用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 漢華小學的 comment ?
go

漢華小學的 comment ? [複製鏈接]

漢華小學的 comment ?

此校好唔好呢 ?

Re: 漢華小學的 comment ?

我知道這是一間新開的小學,以前好像在西環,與中學一條龍,直資。其宗旨是小班教學,外籍英語老師。新校舍環境很不錯。在小西灣。

我都有與趣知呀!

26/8 好似有講座, 你地去唔去呀.

早呀各位媽咪 ,

我知漢華小學係呢個月既26日同9月9日
都有個講座介紹吓佢地既資料, 如有興趣可到
以下網頁瀏覽
http://www.honwah.edu.hk/hwpage/pop26aug06.htm
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

我同事話西環那間不好, 小西灣這間是新開的, 所以不知道。學費HKD1,300

我於2星期前已上網登記了, 但是沒有任何回覆。

醒目開學勳章

今日有冇媽咪去個座談會ah

有冇人去到座談會呢?  如有, 可否在此分享下當日的情況.

I GO BEFORE WHEN I LIVE IN SIU SAI WAN, THE SEMINAR SAID 2 CLASS TEACHER IN ONE CLASS, bilingual environment, the school enviroment is good,the principal is ex- victoria primary school head teacher,

matthew_mama:
請問你對此校有咩 COMMENT 呀?
你會否比自己的小朋友就讀此校呢?

本人的小朋友今年剛入讀小一,28/08 - 06/09是適應週,返 8:00 - 12:00 ,除了離家較遠,其他 OK !

MarcoFung,

Are all subjects tought in English and Mandarin??  No cantonese.

If you do have more information, please share with us.  Thank you!

Littlechoy

Hi all,

其實我都有考慮過呢間
但我老公話佢地係左派學校喎
你地點睇呢

根據學校資料,是英語和普通話教學,曾查詢如果小朋友末能適應,說會有中文輔助。現共有 A, B 兩班,各有兩個班主任, A 班〔一位外藉入仕和一位說中文老師〕, B 班〔一位說普通話和一位說中文老師〕,另有一位叫天娜姨姨照應小一生,昨日小兒開始學普通話四聲,暫時覺得不錯,參觀時說每一位小朋友有一部新電腦使用,另有一位 IT 老師跟進!

MarcoFung
介唔介意講下你住邊區?  我住新界區. 都唔知有咩車可直接去到漢華小學.
可否講下點解你幫小朋友選讀此校呢.  

MarcoFung 寫道:
本人的小朋友今年剛入讀小一,28/08 - 06/09是適應週,返 8:00 - 12:00 ,除了離家較遠,其他 OK !

MarcoFung
想問下A班同B班係咪由學校編定.
可否自選A班?

是由學校編定,其實A,B 班的英文和普通話都是相同老師教授,節數一樣,沒有分別!

hi

家住上環,由於小學人數小,現跟中學校車前往,或會考慮自己帶返學。
由於港島區的直資學校之前祇有三間聖保羅和東區的港大同學會,後期在 2005 概覽中有些在 2006 年新辦的直資學校,唯一多一間港島區小西灣的漢華中學〔小學部〕,所以前往報名!
兩間聖保羅男女,不在考慮之列。聖保羅書院是以父母兄弟計分先,跟著剩餘位才考試收生〔可能又有認識〕!港大同學會除頭兩年較正常人數,這兩年人山人海!
後期參加漢華簡介會,覺得不錯,另有朋友的女兒在去年投考了沙田的培僑書院〔直資〕,覺得沒有左派氣氛!
最後選了漢華!因為如果不好的話,可轉校!
如果家新界,可考慮九龍區,因為九龍區有較多的直資選擇!

MarcoFung:
thanks.

marcofung;
     請問每班有幾多人?上堂是否很輕鬆?上堂是小朋友保持得很安靜?感激回答
‹ 上一主題|下一主題