用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正06/07 K2 開學喇
樓主: 613
go

培正06/07 K2 開學喇 [複製鏈接]

Re: 培正06/07 K2 開學喇

我燒左溜冰dvd喇, 你地幾時要拎呀
仲有d相, 燒唔曬去dvd度, 諗住燒落cdr度喇, 點知燒極都燒唔到, 激氣呀,
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

唔知今日(monday)有無工課做呢??
囡囡今日放學1:30 先到    激死

今日有一樣功課,
發覺k2校車無k1咁準時, 今日我在樓下等放學都等左成20分鐘呀, 加上我又早左10分鐘落樓, 企左成半個小時呀 希望過幾日, 行順左會好d喇, 咁大家都知道幾點上落車係正確..
校車一到, 就見到aric 到好犀利呀, 仲用毛巾抺緊眼淚, 校車姨姨話佢係因為太掛住媽媽, 所以就 成淚人, 我問佢幾時開始 架, 佢話放學等校車時就開始 一路到屋企(都30分鐘), 番到屋企仲抱住我, 唔肯放手, 去到又一城坐底食嘢時都仲頭緊大氣, 要坐住我大脾 好彩佢姑姑俾左d嘢佢玩, 佢先坐番自己位玩遮 唔知聽日會點
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

今日培正架校車好亂, 尋晚先打嚟話遲10 mins 先上車, 都好呀, 0753 先上車, 大碼可以瞓多一陣, 點知今日等到0810 先上車. 放學仲遲, 叫我哋1225等接仔, 點知等到1320先接到......    校車ee話學校都遲左成廿幾分鐘先放到學, 因為 d 小朋友唔識排隊放學. 睇怕呢個 week 都會係咁.

YuYung,
Aric 放假日日由朝到晚見到你, 而家返學要分開3個鐘, 梗有唔慣, 放心啦, 返學咁開心, 佢過2日會冇事啦.

我仲以為係我班車係咁.原來你地都係.我個校車ee直頭話.你都預左呢兩個星期都會咁.今日返學遲左10分鐘左右放學就20至25分鐘.我都覺得遲.點知大碼你仲耐.差唔多一個鐘tim.不過我有一件事唔太滿意.就係放學時佢地要座大校巴.唔知點解我覺得幾危險咁呀.你地呢?係大車定細車呀.

yuyung
aric咁bb.而家要重新同佢分開3個鐘更有d唔慣.鍚返佢就無事啦.

不過講返啦.我覺得好辛苦呀.今早湊完佢上車我返去訓過.訓到11點幾有電話ring.我一醒點下個腦有十幾個問號.例如:我係邊.個仔係邊.而家11點定7點.唔係要同個仔返學咩.我做緊咩.........仲有好多問題.好似傻左咁呀.之後我都笑自己.希望唔好日日都有呢個現象啦.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

atta,

我都係太眼訓, 湊左aric上左車, 原本約左人食早餐架, 但都去唔到呀, 上左床訓著左, 大約10點幾先起身呀, 咁先好d咋..
我諗都有一排時間去睇下校車問題囉, 上年都係話要2個星期, 可以係下午關係喇, 無咁多車, 朝早真係多好多車架, 遲左可以理解, 但放學都遲咁耐就 ..希望佢地好快會行得順d喇...

YuYung, atta,
你哋都好呀, 送左亞仔上車可以返屋企瞓過, 我就要返工呀......    尋晚頂唔住, 10.半就上床瞓喇.    大碼今朝都唔願起身, 佢9.3左右已經瞓左, 今朝7.叫醒佢, 都扭晒計呀. :cry:
今朝架車都遲左成15分鐘, 等到大碼係咁問y仲未到...... 唔知今日放學又要等幾耐.
大碼嗰架都係細車, 大車危險呀?? 都唔會嘅, st cat, 根德都係大車, 都唔會有問題嘅, 放心啦.

今朝校車好準時呀, 唔知一陣接放學時會點? 唔知aric有無 , 佢上車時都唔係好開心, 仲話唔想番學(舊年都無發生呢d事)送走左佢, 我接左架的士, 出左路口, 就見到佢架車喇, 因為要接另一個小朋友上車, 我架的士在校車前面, 我見到校車姨姨嚮aric個位停左都幾耐下, 唔知係唔係佢又 呢, 又睇唔清楚, 我話如果呢幾日你都無 , 星期5我就送你番學, 接你放學, 希望有用喇,

大碼媽,
佢地依家訓10個小時差唔多架喇, 都係唔習慣遮, 過多一排就無事架喇,

atta,
其實坐大巴仲好, 起碼高d麻, 點都安全過小小保母車喇, 你10萬個放心喇,

大車問題:見你地咁講我就放心d喇.今日返學遲一個字.放學就遲十分鐘多d.都算ok啦.不過方太好似放學就去學校接.無座校車.
touch wood亞仔呢兩日返學都ok.兩日放學返黎都話好開心.尋日仲話唔知邊個同學無飲哂水.咁我話老師有無鬧佢.亞仔話無鬧呀.(佢辨老師把聲)由得佢啦.  笑到我傻左.

不過d生活亂左.日頭好眼訓.夜晚要睇完莫探員先訓到.(黃子華)
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

放學校車只係遲左5分鐘, 我估佢地好怏適應到, 話曬都經營左咁多年,
但aric話佢在學校都有 等校車都有, 在校車都有, 但我接佢時就無, 我知道佢見到我時係c頂果隻, 我只係拖實佢, 上左樓, 到左屋企再hug hug佢, 不過佢心情都係唔係咁好架喇, 佢依家好期待星期5呀, 因為阿媽放番學麻   
今日上晏我約左人出左去早餐, 但食食下就好眼訓, 接左aric又出去食lunch, 玩一陣, 番到黎頂唔順, um左aric上床訓, 我自己都訓埋, 真係訓到c去活來呀, 但aric只係夾硬訓左一陣就起身, miss左hugo媽媽電話, 仲發埋怪夢, 個夢係我打電話俾大碼媽媽, 大碼同我講電話, 真係好似大人語氣, 同我講左好耐, 我99入房叫我, 我先醒咋

今朝校車都遲左15分鐘, 上到車我見大碼仔好似冇帶安全帶.咁我今晚問大碼校車有冇安全帶, 佢話上晝嗰架冇喎 有冇攪錯呀. 大碼仲要坐出面個位.聽日一定要問下校車 ee 先得.
下晝放學又係遲到離譜, 成1點先到, 姨婆足足等左成大半個鐘.   

YuYung 寫道:
仲發埋怪夢, 個夢係我打電話俾大碼媽媽, 大碼同我講電話, 真係好似大人語氣, 同我講左好耐, 我99入房叫我, 我先醒咋

你好掛住我同大碼仔呀......   

YuYung 寫道:
但aric話佢在學校都有 等校車都有, 在校車都有, 但我接佢時就無, 我知道佢見到我時係c頂果隻, 我只係拖實佢, 上左樓, 到左屋企再hug hug佢, 不過佢心情都係唔係咁好架喇, 佢依家好期待星期5呀, 因為阿媽放番學麻   

大碼話 airc 返學放學都有 仲話 aric 要媽媽喎. :cry:

頭先收到黎老師電話呀, 佢打黎問aric功課點解做得咁唔好, 係唔係我無時間陪佢做 我同佢講, 我有陪佢做, 但佢無心機做, 求其做左就算, 我又唔想迫佢, 同埋佢問aric在幼兒班時, 係唔係都係咁, 我就答佢: 係呀, 我試過搓佢d功課叫佢再做過, 但趙老師提我, 怕咁樣會使佢無自信, 如果佢自己話搓先搓, 今日在班房老師要佢再做過, 同埋應誠老師會做靚d, 咁岩下晏aric又要求去迪迪尼玩, 我同佢爸爸就答應佢, 如果佢做功課有3個印印, 我地就帶佢去玩, 我都話埋俾黎老師知 佢都話aric在班房有 希望慢慢佢會適應喇, 同埋我會在星期5送佢去番學, 但要佢答應我慢慢 少d, 最好就梗係唔

慢慢嚟啦, aric 一向都 bb 少少, 小朋友好多時都會一段段時間有問題, 大碼仔都試過有段日子好多問題, 過左之後, 又會長大左.
YuYung 寫道:
頭先收到黎老師電話呀, 佢打黎問aric功課點解做得咁唔好, 係唔係我無時間陪佢做 我同佢講, 我有陪佢做, 但佢無心機做, 求其做左就算, 我又唔想迫佢, 同埋佢問aric在幼兒班時, 係唔係都係咁, 我就答佢: 係呀, 我試過搓佢d功課叫佢再做過, 但趙老師提我, 怕咁樣會使佢無自信, 如果佢自己話搓先搓, 今日在班房老師要佢再做過, 同埋應誠老師會做靚d, 咁岩下晏aric又要求去迪迪尼玩, 我同佢爸爸就答應佢, 如果佢做功課有3個印印, 我地就帶佢去玩, 我都話埋俾黎老師知 佢都話aric在班房有 希望慢慢佢會適應喇, 同埋我會在星期5送佢去番學, 但要佢答應我慢慢 少d, 最好就梗係唔

睇情況.黎老師都幾嚴謹下喎.不過比多小小時間佢地啦.
我自己都未適應到.何況佢地.而家我又訓到十點幾.仲係咁眼訓.連午餐都要迫自己煮.......唉!!!!
yuyung
咁熱天氣之餘又arm arm開學就同佢去玩.會唔會另佢更唔想返學呢?

Hello all mami:

Can you tell me your commend for this school?
Because my son will get interview for this year end. And please tell me about the information for the interivew.

Thank you very much. :wink:

今日上校車都有 , 放學就無事囉, 我問佢在學校有無 排隊有無 呀, 佢話無, 有進步    佢麻麻就獎左個斗斗城[樓樓蛋), 不過做功課果d都係好心急, 咁我又問佢要唔要做好d, save3個印印呀, 佢就叫我擦左佢再寫過, 哈哈..雖然唔係寫得咁好, 佢盡左力就由佢

我都覺黎老師幾嚴謹, 大碼上年 d 功課都經常攞到3個印仔, 今次唔單只得一個印, 仲有用紅筆改佢寫得唔直嗰 d "一" 字. :cry: 不過都好呀, 有要求, 先會進步.
‹ 上一主題|下一主題