用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 史丹福(葵涌)游泳會
樓主: 傻妹
go

史丹福(葵涌)游泳會 [複製鏈接]

Re: 史丹福(葵涌)游泳會

to 比比, 豬仔,傻妹和EST

你們原來都是青衣區同鄉會會員嚟..不如你地試下group埋同一個日子上課, 睇下教練咁可唔可以入去教你地   

因為我剛剛同教練問過, 佢都會去d遠少少的地方教, 不過起碼有兩個鐘連著上或一對二以上(即起碼收$3500)先會去...

另外佢話佢有幾個私人會所的會所証, 可以帶人入去游.不過入場費都唔平, 但有室內暖水池.

你地可以group吓來上課lor.

子女就是父母的縮影

Hi cycchor

Can you pm your coach to me? Thanks a lot.

你本身不是游泳出身, 好難同你解釋技術上d野ga 喎...
唔期望你解釋技術上的技巧,只是看到你一句"無料到"好奇問問而已。

不過從商業成本角度來說, 交一個泳班學費, 又有校車接送, 又要買電視廣告, 小巴廣告, 又要租私人池...我好想知可以有多少錢用在請教練身上呢? 有年資的教練唔會平, 而有料的教練不屑教這個會,(因為這個會在行內其實臭名遠播, 我地呢d操開水的人時常都會聽到d教練的行情),未只有果d初初入行, 未有會收的人會入去lor, 明唔明...佢即係現代進化版文理泳會, 間野最好未係個marketing lor. 知道大部份家長都唔知乜叫教游水, 乜叫好唔好,又無時間細心去搵, 未sell室內專池, 專車,免費試學四堂lor...又食正政府池俾人話有虫...結果未吸引好多人上當lor...
以上只是 史丹福的成本問題,你那麼詳細無非是說教練無錢落袋。再加上學費多寡確是家長考慮之列。
至於你用上當字眼更顯得閣下言詞偏激。

其實學游水唔係個泳池同架車會教你ga ma, 個教練得唔得先重要...
這是交通及場地安排而已。唔通家住西九龍走去觀塘學咩!

唔怕同你講, 我個外甥第一份暑期工未就係去"福仔"教游水lor, 佢同我講,佢d同事大部份都係同佢一樣---新丁....(有d連自己水都游得唔好..)去到第一樣教佢地做ga就係lum家長, 學生唔識呼氣唔緊要, 教閉氣, 自由式腿都未打得好唔緊要,教手, 手未做好,都唔緊要, 教呼吸, 換氣做到好似反肚叫救命咁唔緊要,教其他泳式.....千其唔好令家長同學生悶, 最好日日要教新野, 好似學得好快咁.其實連根本都未做好, 教練仲要不停讚個學生做得好, 有潛質...令個家長飄飄然, 以為自己個細路好有天份, 未繼續學lor, 到個家長發現上當, 都已經賺咗你幾個月錢喇....呢d未呢d未叫 "專業" "高效"授泳法lor, 有"規模"的泳會lor.
對不起,以上都不是我遇到的導師手法。更請不要以為家長們像你所講一樣那麼無知。
到有d家長忽然醒悟自己個小朋友其實游得唔好時, 佢未同你換個高級小小的教練lor
有嘜問題?你話小朋友進階時佢地唔換導師就話
蚊蚊媽

我好中立!沒期望囡囡參加泳隊比賽。游水只是想有益身心。但觀乎閣下說話,想是導師也不定。不過搵生意也不需要那麼踐別個泳班的。

[size=large]呢位阿太, 我呢,唔係做教水o既, 我本身讀bba出身, 全職做股票投資, 而家好彩,,不用去打工, 一日只係要做三個鐘,  所以有大把時間去游水操水同吹水, 同時有時間去多看書, 看這個世界, 分別是非好壞..

無論什麼課外活動,其實好難搵到導師水平一致的中心。但導師操守也很重要。我不是說閣下,當別家長詢問意見時,我覺得不需要飛出來狂踐才擺休。

我都係父母, 雖然錢銀我唔志在, 但都不會去浪費金錢來去花在一d唔好的導師身上, 操唔操水,比唔比賽一會事, 學壞師再要學好就好難....我個仔學野d導師唔會要去賣大量廣告吸引學生的..有料, 學生自然會到, 家長自然會向親友推薦, 你有冇見到劉思昆, 王仁曼要賣廣告收生?

收到我pm的家長都知我會叫佢地自己去親自看清楚個教練適唔適合自己...

我做股票投資時常要分析大量資料才入市, 如果好似d阿毛咁靠聽靠財經演員d廣告就死了九年..我全家要瞓街都似...

我咁肉緊係因為看不過眼, 好似文理, 史丹福呢d不知所謂的泳會仲可以有咁多人去,反而有好多真係有料的教練就無人識欣賞....

本人只不過本著一顆良心做人...希望d家長要擴闊眼界, 多d去自己求真求證...我成日都係同個仔講, "耳聽七分假, 眼看亦未必真, 我講的話老師講的話你都可以選擇唔信, 只要你要多d看書, 令自己有批判力, 自己做決定lor, 不過後果自己要承擔...

其他家長都唔一定要信我, 自己用腦分析過才選擇信或不信lor...

你要是覺得你個教練教得好未繼續學lor, 人, 畢竟是有自由意志, 選擇權和言論自由的, 你聽了別人的意見後還能夠堅持己見都係好事嚟格..

人人都會覺得自己的選擇是對的, 自己個仔係最靚仔的(我都覺得係 , 不過老婆就人地個...   )

估不到講番d事實出嚟都會俾人 所以有時好人難做,真話難聽..

[size=large]其他家長, 你地都係清楚看看完我呢個八公的說話, 覺得可信未先叫我pm資料lor ,可能我真係係到賣廣告呢!!  
子女就是父母的縮影

我唔想影響位教練, 令人以為佢cheap到要舔人學...

我都係引用證監會廣告, 希望大家唔好去做羊生羊太

你地都係想清楚才問我吧
子女就是父母的縮影

我似乎講錯兩個字令個版著火了.. 罪過 罪過

cychor, 多謝你幫口解釋, 但好似激咗d wor...

只要喜歡, 個教練未好lor, 俾面小女子, 無謂拗

大家言和..  
big family

我對閣下真身確是好奇,發表只有10篇竟懂得用BK有的function!佩服!佩服!
史丹福泳會股份我沒有,再說下去似乎有爭辯及挺身護會之嫌。
不過你經常真指不值這泳會可以咁多人去。又說其他"有料到"的教練無人欣賞,此乎自打嘴巴。名師出高徒自然有人欣賞,我想不用閣下擔心教練收生多寡。
劉思昆、王仁曼確有marketing宣傳,它們也有用media宣傳。只不過不是賣廣告而已。其實賣廣告又如何呢?網內有些人也不就是正在做緊同一類似東西嗎!
最後,我不是挺身而出支持這泳會,小女現也尋覓私人導師作其他泳式進階班,坊間一大堆有正職再做partime而又自稱"有料到"多的是,我們不會盲目說好的。再加上家長們真的是門外漢,一論咀的technique的確是很令人得到信任。
除了師資、其實泳會時間配合、收費、場地、環境衛生都是我們家長考慮之列。
蚊蚊媽

cy101

唔該晒你既提醒,等我問下佢呀sir confirm下先!

cy101 寫道:
比比,

聽講城門谷9-10月維修暫停開放, 妳要留意呀!

[quote]
比比 寫道:
我都想搵私人教練係城門谷到學遊水,其實己經學左個summer,因為個教練到九月可能夾唔到時間,可唔可以比埋資料我呢?
[/quote]
我係Dong Dong,我家姐係Ding Ding

不過我都好好奇,點解一個新會員只會係一d關於游水既topic到發表...... 而所講既強項投資就一個發表都無囉!

老實講,我覺得跟泳會學有泳會既好,私人有私人既好,好多時比小朋友去學野都係講彩數,就好似我囝囝個教練係朋友介紹,佢緊係覺得好先介紹比我,但另人個朋友知道我跟依個教練時就講到佢好差,又話比佢教過既小朋友都倒退等,一個教練唔同人對佢都有唔同既睇法,更可況係一個泳會咁多人呢?我諗都唔會三言兩語可以講晒個泳會啦!早幾日我係城門谷都見到一個呀sir係到教一個小朋友水,個呀sir好young,但我見佢真係好比心機,好有耐性,之后我忍唔住見佢落堂問佢價錢同detail,點知原來佢就係係史xx到教,咁所以我覺得有時d野真係無得一概而論!
我係Dong Dong,我家姐係Ding Ding

你都識講新會員la..
我都係係兩個topic 講過野...個討論區咁大...咁啱見係頁首見到個topic未入去lor...

有心做promote都唔會咁蠢啦.....

仲有, 我係唔會入投資討論區的. 因為坊間閒言只會亂人心性.我看的資訊是"fact"及"data",  不是師拉阿毛的獨到見解. 當週圍d人叫你買你就好放la...(o拿!入錢入你地袋,今次唔收顧問費)

都係果句,你唔識好難同你講.

真正做投資的人是不會在坊間的討論區大發理財大論...正如你知下期六合彩頭奬號碼, 會唔會四圍叫人買?

股票是個零和遊戲, 明未? 好多人只會在網上找人壯膽或陪葬, 有d更有可係莊家流料.....明唔明?  

討論區上, 風花雲月, 閒話家常未算lor, 講錢? 你係我條女我會考慮..

女人總是多疑及自以為是. 你們話乜就乜la..

離場!!
子女就是父母的縮影

各位好...

我係一個教練....
我上這個網真係真係搵學生....
我想搵多D錢.....我覺得自己冇問題.....不覺得自己CHEAP!
可能你覺得在這裡搵學生就叫cheap叫舔人學
不過我教過...或現在的小朋友.(家長)對我的評價都OK!!!
唔通在這留言的教練就唔係一個好教練咩??
唔通一個想教識多D小朋友&搵多D錢的教練都有問題呀?

TIM

cycchor 寫道:
我唔想影響位教練, 令人以為佢cheap到要舔人學...

我都係引用證監會廣告, 希望大家唔好去做羊生羊太

你地都係想清楚才問我吧

比比,

唉!我預
蚊蚊媽

比比,

請 check PM。
蚊蚊媽
‹ 上一主題|下一主題