用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 柏斯兒童音樂班
go

柏斯兒童音樂班 [複製鏈接]

柏斯兒童音樂班

各位媽咪爹地請幫忙,我仔仔3歲半,柏斯琴行主辦的兒童音樂鋼琴班口碑如何?

Re: 柏斯兒童音樂班

2歲可以參加嗎?

3歲半至5歲

我囡囡大約4歲曾参加栢斯音樂班及個人piano class.  音樂班有7-8個小朋友,對於初接觸music 的小朋友(3-4 yrs old),是個幾好的安排。但個人piano class 就非常行貨,每堂正正30分鐘。本人不懂彈琴,家長冇得入琴房聽,希望盡力了解佢學咗D物,返屋企再練,但阿媽連個melody都未聽過,有D有心無力的感覺。D 老師個個木口木面,但好難怪老師無点照顧,從琴房帶個小朋友比你又即時帶另一個小朋友入房。上咗大約一年,情況冇改變,山長水遠學半個鐘琴,阿囡又唔多鍾意D老師。但囡囡其实幾有興趣,於是安排私人teacher 上門教,價錢同栢斯一樣($500/month),阿媽終於知道囡囡學緊物,可以從中協助。阿囡成個唔同曬,有主動性去練琴。除此,小朋友有時会病,栢斯調堂/請假好麻煩,栢斯多多限制,告假又要醫生紙。我同意要有制度,但D制度重嚴過幼稚園。相反,私人teacher 有Dflexibility。當栢斯知道囡囡退學,有個shop的營運總監打比我幾次,問我冇無嘢可以幫到,即刻送練琴房的coupon比我。我當然無接受,亦沒有將真实情況說出來。總之,本人對栢斯印象嘛嘛!

我囝囝之前係柏斯上過兒童鋼琴班,只上左一個學期。我覺得個班房太細,小朋友比較多,進度會慢D。而且好似唔係每個人有個keyboard學彈 (以前係MyMusikbox 學係有架)。不過,囝囝都幾鐘意。我現在讓他上私人piano classes。 :  

好多謝sweetiebarney 和mms的意見,我9/9會帶仔仔上第一堂,職員話當試堂但要俾錢,試完再算.
唔該晒!

我囝囝之前都join過兒童鋼琴班..
我就覺得幾好..每堂完左老師都會出黎講番比家長聽學過咩野,有咩要返去同小朋友練,仲會每堂抽一個小朋友出黎彈番學過既歌仔比各位家長聽.幾好架
不過我完左個course4就無join佢地既單對單學琴.因為我覺得佢地既老師好多都比較young,對咁細年紀既小朋友未必會follow得好好..而且你又唔會知佢學左咩,好難同佢地返去練琴架...
所以我都係搵左私人上門教..

醒目開學勳章

因之前份工關係, 同幾間琴行的老師們有接觸, 柏x的?     食煙、粗口、夜蒲...乜都有...; 如果覺得人品對教學冇影響的就冇所謂, 可能我個人守舊啦, 一句講晒:不敢恭維。   
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!
‹ 上一主題|下一主題