用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼稚園問題
go

名幼稚園問題 [複製鏈接]

名幼稚園問題

很矛盾,有些出名的幼稚園如St Catherine、 Kentville等有成過千個學生,究竟這些學校是否能夠真正照顧得到每個學童,令他們在學習上能夠得到充分的關顧,身心平衡發展?

其實家長是否大多數著重學校的名氣多於教學?而這些學校有較多數學生入讀出名的小學是否因為每年有過千個畢業生的關係?因畢業生多,自然亦會有多些學生考入名校

請次教

醒目開學勳章 貢獻勳章

Re: 名幼稚園問題

lovingparent 寫道:
很矛盾,有些出名的幼稚園如St Catherine、 Kentville等有成過千個學生,究竟這些學校是否能夠真正照顧得到每個學童,令他們在學習上能夠得到充分的關顧,身心平衡發展?

其實家長是否大多數著重學校的名氣多於教學?而這些學校有較多數學生入讀出名的小學是否因為每年有過千個畢業生的關係?因畢業生多,自然亦會有多些學生考入名校

請次教

完全同意你嘅說法! 我覺得呢d名校都幾商業, 收多d學生就收多d$$$, 學校見家長肯比多d$$$, 就唂多d英文或者其他知識, 等家長覺得物有所值, 我本人就覺得小朋友是否開心真係要問小朋友至知啦! 不過有d家長就覺得ok, 其實個個要求唔同, 好難評論! 而我只想小朋友開心就ok, 所以都唔會搵d唂得辛苦嗰d學校, 費事小朋友辛苦自己都辛苦啦!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

其實細細個小朋友最需要的是身邊的大人關心同愛護,身心才可以健康成長,建立自信。

至於知識,其實幼稚園既野家長自己係屋企都識教啦,學校是用來學習社交、自立能力、禮儀、EQ 、AQ 等,所以我覺得幼稚園老師是否有愛心、細心關懷學生是很重要的。

我選擇了就近屋企有露天 playground的幼稚園給我仔仔 , 雖然不是名校 , 但老師及嬸嬸都非常有愛心 , 學費又合理 , 仔仔讀得很開心。

反而我覺得有些家長要小朋友坐1小時校巴 , 返半日所謂名校網 (九龍塘) , 我個人就很不讚成了。
‹ 上一主題|下一主題