用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀柴天和伍季明的小朋友家長來分享 ...
樓主: jessieling
go

有無讀柴天和伍季明的小朋友家長來分享 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 謝謝各位分享

wingw411,

我和 acandf 都是今年伍上小一既家長, 得閒一齊入黎傾傾!!

Re: 請提供多d不同學校的資料

Hi zeezee

今日伍上有0506升中資料,唔駛妳估啦!
我分析過都ok啦!不過無cco524同Kamto講有頭60名入英中,只有54人,我計過啦(嘻嘻!我讀數架!)---全部學生有153人,即係有35.3%入英中,而網上寫有42%Band 1學生,咁有7%(約10人)本來係Band 1生派唔到英中?會唔會舊年派得差咗DD呢?

cc0524同Kamto,妳地仔女在伍上讀要多加留意啦!
不過比起其他學校的派位都好好架啦!

醒目開學勳章

Re: 謝謝各位分享

我囝囝今年入讀柴天上午班一年級, 個功課導修班只for一.二年級參與, 不參與的就放12:30pm, 他們會到禮堂吃lunch & 做功課,
課外活動會到領服聖堂上.

Hi, 象棋狂人!
其實在外邊很多人都說伍季明是下午好過上午的, 我也認為不錯, 不過可能是好少少喇, 不過整體而言, 兩間都是好學校, 看你住在那裏, 如果是住在綠楊, 緊係揀伍下, 如果住在大窩口, 緊係揀伍上, 不過有些人不嫌麻煩, 住在麗城, 又偏要去到海濱, 這是大家的喜好, 沒對也沒錯,最緊要是為孩子想, 不要為名氣, 又或者硬要和人爭, 其實, 坦白講, 荃灣的學校都不錯, 千萬不要硬在雞蛋裏挑骨頭.
如果要我揀, 我一定會由學校環境想, 因為始終孩子要在那裏逗留六年,太遠太狹小都不適宜. 跟著才由升中成績看, 我會看整體的分佈, 千萬不要只看頭二十或三十個,因為誰敢保證自己的孩子一定考到頭三十名, 坦白說, 我又不會選太輕鬆的學校, 因為孩子是愉快過了六年的小學生活, 但他要上中學,
上了中學卻發覺自己快活了六年, 卻銜接不上中學的課程, 這是肺腑之言, 請各位小學家長看看中學的課程, 你們就明白了...

我也很贊同Scarletgirl 的說法, 坦白說, 我是住在麗城的, 本來一心想報浸聯, 不過現在要改變主意了, 因為朋友的經驗, 她說第一輪和第二輪都是報浸聯的, 但因報的人太多, 最後派了去潮公,她想去挨, 點知d 校工好巴閉, 連門也不俾入, 申請表都唔肯俾, 猛話已收夠了, 於是她死死地氣去第二間報, 點知第二間話她不是揀她第一, 所以機會不大....
我諗了這幾天, 決定報伍下, 反正都是一程車, 樣樣比, 伍下都唔輸蝕, 做嘜要去同人死爭爛爭....阿仔都話,「阿媽, 伍下行入去好舒服, 浸聯......
總之, 祝大家都揀到合心水的學校...

有無家長知, 25-29/9交表時, 仲有無其他文件要帶去架?

Dear Pinkava

see the below website

http://www.kmw.edu.hk/web/indexam.htm

hello

Hi wingw411

CC0524's son and my daughter also study in 伍季明上午校.  Nice to meet you.

Exactly what you mention, I am sure & believed that this is a good school.

Which class of your daughter?  My daughter study in 1c.

Re: 伍上也不錯呢!

Hi wingw411
不好意思想問一問伍上在放學後有否其他的課外活動或有地方給同學溫習?因我的小朋友到下午五時才有人照顧,另外也想知道這校教學形式是否比較傳統呢?

下午是沒有課外活動, 12:25 分就會放學架 la

嘩,一日不見如隔三秋,都唔知要從何睇起,好似好多  o野睇,又好似無mud o野睇,多左小小啦,伍上有35.3%入英中,伍下有40%,浸聯大約50%以上。仲係心大心細
象棋狂人 寫道:
Hi zeezee

我分析過都ok啦!不過無cco524同Kamto講有頭60名入英中,只有54人,我計過啦(嘻嘻!我讀數架!)---全部學生有153人,即係有35.3%入英中,而網上寫有42%Band 1學生,咁有7%(約10人)本來係Band 1生派唔到英中?會唔會舊年派得差咗DD呢?

zeezee,

五上今年的確派得差咗d,但我知道有幾個都叩入心儀中學了
你係邊樹睇到浸聯今年既數據架?
我只係揾到舊年咋
zeezee 寫道:
嘩,一日不見如隔三秋,都唔知要從何睇起,好似好多  o野睇,又好似無mud o野睇,多左小小啦,伍上有35.3%入英中,伍下有40%,浸聯大約50%以上。仲係心大心細[quote]
象棋狂人 寫道:
Hi zeezee

[/quote]

acandf 寫道:

Dear Pinkava

see the below website

http://www.kmw.edu.hk/web/indexam.htm

非常唔該, 謝謝妳!

jessieling,

上午校除星期六下午有活動外,平日也有活動,不過視乎你參加那項目,今年的活動可參考學校網上的課外活動通告,亦有很多家長安排仔女放學後直接去附近某補習社,最遲可7點幾走
jessieling 寫道:
Hi wingw411
不好意思想問一問伍上在放學後有否其他的課外活動或有地方給同學溫習?因我的小朋友到下午五時才有人照顧,另外也想知道這校教學形式是否比較傳統呢?

Re: 讀伍季明的小朋友家長來分享

請問伍小的家長,現在學校有沒有選用「綜合高校識字法」這一套書呢?
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

Re: 讀伍季明的小朋友家長來分享

未聽過學校有呢樣嘢,應該無用呢套書
jk67jk 寫道:

請問伍小的家長,現在學校有沒有選用「綜合高校識字法」這一套書呢?

因為小女剛升上小一,所以有很多東西都是問其他家長的. 他們說學校有很多課後活動, 如小網,跳舞,交通安全隊,一般訓練時間約至2:30pm. 我想這全是因為伍上伍下共用校舍之故. 不過,唔緊要啦!伍上伍下都快變全日制了, 而我剛參加伍上的新校簡介會,知道他們08年尾就搬,而且新校比現在的校舍更大,設施更完善, 我想到時學生可以留校學到更多東西.   
vanessa.mom 寫道:
下午是沒有課外活動, 12:25 分就會放學架 la

回jessieling:

我又唔覺小女讀得唔開心. 我知伍上英文科用自編教材教學, 而小女就很喜歡BIG BOOK教學, 因為一班同學仔可以一齊聽故事和討論, 感覺很親密. 而她的班主任也很好,想想提示傻豬豬的他們要小心帶齊東西, 多和其他小朋友玩. 所以開學至乞,小女已相識滿天下, 令我這個媽媽很放心.  
jessieling 寫道:
Hi wingw411
[/quote]

Yes, Especially like their English lesson are used "Big Story Book"

My daughter are very enjoy to study English.   
‹ 上一主題|下一主題