用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍靈糧堂家長請進 (嘉林邊道)
樓主: wbmom
go

九龍靈糧堂家長請進 (嘉林邊道) [複製鏈接]

Re: 九龍靈糧堂家長請進 (嘉林邊道)

昨夜去上學校攪嘅"九型"果talk, 我覺得OK,對教育子女有幫助 !
你地有無人都有去聽 ? 或者上年聽過 ?
小穎鋒

ah, I forgot about it!

nkkcal 寫道:
昨夜去上學校攪嘅"九型"果talk, 我覺得OK,對教育子女有幫助 !
你地有無人都有去聽 ? 或者上年聽過 ?

Joy&eace,
因爲他是一個多嘴仔,成日要人同他講話,食一啖飯講一大論,飲一啖奶又講一大論 !

Joy&eace 寫道:
nkkcal:

你仔仔好叻, 識得講咁多嘢俾你知, 我阿女就只係在我問佢有冇得sir, 咁佢就答我有...

大個仔d真係醒d!!
小穎鋒

wbmom 寫道:
Mcada,
how's your trip?

幾好呀, 不過太短... 都買唔到咩, 帶左一箱奶粉, 買左個carseat, 衫仔, 全都係小朋友野....

你地就好啦, 去親子旅行, 我而家驚緊我去唔到之之果個, 因為10月14號, 我驚我有機會... 生得...

wbmom, bby2004baby2004,

Sorry for this late reply, I don't come to this topic everyday.

統一派位有2個rounds,
第1 round : k3那年的9月內可以報讀全港任何一間官/津校(only 1 school),計分,有brother/sister就讀的話必收,餘下的位高分者得。(計分=第一名子女/宗教/etc 分)

如果第1round未被取錄,亦未被直資學校取錄,便進入第2round報名(大抽獎)。每位小朋友會派個隨機編號(random number),這隨機編號學校/家長也不會知。

round 2 part a : 最多揀3間,全港任何官/津校,根據隨機編號次序派。
如果round 2 part a派不到,就去round 2 part b,依隨機編號次序派申報住址那區派位。

我估你的意思 :
"那在統一派位前除可自行去私校報名作一個後備外,是否也可向心意之官校或津校報名,(可選擇區內或區外)"
是指round 1 報名。

但如果報了直資,被取錄,又去註冊,註冊後便要放棄統一派位。(學校會俾封信你簽,confirm放棄統一派位。)

如果被私校取錄,則名義上不用放棄統一派位。
某些私校,只要交留位費,到知道round 2 統一派位結果後才交餘下第1個月學費。這些學校很大方,讓家長看了派位結果才作決定。(eg 九龍灣聖約瑟英文小學)
但亦有某些私校,取錄後立刻將取錄名單交予教統局,而教統局會去信問家長,是否仍然 / 放棄 第2round。(eg 培道小學) 家長仍可選擇照樣參加round 2。

亦有很多家長不滿意round 2派位結果,會立刻向任何喜歡的小學叩門。(這通常稱為round 3)

我個仔現時在一間直資英文小學就讀。
想當日,報了共6間直資/私小。我覺得這數目已是極限!
但如果只報一間,萬一不被取錄,而派位又派得不好,便會很煩。

Bluestar, thanks.

would you mind sharing with us (by posting or pm)which 6間直資/私小 did you apply and how do you feel about those schools? many thanks.

wbmom

Mcada,

well, maybe you should not go, personally I think their 親子旅行 can be very exhausting.

wbmom

wbmom,

直資/私小applied for (2yrs ago) :
(correction : applied for 5 not 6)
DBSPD - a severe test of patience, waited nearly 2.5hrs during 2nd interview !
保良局陳守仁小學 - 2 interviews,好易同其他撞時間
培道小學 - v easy
聖約瑟英文小學 (九龍灣官塘道) - easy.  The best thing was it teaches IPA.  But heard that kids have to do quite a lot of homework.
九龍塘小學 - interview唔識就唔會再問下去,流水作業

Take a look at the KLLC Quarterly (Sept issue) and you will see that the kids go to schools which are quite good, whether by application or allocation.

Your turn next year.  Best of luck.

Bluestar,

Thanks a lot for your info! It's really helpful!

wbmom

Bluestar,

非常多謝妳的細心解答.

Wbmon,
你仔仔好番未呀?功課方面不要太worry, 慢慢來, 或者平時你同佢玩遊戲般同佢寫, 寫得多自然靚! 最重要不要令他反感!

嘩, 你地講小學講得好詳細呀, 我之前都係一知半解, 而家了解多左好多啦...

其實llc派位係咪都算派得好呀? 我又唔係住果區, 所以好既官小都唔輪到我... 如果直資/私小, 你地有冇咩好提議呀? 我唔想太深太harsh果d, 所以我會考慮下音小果d, 好似開心d.... 不過梗係唔駛學費好啦... 我報既地區好差, 最好都係何文田區, 都冇mud心水...

wbmom,
之之煩水人呀, 返little gym又炸型你見架啦, 而家返kids' gallery又喊, 次次都係我帶就喊, 我叫公公帶佢就唔喊, 好衰架佢... 煩到我唔想俾佢學呀, 好似我迫佢咁...

wbmom 寫道:
Mcada,

well, maybe you should not go, personally I think their 親子旅行 can be very exhausting.

佢會好失望架噃.... 我都想見多d佢d朋友同老師, 所以而家我都一個week有一, 兩日去學校接佢放學...

有冇家長想要校服, 我個仔n1時讀九龍靈糧(嘉林邊道),只讀了一年, d衫褲好新. 有興趣可與我聯絡.

Mcada,

but once 之之 settled down in little gym, she enjoyed it so much....
wbmom

大細孖一家四口,

he is still coughing, hope he can be in school next Monday.

大細孖一家四口 寫道:
Wbmon,
你仔仔好番未呀?功課方面不要太worry, 慢慢來, 或者平時你同佢玩遊戲般同佢寫, 寫得多自然靚! 最重要不要令他反感!
wbmom

你地小組旅行開唔開心呀? 好唔好玩呀? 果日天氣好好呀...

Mcada,

好開心 and 好好玩.  Thank God that the weather was very good!  My son was so tired after the 旅行, he  took a 4 hours afternoon nap  
‹ 上一主題|下一主題