用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 兩個成績一樣的小學生, 一個入名校, 咁入名校果個會考成 ...
go

兩個成績一樣的小學生, 一個入名校, 咁入名校果個會考成績係咪多數會好 d [複製鏈接]

兩個成績一樣的小學生, 一個入名校, 咁入名校果個會考成績係咪多數會好 d

兩個成績一樣的小學生, 一個入名校, 咁入名校果個會考成績係咪多數會好 d

Re: 兩個成績一樣的小學生, 一個入名校, 咁入名校果個會考成績係咪多數會好 d

小彬彬,
我覺得唔係,換句說話講,兩個成績一樣的小學生, 一個入名校,但不怎努力,而另一個則十分用功、努力,你會點睇?只能夠講學校的程度當然不能相差太遠。

Re: 兩個成績一樣的小學生, 一個入名校, 咁入名校果個會考成績係咪多數會好 d

小彬彬 寫道:

睇下努唔努力啦~ 如果大家一樣, 名校果個多數都會好D

王國長老

我諗名校既學習氣氛好D,
而唔係名校讀既可能要再專注同留心D。
比如名校一班有35個學生(我assume佢地收Band 1),
有5個學生無心上堂,但大部份人都留心聽課,
咁既環境下少數既都唔會作反亂咁嘈。
但如果入左一間非名校(收band2/3),
同樣35人,但有20人唔係聽書既,上堂仲可能嘈嘈閉,
影響教書進度,咁係呢個環境下,呢個同學上堂要更專注,
亦要唔好比人影響,唔好跟埋人地傾計唔留心。

好同埋唔好既學習環境同氣氛絕對會影響成績,
係非名校考到好成績要付出更大努力,
如果把持不定可能比人影響,朋輩影響力不容忽視。

同意~
唔上堂之外可能仲會唔讀書唔做功課..
讀名校係著數d.. 起碼學習氣氛好d

麟媽媽 寫道:
我諗名校既學習氣氛好D,
而唔係名校讀既可能要再專注同留心D。
比如名校一班有35個學生(我assume佢地收Band 1),
有5個學生無心上堂,但大部份人都留心聽課,
咁既環境下少數既都唔會作反亂咁嘈。
但如果入左一間非名校(收band2/3),
同樣35人,但有20人唔係聽書既,上堂仲可能嘈嘈閉,
影響教書進度,咁係呢個環境下,呢個同學上堂要更專注,
亦要唔好比人影響,唔好跟埋人地傾計唔留心。

好同埋唔好既學習環境同氣氛絕對會影響成績,
係非名校考到好成績要付出更大努力,
如果把持不定可能比人影響,朋輩影響力不容忽視。

其實好多可能性, 我覺得all depends.

Example 1 :
呀女小學有個女仔, 佢好聰明, 但有點換世不公, 小學成績名列前矛, 但上到名校, 全級中後, 但佢依然懶理, 我睇佢覺得自己唔發力, 一發你地班友唔夠佢黎。所以, 太自負係佢失敗的原因。

Example 2 :
有個xx官小的學生, 被選中入呀女而家間中學, 佢小學成績好似話全級前5名內, 但而家佢d對手好強, 而佢好似無力去跑咁, 成績都係中後。

Example 3 :
小學時常名列前矛, 入到名中, 發現自己好似無人理咁, 以前所有比賽, 表演, 都係比人點名去的, 而家參加活動仲話要選, 但最終選唔到。成日話讀呢間中學好唔開心, 想轉校。

Example 4 :
有朋友個仔, 心儀 La X 好耐, 個仔在迦x中學全級5名內, 終於F3轉了 La X, 但在該校唔埋隊, 結果會考成績唔理想, 很後悔轉校, 因唔轉校, keep 住, 可能會考唔會少過20分。

Yes, it all depends.

名校唔係通行證,名校也總會有人考第尾。
中學流流長五年,一個人有好多轉變的。

我識得好幾個讀名校,會考得2分,中英E,這反映名校的語文基礎的確是打得比較好,起碼都合格,有個E。但唔努力咪一樣科科U!

讀書風氣和朋輩影響都好有關係,讀名校係優勝些,不過壓力又大左,唔係人人都得囉!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題