用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各位媽咪會搵私人補習or補習班
go

各位媽咪會搵私人補習or補習班 [複製鏈接]

各位媽咪會搵私人補習or補習班

我係在職媽咪....仔仔暑假後升小一...我想幫佢搵補習老師...我聽其他d媽咪話如果小一唔打好個底...之後升上去會好辛苦...
你地有冇諗過幫仔仔女女搵補習呀??
大家會係搵補習班or私人補習??

Re: 各位媽咪會搵私人補習or補習班

Why 你成日開新版都係問同樣問題?

因為之前有人係度argue..所以比人lock左topic

其實呢個問題好個人的﹐今天去圖書館看見有補習社帶孩子去參觀﹐有些學生要導師像看羊般看著﹐但有些小朋友自己坐下就理都不用理了﹐如果是前者就不要補習班好了﹐看見班小朋友聯合起來跟老師玩對抗﹐我既替老師辛苦﹐也替小朋友的行為擔心﹐如果是後者﹐可以靜靜做功課而不受其他孩子影響﹐那補習班是比較便宜的做法。

但才一年班﹐為什麼要補習呢﹖我以為找些興趣班﹐會話班又或是音樂班就已經很夠了﹐真的有這麼大的擔心嗎﹖

我找學校的補習班, 因為我和老公的工作非常忙碌, 無人可以理到他的功課, 本週末的家長會, 也要姑姐出馬...

我因為接送問題, 所以會俾仔仔去補習班. 我打算同仔約定, 要佢係嗰度做哂功課溫埋書, 咁返屋企我就同佢玩. 諗住試半年睇下佢可以應付否.

多謝各位媽咪寶貴意見...

在職媽咪若能花時間於小朋友的功課上,而小朋友的成績又ok,是否需要補習呢?

在職嗎咪真是會較辛苦及私人時間少了,但親子時間會多些。 :

我是在職媽媽,囡囡讀幼稚園時,遇到功課唔識做,她都會等我回家教她;99就會比電視節目睇實佢;即係尤得佢睇電視,有時可以睇上兩個幾小時,我個人認為太長時間睇電視,小朋友係會沉迷,更何況一個只有六歲的小朋友,根本就唔夠定力;因此經我同老公和囡囡商量過後;她參加了學校的課後托管補習班(要比錢的但合理),起碼不須要舟車勞碌,所有學生都是本校學生,環境安全;每日放工我可以親自接囡囡回家,希望回家多點時間陪她溫習及玩下,希望ok 啦!

有我打算請私人補習,因為我見留下的補習班好得人驚而且我亦聽過有朋友仔仔喺補習班,啲人好壞,老師控制唔到,完本我已打算搵不過老公同我姐都話等一年班下學期先,怕仔太多轉变,你吔有無經驗可和我分享吓?
你們好我係新加入的媽媽 ;-) :-D
‹ 上一主題|下一主題