用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Think international school (MOS)
go

Think international school (MOS) [複製鏈接]

Re: Think international school (MOS)

我有少少的comments,其實係早些時候已經post過的,你們參考下呀。:)

但有時的summer class的老師未必一定係平時教授的老師來的。

我女兒亦是係Boxhill讀N1的,但讀完後就轉了校。個人意見,它係一間很caring的學校,校內的教職員對小朋友都很細心的,環境亦相當整潔,故對一些家長有一些年齡細少的小朋友,就讀該校其實係一個唔錯的選擇來的。

但我又唔會考慮它為一間國際學校,因為正如其他媽咪所講,教職員的英文水平比較參差不齊,雖則校內每人都會說英文,但水平不均一亦是一個考慮因素呢。故我只視它為一間英文幼稚園。

其實小朋友可以吸收幾多,都要睇負責的班主任的,如果turnover唔大,而教你的小朋友的老師亦係native的english speaker,我就覺得問題該不大,但當然亦要看老師的資歷和經驗背景。普遍來說,我覺得Boxhill係一間okay的學校如果你唔介意英文水平參差的話。如果Ms Jaya還在的話,我覺得她是一個相當不錯的老師呢..:)

但如果你有要求,亦想日後報讀國際小學的話,那可能就像其他家長一樣於小朋友稍大的時間幫他轉校去一間真正的國際幼稚園就讀去加強英文理解聽讀的水平。
UNQUOTE

Re: Think international school (MOS)

MOS = Ma On Shan。亦即是馬鞍山分校。

我上年參加的時間係每個小朋友都會上台表演的,年幼的太多都會喊呢。其實家長係可以參加的,通常表演的都係唱歌。事後就返回學校食野了。
‹ 上一主題|下一主題