用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀柴天和伍季明的小朋友家長來分享 ...
樓主: jessieling
go

有無讀柴天和伍季明的小朋友家長來分享 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 謝謝各位分享

咁咪百幾人一齊羅???

cc0524,

只是2007年9月入讀的小一生(compulsory), 及前兩年入學的小一(自行決定參與);不是全校的啊!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

醒目開學勳章

但係小一有多少班?? 四 / 五?? 若果四班, 以一班 30 人計都已經有 120 人了!! 怎樣可以安排呢?? 我真是很有興趣知道, 因為聽說柴天本身校舍也不大, 怎有一個室可以容下那麼多小朋友??  

其實,不管柴上或柴下,由於校監是聖母領報堂的神父(教堂在學校斜對面),近年教堂都在支援學校的飛鷹計劃,神父很緊張學校,教堂內有課室和禮堂,他一定會盡力配合學校,學校和教堂只要安排到人手,比起地方細而無支援的學校,的確較易辦事。

cyc25 寫道:

說回浸聯, 我剛聽到一個消息, 有人話報浸聯第一輪第二輪唔得, 要去叩門, 他們會貼額滿兩字, 連求都不可求, 係咪咁得人驚, 有無人可以答我...

i want to know too !!!

醒目開學勳章

你識人咪有得叩門羅! (並不等於入到和!) 只係有叩門機會即.

satu 寫道:
[quote]
cyc25 寫道:

說回浸聯, 我剛聽到一個消息, 有人話報浸聯第一輪第二輪唔得, 要去叩門, 他們會貼額滿兩字, 連求都不可求, 係咪咁得人驚, 有無人可以答我...

i want to know too !!! [/quote]

怎有一個室可以容下那麼多小朋友??  

我本身係去過柴天參觀,佢有些多用途室是好像酒樓咁, 一間長房, 中間有拉板可以將它分成一至2or3間小房作活動用的。這些房間是比課室大的。

也可能如Kamto所言, 聖堂也有支援。 這要問一下正就讀的學生。 其實我對面屋的小朋友今年是柴天上的小二生, 問她也可以知道很多呢! 不過, 我沒有像審犯般去問她吧!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

醒目開學勳章

jk67jk,

其實我都係八卦, 想知他們會怎樣安排!!    

伍上網頁有過去四年詳細派位資料,大家可click入
'六年級升中資料'→powerpoint→投影片23 至 26
便可睇到全部資料。

cc0524 寫道:
jk67jk,

明白!你的小朋友都入了伍小上午校吧!

係呀!

醒目開學勳章

係呀!
因為之前有媽咪讚柴天有呢個新安排, 覺得好好, 所以就想八卦下點樣可以上下午班同時在校羅!!    
jk67jk 寫道:
[quote]
cc0524 寫道:
jk67jk,

明白!你的小朋友都入了伍小上午校吧!
[/quote]

cc0524,

我朋友2個女都係柴上讀,而且重係由私小轉入,覺得好開心,遇啱班主任都好好,佢唔係交唔起學費,而係唔順個間私小的老師巴閉得過份而轉校的。

jk67jk,

答錯線添,sorry

Kamto,

唔緊要!都唔覺你搭錯線!

我對面屋的小女孩都好開心呀! 我認為柴天上係ok架! 老師都好好呀!

我覺得唔需要迫哂去浸聯同官小呀,太多人爭,分分鐘會派去最不希望到的學校便麻煩了,由其官小派唔到官中的話,叩門都無人理添(已畢業的家長告訴我),伍季明、柴天都非常好,唯一唔係全日啫,特別是伍季明,其升英中率在荃灣區真的不差,大家選校真的不要一窩鋒 。

老師們是專業的,只要有愛心的老師,不管什麽類形的小朋友,都能架御他們,而荃灣區該沒有太傳统的學校了,只要家長配合學校,我們的小朋友必會有所成,而經驗亦告訴我,小學形成的格,會影響中學的學習態度,加上小朋友太自我,上中學容易出現人際問題,所以大家一定要深思呀!

一齊努力啦!

cc00524,

pls check PM,

醒目開學勳章

Kamto,

you too.   

cc0524,

睇完?係咪好成績呢?

Re: 伍上也不錯呢!

之前我和其他家長一樣, 也聽聞伍季明上午校功課多, 教學比較傳統. 不過, 幸好我沒有放棄申請伍上, 我的女兒才入到一所好學校. 剛開學的幾天, 我便從女兒口中知道老師都很關心學生( 她一天到晚要我聽她的學校生活呢!), 怕他們不適應新的學習 生活, 更願意花很多時間來指導他們呢!  學校的設備完善, 聽班主任說, 學校還有幾年就搬了, 參考過學校網上的資料, 發覺新校比現在的更好呢!
‹ 上一主題|下一主題