用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 崇真英文小學vs 九龍禮賢小學
go

崇真英文小學vs 九龍禮賢小學 [複製鏈接]

崇真英文小學vs 九龍禮賢小學

請問在語文(英文)及學術上那一間好些呢?
兩間都是私小。
請問可否比意見那一間好些(任何各方面的比較)?
他們升中的派位又如何呢?

請指教!

Re: 崇真英文小學vs 九龍禮賢小學

我各得禮賢好d, 英文好d, 同唔會谷d小朋友, 但就冇中學.  而崇真有一條龍中學, 小學都幾多功課. 學校有好多活動提供, 收費都幾多...

我各得禮賢好d, 英文好d, 同唔會谷d小朋友, 但就冇中學.  而崇真有一條龍中學, 小學都幾多功課. 學校有好多活動提供, 收費都幾多...

崇小是私立,荔枝角崇中是直資,她們不是一條龍。

多謝意見。
請問有沒有其他關於這兩間小學的意見呢?

荔枝角崇真中學是同崇小是一條龍的.

Ronald媽媽 寫道:
崇小是私小,荔校角崇中是直資,她們不是一條龍。
其實係一家四口子

基督教祟真中學與崇真英文小學為同一辦學團體,前者是後者的直通車學校,需要符合一定的成績要求和揀選前者為第一志願,才有機會入讀。

我想崇真英文小學也不錯,其校有很多外籍老師,著重英語及普通話教學,校風淳樸,值得考慮。

私立和直資是不可作一條龍。消費模式要一樣才可作龍,津貼對津貼,私立對私立,直資對直資。

如女拔小由05年9月由私立轉直資,而女拔中由津貼轉直資,她們才可串龍。

I heard from my friends, they said the students from TT primary can be promoted to TT Secondary School ? (深水埗)

Is that true ? !

但學校成日講, 崇真中學係一條龍喎!
請參考此網址
其實係一家四口子

崇小譚校長成日mention一條龍學校, 唔知係唔係我理解錯    

我對祟真一條龍理解係祟小上深祟是優先, 當然成績一定要達標才可. 因為深祟是英中, 如果成績只是BAND 3的話, 我諗唔可以派到英中, 所以未必一定入到深祟.  相反成績達標的而又選佢第一志願就一定派到.   
‹ 上一主題|下一主題