隨便便成功!

Anyway, 大家都要努力啦......
該用戶已被刪除

J&Amom,

不經不覺, 你小朋友就讀小學了......

Hope he would enjoy his primary school life!!

add oil & be happy  
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題