用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教小朋友時會否很容易動氣
樓主: syliujoe
go

教小朋友時會否很容易動氣 [複製鏈接]

Re: 教小朋友時會否很容易動氣

我個仔9月都係P.1, 唸起都
K.3次次做功課同默書我都扯哂
P.1我驚我會練死佢都似
cheungbb 寫道:
我是一個不太有耐性, EQ不高的媽咪, 有時早幾日替他串完字, 過幾日就忘記了, 真係..   但每次當我想食人的時候, 就深呼吸, 跟住大家休息一陣, 咁樣會比較好d, 跟住睡前會向他解釋為何媽咪咁嬲, 大家檢討一下作日後改善, 另外, 我個小朋友在k3的時候, 每次回家我都不會問佢做完功課未, 我只會問佢今天在校分組玩什麼遊戲, 因若他已做完, 就有得分組, 不過, 9月他便p.1 了, 我都好緊張...

該用戶已被刪除

我個女都係九月讀小一,唸起都........

其實佢都好乖,我叫佢練琴,佢練一粒鐘都無出過聲,俾補充佢做俾幾多做幾多,因為佢每次練完琴或做完補充,辛苦完都會俾 d 甜頭佢,例如同佢去食

都唔知我是好還是唔好, 我老公剛剛相反, 仲緊張過我, 我和阿仔溫完默書, 佢就即刻問識唔識呀. 溫多次啦! 考試溫習溫完, 佢又話再溫下添, 總之要阿仔溫到死為止, 佢負責幫阿仔溫中文及數學, 英文由我負責, 常識就邊個得就邊個溫. 我和老公都是EQ比較低的人, 佢一唔識, 我們就好容易 真係好傷感情, 其實阿仔都算乖, 比幾多補充佢做佢都唔會抗議, 照做, 每星期英文補習的功課會主動自己做, 唔識的才漏空得我教, 新學期開始, 我們會努力改善我們的EQ, 盡量唔 耐心教佢.[quote]
CD 寫道:
Totally agree.
所以一切關於學業, 課外活動, 揀小學.....我都吾同老公商量, 全權由我決定, 我亦同老公協議左教仔做功課/

我都學習緊吾 , 不過好多時又控制吾到, 最近唯有貼張寫上CALM DOWN o既大咭紙在阿仔書

CD,
我都要寫張大字報提醒下自己先.
其實我兩之所以要改善, 是因為阿仔學期尾考完試之後, 佢話爸爸時常做功課都罵佢, 佢好唔開心, 我就話爸爸罵你都是想你讀好d書做好d功課, 佢就話情願成績唔好都唔想爸爸罵, 我聽左之後好唔開心, 其實我都時常罵我老公唔好成日罵佢, 日日做功課都要哭, 真係好慘, 我好肉赤, 聽到佢話情願成績唔好, 我就好驚, 以後唔肯讀書米死, 所以立定決心改進EQ. 希望可以成功, 大家都開心.

大家努力!!     

我係全職媽媽,由朝到晚對住兩件,唔火到黎至奇怪!

兩個爭玩具又鬧。叫大個個做暑期作業,佢唔做,又鬧。叫佢唔好將d玩具四維放,唔好大叫,又鬧。叫佢食野食快d,又鬧。

你們把聲係咪愈來愈大,愈來愈粗魯,以前老公覺得自己好溫柔,但現在為何惡死能登!

心心形形>>你的情形簡直同我一樣呀,同樣是全職媽咪,唔知你兩件是仔定女呢?我兩件是仔,mug都爭一餐,真係好勞氣呀 我以前都係好溫柔o架,但而家對住佢o地就大大聲 :cry:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

各位 MAMI
我哋喺太緊張小朋友, 對於小朋友一切好同壞都會好著緊, 正因為咁樣, 所以每當小朋友做錯事, 就會    .  

但我哋又試吓諗諗, 佢哋雖然得幾歲, 又一樣有自己的思想, 有自己的感情. 而且每個的個性都唔同.  

見到小朋友做錯事, 真喺會好嬲, 但唔代表你應該立刻打佢, 罵佢, 這只會傷害到小朋友同你之間的感情. 反而應先泠靜自己的情緒, 再細心同佢解釋, 相信小朋友反而仲容易接受.

我都喺自己湊仔仔, 我依家同仔仔相處, 很少打他, 除非他做錯事的事會引起很嚴重的後果, 先會打他, 再同佢講點解今次會打佢. 但這三年幾的時間, 打佢不出五次.

通常小朋友做錯的事, 都喺會重覆又重覆, 咁自己咪要做嫦娥囉, 不停同佢講囉.  佢哋又鐘意問完又問, 同一個問題, 可以問 10 次以上, 我咪答完又答囉, 都無傷大雅喎. 講真如果自己日日俾人罵, 心情會很不開心, 甚至想避開那個人, 會變得甚麼事也不敢去做, 因怕做錯後又被打罵, 咁咪得不嘗失, 是嗎?

不過, 我都擔心佢將來做功課時的情況, 佢依家只喺讀 K1, 仲未開始有功課做.  我諗到時真喺要冷靜些. 我諗都喺氹吓又做吓咁囉.

送幾個字俾大家 :
嚴以律已, 寛以待人
己所不欲, 勿施於人

雖然知道對住小朋友發脾氣係唔好,但又時真係忍唔到..
佢ge無理需索,尤其"摟"買玩具,呢樣個樣,唔應承又唔收聲,
有時打唔得我試過"滅"佢,之後都有內疚,覺得自己好陰濕. :evil:

We agreed "Not buy toy" before go to toy shop. Usually, I let him play more than 1/2 hr. If he "lau" buy toy, I would say "will not come to toy shop anymore if he does not keep his word". If the situation come worse, I will persuade him by offering other things (not toy) such as ice-cream, ride a bicycle etc.

kerobobo 寫道:
雖然知道對住小朋友發脾氣係唔好,但又時真係忍唔到..
佢ge無理需索,尤其"摟"買玩具,呢樣個樣,唔應承又唔收聲,
有時打唔得我試過"滅"佢,之後都有內疚,覺得自己好陰濕. :evil:

Hi Emiluihk

I have same worry, too. But I think it is more important to keep their interest in learning but not affraid of it. I might little by little add some writing on weekly basis, eg. 1 or 2 worksheet, let him to do it by himself. And still let him learn in fun from games.

Although it might be difficult in P1, as long as it is right, we should carry on as best as we can!!!

emiluihk 寫道:
jjt ,

我都完全認同& 都係用緊同一方法,even 學校d 生字
我都係自己設計d 字咭呀,遊戲咁同佢溫習,我暫時都唔想
比佢覺得溫習一件苦事,溫習會使媽媽變得可怖,溫習會有
壓力 ...

但我最怕的是, 現階段 they still k3,我地仲可以好輕
鬆同有時間用咁既方法, 只怕上了p.1 時間方面 就 ...
唉~~~ 所以而家不斷咁請敎其他過來人多些溫習方式,
希望做足準備,囡囡& i 都可以輕鬆渡過

homingm:
我兩個女。

教小朋友就好似玩心理遊戲咁,你捉到佢心理就好容易control到佢,相反佢亦都知道你嘅底線,當我囡激到我要發火時佢都好鬼驚,我一喝佢佢就會醒醒定定,咁我就會唔再出聲唔理佢,如果d火仲未熄我就會入房做自己野唔理亞囡,無幾奈亞囡就會拷門同我講返野。我之前好好火氣,試過拿起雞毛掃打亞囡,都好金吓嫁!不過越打反抗力就越強,亞囡就越硬頸!

亞囡受軟唔受硬,唯有改變自己,有時做吓嫦娥,溫習就要靈活d,佢溫極都唔識就同佢鬥快串字,鬥快背書,用激脹法,佢就會有鬥心繼續溫落去。

亞囡幫同學寫紀念冊時,佢最鍾意嘅人物係「父母」,睇到時我真係好開心,我呢個惡媽媽都仲係亞囡心目中嘅重要人物!

每個小朋友性格都唔同,教嘅方法都有分別,就好似放風箏咁要時緊時鬆,拉得太緊佢就好容易會走左去捉唔返。我囡將升P.4,過多幾年升中時希望大家都可以保持住好朋友關係我就心滿意足啦!

jjt:
妳的方法我全部都有做過,最幣講好哂佢都可以反口,仲唔知錯,可能我已經縱壞左佢,細個自己冇,所以佢想要的話我都會買比佢,買買下,差不多行親街都買,而家我唔理啦,由得佢
最多比人眼望望.
bobo

Kerobobo, Jit,
I have the same problem before. I have only one boy, and because I am a working mom, I may not have too many time to be with him.
I think I also spoiled my child because he also always asks for toys whenever he goes out. The condition has improved much now, every time I warn him we just go to the toy shop to have a look or play there but won't buy. Make it a habbit and persist, after a long time of striking against you, he's now 5 and a half years old, he will become used to that. When he does something worth for the toy, then announce to him that today we are going to buy you a toy. I always tell him that he could only choose those not too expensive. He knows it is about $50-$70 and will asks me whether the price is acceptable.
However, we need to negotiate about doing the revision or homework as he always asks for less. I am also hot tempered and easily lose control. I do not always scold him in words, but he can notice the elevation of  my tone and voice and cries after that.
Now, if I am getting to be angry, I will stop saying anything for a while (5-10 minutes). After that, I try my best to use my normal voice to talk to him. Or maybe divert his emotion to some funny things he likes. Say tonight we will play what games or this Sunday where we will go something like that. If he still feels unhappy, then we will stop for a while, and let him plays his toys for 10-20 minutes. Then he is willing to come back to what we have done before.But I think children also have good mood and bad mood whereas good physical condition and not in condition. We must notice their change, and not to insist them when they are really very tired. Although I always wish he could finish all the academic things before he plays or rest, I confess that we must give them a small recess so that he could he be empowered. Hope that can help.

我都覺得我都有燥狂症, 對住佢, 白頭髮都多左成倍, 我個女升k3, 佢都好有自己主見, 又好有道理咁, 話佢咁做係唔啱, 但佢亦有解釋, 真係比佢激到吹BB

多謝各位意見!
另外,我又覺得要小朋友做功課又係好傷腦筋的問題,而家佢幼稚園有時要佢做功課都嘔嘔地血,我驚上到小學........
佢好奇怪,有時我放到工番到去佢會做哂d功課,有時又掛住睇電視,玩玩具咁,如果我熄電視或者使用暴力,仲大濟,最後都用盡所有方法才可以令到佢乖乖地做哂d功課.
究竟點樣對付呢d又睇心情又硬頸的細路?

各位家長, 對於摟買玩具我最近用了一個方法非常奏效, 大家不仿試試, 記得之前有個家長談零用錢這問題, 他說一年級俾一蚊, 二年級兩蚊, 三年級三蚊, 如此類推, 我覺得好好, 就返去同小朋講, 他今年二年級我就開始每天給他兩蚊, 他唔問我都質俾佢, 但有一個條件就是學習以外無謂的東西要他自己俾錢買, 但記得要你身邊所有人合作, 不久他儲了80元左右, 有次他說要買一件玩具, 但我不太同意, 因覺得那玩具無謂兼唔底, 以往我們一定會吵起來, 或屈服於他下, 因為怕他在公共地方吵鬧, 但今次我對他說, 你都有80元啦, 用你D錢買

[quote]
et_0429 寫道:
各位家長, 對於摟買玩具我最近用了一個方法非常奏效, 大家不仿試試, 記得之前有個家長談零用錢這問題, 他說一年級俾一蚊, 二年級兩蚊, 三年級三蚊, 如此類推, 我覺得好好, 就返去同小朋講, 他今年二年級我就開始每天給他兩蚊, 他唔問我都質俾佢, 但有一個條件就是學習以外無謂的東西要他自己俾錢買, 但記得要你身邊所有人合作, 不久他儲了80元左右, 有次他說要買一件玩具, 但我不太同意, 因覺得那玩具無謂兼唔底, 以往我們一定會吵起來, 或屈服於他下, 因為怕他在公共地方吵鬧, 但今次我對他說, 你都有80元啦, 用你D錢買
‹ 上一主題|下一主題