用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 大角嘴天主教小學 大角咀天主教小學(海帆道) 家長會 - Part 3 ...
樓主: Bowiema
go

大角咀天主教小學(海帆道) 家長會 - Part 3 [複製鏈接]

Re: 大角咀天主教小學(海帆道) 家長會 - Part 3

thank you咁多位,我會盡可能休息多d。
不過阿女仲未知嫁,因為佢好口梳,講俾佢聽=講俾99聽。
bb好好,因為我成日 又唔嘔,所以bb size好標準。 只係我自己精神差d羅,所以日日九点幾就 啦。

Re: 大角咀天主教小學(海帆道) 家長會 - Part 3

昨日擺了個大烏龍, 原來本1上B o既數學作業一直在屋企的書柜裏, 只不過放得太埋看不到, 頭先阿仔執書包時比佢揾番出來, 依家補做番, 好彩老師今日無寫佢手冊咋.

醒目開學勳章

我想問中作業p.16 第2題的答案是甚麼呢?![quote]
Edmami 寫道:
昨日擺了個大烏龍, 原來本1上B o既數學作業一直在屋企的書柜裏, 只不過放得太埋看不到, 頭先阿仔執書包時比佢

[quote]
AgnesMom 寫道:
我想問中作業p.16 第2題的答案是甚麼呢?![quote]
Edmami 寫道:
昨日擺了個大烏龍, 原來本1上B o既數學作業一直在屋企的書柜裏, 只不過放得太埋看不到, 頭先阿仔執書包時比佢

Julianama,

CONGRATULATION     
Please take care yourself.

Julianama,

恭喜你呀!!    

甘你要多d休息, 唔好甘操勞lak....

1A ~ 2/11 功課

中 : 1. 補改(11,12)
    2. 補(15)
    3. 明天背默(七)1-5句,詞P.69(4個)
    4. 明天帶1上2冊書
英 : 1. WB P.15-16
數 : 1. 作Ch.13改正
    2. 書P.9-14
    3. 帶堂課(1上B)
其他: 專題工作紙二至四(下周一交)

[size=small]1C班 2/11功課

中:
1) 明中默課文(七), P69 詞語
2) 帶1上第二冊書
3) 預默簽改

英:
1) WB P.17, 18 + Corr
2) TEXT BK P.25-27 (LONGMAN EXPRESS)
3) TASK SHEET 2 Corr

數:
1) 作改26-32
2) 工 (八) 和補 EX.11 改正
3) 評估 (二) 做19-32 題

Julianama,

恭喜你呀! 預產期幾時呀? 休息多d啦

多謝大家關心,預產期五月。
不過今日真係好angry, miss chan今日打電話俾我話阿女今日係學校賴尿,又話阿女d字寫得好唔靚。(應該係好多老師都咁講)本來都冇咁 ,但回家見到阿女仲做緊功課(平時正常已經做晒),一問之下發現原來因為99來咗,阿女掛住同99玩,好遲先開始做功課,d字當然又係打風咁,想唔 都唔得,結果阿女俾我又 。阿女當然 ,連我自己都 。我真係好心痛,心痛阿女自己唔生性,心痛我放咗咁多心機係個女度,但永遠都有人破壞我既心機,成日疼孫變害個孫。個孫成績好就係佢哋既家族遺傳好,成績唔好就係阿媽教得唔好,真係想激到我死先安樂。   
我已經盡哂力,又要返工又要教女,仲要俾人激,有時真係唔知自己咁辛苦為乜。     

monalyne :

唔使客氣, 遲D叫我囡囡比張相“華華” 啦
What is "阿椒"

[quote]
monalyne 寫道:
wwkiu,
多謝你呀...
阿女好似成日都好

醒目開學勳章

julianama 寫道:
多謝大家關心,預產期五月。
不過今日真係好angry, miss chan今日打電話俾我話阿女今日係學校賴尿,又話阿女d字寫得好唔靚。(應該係好多老師都咁講)本來都冇咁 ,但回家見到阿女仲做緊功課(平時正常已經做晒),一問之下發現原來因為99來咗,阿女掛住同99玩,好遲先開始做功課,d字當然又係打風咁,想唔 都唔得,結果阿女俾我又 。阿女當然 ,連我自己都 。我真係好心痛,心痛阿女自己唔生性,心痛我放咗咁多心機係個女度,但永遠都有人破壞我既心機,成日疼孫變害個孫。個孫成績好就係佢哋既家族遺傳好,成績唔好就係阿媽教得唔好,真係想激到我死先安樂。   
我已經盡哂力,又要返工又要教女,仲要俾人激,有時真係唔知自己咁辛苦為乜。     

你O既心情我好明白,因為我O既爸爸媽媽也是這樣,所以我教囡囡既時候成日都好辛苦亦好想喊    ,不過你依家有O左,身體有唔係咁強壯的時候就唔好成日咁勞氣啊!對你及BB都唔好的,記得保重好自己身體先

julianama & 各位早晨!

慢慢來, 冷靜d了解下囡囡出事的因由 :
-係學校賴尿: 其實她也不好受, 問清楚原因先. 阿仔話小息/大息都好趕架, 好多時唔夠時間去廁所及食茶點, 仲話返我轉頭唔好迫佢飲哂一支水, 要去好多次廁所就唔好啦!  
(是我堅持叫佢放前要飲哂, 之前佢夠膽死一啖都無飲過!)
-遲做功課 : 小朋友定力有限, 你都清楚是99到來同佢玩, 她才遲開始, 分了心就自然寫字唔靚啦. 她平時好乖又生性架, 係咪?

其實妳可能加埋見到99, 所以才一時火起, 妳粗身大細情緒又可能易波動, 我都經歷過, 算了吧! 不要因為99而激心, 留返啖氣錫返囡囡吧 !
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

Juliananma,

唔好 &   啦, 你宜家有咗bb, 唔好甘激動啊.....有時老人家係甘, 一隔咗一代就好鍚, 好縱. 有d野真係要忍耐下.

LOOLOO講得啱, 果2個小息真係幾趕ga, 有時我阿仔都會係學校成日都無去過toilet都得, 不過夏天可以佢出咗汗啦. 但冬天就真係唔可以甘.

~有野介紹 ~

父母學堂o黎緊星期日5/11 ATV台.....
一連十集的{父母學堂}每集都會描寫二至六歲的小朋友,如何逐漸學會自己行為怎樣影響及控制別人.每集內容的訪問個案,均來自不同的家庭背景及有難題的子女,包括幼兒期發脾氣,學前兒童的害羞,過度活躍症,讀寫困難等等.港台會邀請專家到受訪的家庭作出觀察,看看父母與子女如何相處及生活,
然後專家會給予意見,令父母作出改善
在5/11星期日晚7:00本港台

click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

我昨日回家前都冇諗過要又 ,但知道99又來攪亂噹時就火上加油啦!
我一直都重視心教多過成績,如告訴她什麼是自己的責任,要佢做功課讀書要自動自覺,完成自己的工作才去玩,亦告話她為乜要努力讀書。阿女一直都努力去做到我對她的要求,但99永遠同我反其道而行(攪破壞)。我對99其實早已經忍冇可忍,佢對我或我阿媽都做過或講過d好傷害既說話或事,同電視戲沒大分別的。其實講出黎大家都未必明,因為有d事真係你哋估都唔會做得到,亦不便在此多講,真係十日到講唔晒。
昨日 阿女都係為教返好佢,至於99我早就放棄啦!

julianama,

你唔好咁 啦!對你及BB都唔好嫁!其實你囡囡已經好乖嫁啦,平日都識自動自覺做功課同溫習。我個仔成日放學返來都掛住玩同睇電視,每日都要我叫十幾廿次先埋位做野,有時我都好 ,忍唔住又要 佢一餐,好在我唔駛返工咋,如果無人睇住佢佢實玩到乜都唔做呀!

我都覺得我個仔在學校做的作業D字都好打風嫁,可能佢地在學校做野真係好趕,但返到屋企,如果見佢D字真係太核突,我都要佢擦左再寫過,等佢唔好以為求其寫完就算。

至於同99的問題,真係家家有本難唸的經。既然你早就放棄,就唔好咁勞氣啦,咪激親自已,對你同BB都無益。

另外,唔好再你囡囡啦!佢仲細,唔係咁容易拒絕誘惑既。你咪話你囡囡未知你有BB既,唔好俾佢產生錯覺,將 同有BB聯埋來唸,咁就唔好啦!(純粹個人感覺,如不同意,請勿見怪!)

1A~3/11功課

中 : 1. 抄改
    2. 抄(八)一次
    3. 下周五讀默(八), 詞語P.93(4個)
英 : 1. WB P.17-20
    2. WB Corr P.13-16
    3. 8/11 Dict P.28+Unseen
數 : 1. 1上A 堂課P.30-31
    2. 進工(13)
    3. 工(十)改
其他: 1. 下周五交泥膠食物
    2. 專題工(二至四)
    3. 回條79 + English Pal

Edmami
放心啦,我唔急話俾阿女聽bb既事係因為阿女與一般小孩有別,我跟本不用對bb既事同阿女做心理輔導,因為佢實在太想要細佬妹,怕佢縱壞細佬妹多過帕佢唔開心。佢平時都話如有細佬妹就俾細佬妹乜,俾細佬妹物,連張牀都話俾細佬妹嫁。唔話俾佢聽一係因為唔想俾99知,因為99太煩會影響我情緒,二係因為bb之前唔穩定,萬一有事阿女一定會好傷心。
如果阿女知道bb既事一定開心死,而且阿女性格天生樂天,好快就變回開心宝宝,我正話問工人阿女点,工人都話阿女今日做得快咗好多,即係阿女已經知錯乜啦!
我要阿女自動自覺係因為我要做野,身體又唔好,平時成日都病,跟本就冇咁多時間去叫佢温書做功課,所以係幼稚園時已教佢自動自覺。遲d bb出世仲分身不下,所以我好多野已training佢自己做,如執書包和做功課温書等。如我去生bb時得julianba幫佢就死啦,check功課都漏一半阿!不過julianaba都好忙,所以阿女只能自求多福啦!
‹ 上一主題|下一主題