用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我同呀媽吾同區,70,71,可吾可以報呀媽果邊地址? ...
go

我同呀媽吾同區,70,71,可吾可以報呀媽果邊地址? [複製鏈接]

我同呀媽吾同區,70,71,可吾可以報呀媽果邊地址?

我想方便我湊兩個,所以我選左呀媽果邊既學校,雖然大家都係屯門區,但我就住係71區,呀媽就住係70區,0廿我可吾可以報呀媽個地址,定係要報返自己個地址尼?

Re: 我同呀媽吾同區,70,71,可吾可以報呀媽果邊地址?

可以報呀媽地址,但要提供出世紙,證明你和你呀媽的關係。

Re: 我同呀媽吾同區,70,71,可吾可以報呀媽果邊地址?

eyan 寫道:
我想方便我湊兩個,所以我選左呀媽果邊既學校,雖然大家都係屯門區,但我就住係71區,呀媽就住係70區,0廿我可吾可以報呀媽個地址,定係要報返自己個地址尼?

你將你呀媽屋企是但一張水/電/煤費單轉做你個名, 咁你就可以用你呀媽屋企地址嚟報小學架啦

仲有個多月就要交表la, 大家要快d決定報邊間la

健朗媽咪:
我決定報青山天主教小學,佢二年班用普通話上中文,而今年小一開始轉做全日,同埋尼間時間岩岩好,呀女返學先,我再慢慢送呀仔返學,而放學就接呀仔先,買完餸上呀媽到整好晒,再接呀女放學,返屋企滾湯,同呀女做功課,沖身,跟住煲飯,係咪好完美尼.哈哈哈.

eyan 寫道:
健朗媽咪:
我決定報青山天主教小學,佢二年班用普通話上中文,而今年小一開始轉做全日,同埋尼間時間岩岩好,呀女返學先,我再慢慢送呀仔返學,而放學就接呀仔先,買完餸上呀媽到整好晒,再接呀女放學,返屋企滾湯,同呀女做功課,沖身,跟住煲飯,係咪好完美尼.哈哈哈.

嘩! 你個計劃都好周詳喎!

咁你而家第一件事要做ga就係先取得你亞媽屋企的住址証明(有你名的), 仲有唔係好多時間咋, 你要快d攪la, 如果唔係趕唔切呀  

我幾年前幫呀仔跨網報學校時,祇需提供老公出世紙證明和老爺地址證明便可,無需老爺轉電費單名稱,所以我建議你打電話去教統局問清楚,如果可以的話,就無謂咁麻煩轉名,第日呀媽欠交電費都唔會關你事。
健朗媽咪 寫道:
[quote]
eyan 寫道:
健朗媽咪:

嘩! 你個計劃都好周詳喎!

咁你而家第一件事要做ga就係先取得你亞媽屋企的住址証明(有你名的), 仲有唔係好多時間咋, 你要快d攪la, 如果唔係趕唔切呀  [/quote]

哎呀,今日過左鐘,要聽日先有得問

健朗媽咪:
你決定報邊間未呀?祝你成功呀   

如果報婆婆 / 麻麻地址, 唔駛轉名架!

你可以打去小一入學組問 (我兩年前問), 只需出視你小朋友的出世紙, 証明你同小朋友的關係; 另出視你本人的出世紙, 証明你 & 你媽媽的關係就得啦! 果張地址証明係用婆婆 / 麻麻名都得架! 唔駛專登轉名的!

健朗媽咪 寫道:
[quote]
eyan 寫道:

你將你呀媽屋企是但一張水/電/煤費單轉做你個名, 咁你就可以用你呀媽屋企地址嚟報小學架啦[/quote]
Hei-Hei

eyan 寫道:
哎呀,今日過左鐘,要聽日先有得問

健朗媽咪:
你決定報邊間未呀?祝你成功呀   

我決定咗la, 咪又係嗰間囉, 希望第一輪就得啦!!!!!!!!!!

我都祝你成功     
‹ 上一主題|下一主題