用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正06/07 K2 開學喇
樓主: 613
go

培正06/07 K2 開學喇 [複製鏈接]

Re: 培正06/07 K2 開學喇

日日做功課都用左2個幾小時呀, help me呀
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

點解會咁耐o架......寫下玩下? 坐唔定?

YuYung 寫道:
日日做功課都用左2個幾小時呀, help me呀

因為係咁要擦囉, 寫下又發下牛斗咁又 , 嗨    本薄花曬呀, 有時寫得好地地, 又會無拉拉又寫亂曬
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

你擦佢定係佢自己要擦呀? 會唔會睇佢寫2-3個, 如果ok, 就讚下佢, 叫佢繼續, 話佢知媽咪行開一陣,做多一陣 / 做完晒先睇, 一次過問佢邊個擦先擦......
同埋叫佢瞓完先做功課會好 d 嗎?

我試過行開, 話去拎水飲, 5分鐘再入房, 佢寫左一個字, 不過佢自己係咁擦囉, 我問佢, 點解要擦呀, 佢話太肉酸喇,
我又試過叫佢做曬先擦喇, 點知佢話唔得, 係都要擦, 咁就由佢囉, 依家我就叫佢在另一張紙寫, 覺得自己寫到, 再寫到簿上, 點知一寫入簿, 嗨~~~又係要擦....
今日寫個M字, 佢自己在另一張紙寫, 點知寫寫下, 又會將個M字, 畫成BATMAN個頭, 真係唔知 佢定 笑好...佢係好心散, 有時有1-2個字寫得好靚, 但寫第3個字就會係嚇C人囉
前幾日佢訓醒先做功課, 都係一樣 哈哈...懶人証

大碼媽
你個仔有無爆比你知.有份比黎老師罰呀!!!哈.有幾隻百厭星係四樓比黎老師罰呀.當然我果隻有份啦.返屋企自首呀!!! 完全想 佢.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

咩事比黎老師罸呀? 衰咩呢? 咁大碼都一定有份啦......等我返去審下佢先.               
你個棋子仔都好呀, 肯自首.

atta 寫道:
大碼媽
你個仔有無爆比你知.有份比黎老師罰呀!!!哈.有幾隻百厭星係四樓比黎老師罰呀.當然我果隻有份啦.返屋企自首呀!!! 完全想 佢.

dear yuyung

i agree that writing/ coloring is too much.  i give 1 piece of m&m after finish one line.  hope teeth will not be decayed

dear all,
how long did your kids need to finish homework??

大碼媽.
你個仔當然同我仔一派啦!!!哈哈!!!好似共有5-6人比老師罰架.

今日轉哂位喎.亞仔座正中間.我估係aric之前座果個位.唔知係咪呢?

至於功課.都係一時時啦.最耐一個鐘.有時就幾個字.佢都係睇狀態.而家有時反而叫我出去睇報紙.佢做完就比我睇.如果佢覺得難寫既會叫我留低教佢寫一個兩個咁囉.但係都會有發白日夢既時候寫黎寫去都寫唔好.最後當然 .我隻棋就係咁喇.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

atta 寫道:
大碼媽

ARIC話我知, 今日我地有上4樓, 不過無得玩, 因為有小朋友唔乖, 老師罰我地無得玩, 我問佢邊個唔乖呀, 佢話唔記得有

我今日問大碼仔, 尋日發生咩事, 佢同我講有好多人比黎老師罸. 最後都有講自己個名.    我再問佢為咩事, 佢話有小朋友係樹跑步, 佢哋放左隻腳出去條, kick 到同學仔, 我問佢 kick 到邊個, 大碼話 馮同學, 仲有 aric 喎.    所以黎老師罸佢哋冇得玩. 仲要係成堂冇得玩. 咁我再問大碼以後會唔會, 佢話唔會喎. 都唔知係唔係真.   
不過老師罸佢哋成堂都唔玩得, 又幾慘喎, 你知啦, 睇住人玩, 自己冇份都幾慘. 只不過, 低佢哋o架, 鬼叫佢哋   

哈哈. 我都試過帶aric去美國xx樂園, 叫佢睇住人玩    果日落緊雨, 地下有水, 事前大家講好左, 唔好玩水, 如果大力咁行玩水的話就無得去樂園玩, 點知佢依然咁樣玩, 咁我就話, 我答應你帶你去樂園, 依家我就帶你去, 不過你聽唔到我講嘢, 所以今次只係去睇人玩, 佢先知驚, 睇左一陣就話要走, 我就唔俾佢走, 要佢睇左一陣, 嘻嘻...
頭先問左aric, 問佢有無曳, 邊個曳, 佢話佢無曳, 但唔知邊個曳
今日佢地換左位呀, 不過aric唔係好記得自己同邊一個坐
前果排佢成日都話唔同一個男同學玩, 唔鍾意佢,
呢2日, 佢就話同佢做左好朋友, 一齊玩
小朋友真係好搞笑

頭先我問aric:聽日生日會使唔使書包呀,
ARIC話:以前都無帶喇, 你唔記得左咩
我話:今年你地又大左一年麻, 唔知會唔會不同去年喎, 同埋d毛巾點帶呀, 咁d功課又點呢? 使唔使帶呀?
ARIC話:唔使帶, 將d毛巾放入生日袋就得喇
我話:生日袋前2日拎番去俾老師喎, 點放呀?
ARIC:...

yuyung, atta,
我星期二放假, 有冇興趣一齊 lunch 呀.

下星期2, 都好喎, 不過, 我約左九龍塘媽媽會食tea, 放學時食完嘢, 叫佢地做功課, 做完功課先走去玩, 嘻嘻...

點解次次同ARIC做功課都要我 佢同埋 呀      

YuYung,
我之前都係 ,不過以家開始收歛

[quote]
dorame 寫道:
YuYung,
我之前都係 ,不過以家開始收歛

YuYung,

我睇見個囝做功課,都唔知好 定好 ,明明係寫個5字得麻麻地,佢見我無批評同擦,就話自己寫得好靚,仲話老師會比三個印印佢寫的5字,我怕佢

[quote]
dorame 寫道:
YuYung,

我睇見個囝做功課,都唔知好 定好 ,明明係寫個5字得麻麻地,佢見我無批評同擦,就話自己寫得好靚,仲話老師會比三個印印佢寫的5字,我怕佢
‹ 上一主題|下一主題