用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍靈糧堂家長請進 (嘉林邊道)
樓主: wbmom
go

九龍靈糧堂家長請進 (嘉林邊道) [複製鏈接]

Thanks for this info.

原文章由 nkkcal 於 07-7-9 23:59 發表
Finally know how to set to 新的在前, it can configure in 編輯個人資料 !  

Yeah, Eden will also miss Zachary a lot.

原文章由 nkkcal 於 07-7-9 23:52 發表
Aiya, Wing Fung must miss Zachary so much....Let's organize a gathering during the summer holiday (farewell Zarchary... )

你张新相个背阴係米你黎架?好slim呀!

原文章由 dianachau 於 07-7-10 10:20 發表
Yeah, Eden will also miss Zachary a lot.

我都想slim
係d陽光太強影唔到條肥腰咋
(影到都唔會用呢張相啦 )
而家仲擔心緊月尾interview個陣著唔返件戰衣呀

[quote]原文章由 carlychung 於 07-7-11 11:18 發表
你张新相

ee,月尾有interview呀,宜家先第2个礼拜,又会见工都要排到gum后

[quote]原文章由 dianachau 於 07-7-12 09:58 發表
我都想slim
係d陽光太強影唔到條肥腰咋
(影到都唔會用呢張相啦 )
而家仲擔心緊月尾interview個陣著唔返件戰衣呀

d 公共機構係咁慢

[quote]原文章由 carlychung 於 07-7-12 10:27 發表
ee,月尾有interview呀,宜家先第2

請問各位家中有沒有用空氣凈化機及用什麼牌子,
是否真的能改善家中室內空氣.

因囡囡氣管敏感,想買空氣凈化機,但不知是否真的有用及什麼牌子較好.

** 請指教 **

Hi,大家好!小兒在靈糧堂升K2,有好多人同我講間學校好淺,接小學會讀唔上,想問係唔係真嘅?
D人話認字,寫字都好少,點算?
但係我見嗰仔日日返學返得好開心, 他返全日食得肥肥白白,又健康.
大家認為點?煩請俾D意見!

dianachau,
Hurray, you've got interview...Hope your interview is successful la...
原文章由 dianachau 於 07-7-12 12:26 發表
d 公共機構係咁慢

[quote]原文章由 carlychung 於 07-7-12 10:27 發表
ee,月尾有interview呀,宜家先第2
小穎鋒

leilgirl,
Sorry, I don't have this...cannot help.

原文章由 leil_girl 於 07-7-13 14:12 發表

因囡囡氣管敏感,想買空氣凈化機,但不知是否真的有用及什麼牌子較好.

** 請指教 **
小穎鋒

wig,

Pick a Sunday during their Summer holiday, which one you are preferred for a gathering?
22-Jul
29-Jul
5-Aug

原文章由 dianachau 於 07-7-10 10:20 發表
小穎鋒

Leil_girl,

我都考慮緊這個......我沒有用過, 所以唔知效果如何, 但家裡都有個類似design的空氣凈化機, 人家送的, 所以遅d會買那個淨化溶液試試。可以去看看:
http://www.uni-commerce.com/hk/jxlp/jxlp_01.asp
http://www.antibac2k.com.hk/eng/company.html
剛致電護協, magic ball 要$1235., purifying solution(有無味道的)$98.支, 一齊買$1259.set  

我也有考慮過panasonic那種一座座的, 但家裡已經有部抽濕機, 唔想又多一部

原文章由 leil_girl 於 07-7-13 14:12 發表

** 請指教 **

Dianachau,

謝謝妳的資料,而且機仔細細真的好,我昨天去 BEST 看過,那些
空氣凈化機真的好大件,我也看了一部好似幾好的牌子是捷家伴
不過怎樣看也是覺得太大,好咗地方

原文章由 dianachau 於 07-7-14 11:57 發表
Leil_girl,

我都考慮緊這個......我沒有用過, 所以唔知效果如何, 但家裡都有個類似design的空氣凈化機, 人家送的, 所以遅d會買那個淨化溶液試試。可以去看看:
http://www.uni-commerce.com/hk/jxlp/j ...

wanmui,
妳這個問題,最重要是妳自己(家長)怎看,其實之前有些媽咪亦已講過.
就我自己對小朋友的想法,我只想要佢開開心心的返幼稚園,因人生是很長遠的,這麼細個點解不給他們讀書讀得開心一點,因一上小/中學,有排他們辛苦,至於學校淺怕升小讀唔上,除非妳是想小朋友升非常名牌的小學,如不是其真我覺得不用太擔心,因如果真的這麼不行,又怎會有這麼多家長會選擇此校,及我囡有個同學哥哥也是讀此校今年畢業升小學了,如學校真的太過淺,該媽咪又點會仲給亞妹讀此校,
而且小朋友的識應及學習能力是很強的,只要妳幫助他們少許,他們就會很快OK,不用太擔心,
有時課本淺並不等於小朋友會學識淺,因我覺得此校教懂了小朋友很多日常生活的知識及禮貌.

原文章由 wanmui 於 07-7-13 19:50 發表
Hi,大家好!小兒在靈糧堂升K2,有好多人同我講間學校好淺,接小學會讀唔上,想問係唔係真嘅?
D人話認字,寫字都好少,點算?
但係我見嗰仔日日返學返得好開心, 他返全日食得肥肥白白,又健康.
大家認為 ...

簽名被屏蔽

leig-girl,
很多謝你的回應!我有兩個小朋友,大的剛升小一,她在靈糧堂讀N1, 然後K1轉了一間深少少的幼稚園。本來可入讀更深的幼稚園,但基於接送的問題及相信這間深少少的幼稚園應可衍接。在這幾年,她認字方面真的不錯。但因lucky draw派到第六,她考私校及叩門時便碰壁, 竟然要考paper, 在校內女兒的成績是不錯,但這些私校及叩門位便大部份waiting.幸好,最後她也叩門入了第二志願,但巳勞心勞力了差不多一個月。這時間,有人便complaint我不讓她讀更深的幼稚園。
現有到小兒了, 他在靈糧堂讀N1至現在(升N3,即K2)。小兒在這裏得到很好的照顧,老師非常細心。他對陌生人的適應不及女兒,所以在這裏,見他開開心心, 真的很感謝學校。我亦介紹了兩個朋友的兒子入話讀靈糧堂的N1。
老公及他的媽媽對小兒的期望很大,我自己要返工,很多時照顧兩個小朋友也交給工人及自己的媽媽。但我每天一有空,必會教兩個小朋友。
對不起,煩你們看這麼多字,但我的壓力不小(我相信每個媽媽都很辛苦)。不知大家對靈糧堂K2/K3的課程有甚麽認識?有沒有成功的例子,好讓我參考及讓我說給老公知呢?謝謝
原文章由 leil_girl 於 07-7-14 19:46 發表
wanmui,
妳這個問題,最重要是妳自己(家長)怎看,其實之前有些媽咪亦已講過.
就我自己對小朋友的想法,我只想要佢開開心心的返幼稚園,因人生是很長遠的,這麼細個點解不給他們讀書讀得開心一點,因一上小/中學 ...

Yes, let's have a gathering over summer holiday!  And please keep in touch in the new school year!  I will pop my head in here once in awhile!

原文章由 nkkcal 於 07-7-9 23:52 發表
Aiya, Wing Fung must miss Zachary so much....Let's organize a gathering during the summer holiday (farewell Zarchary... )

wanmui,

我選擇靈糧堂全日班, 是因為工作上會見到很多不同的小朋友, 從家長口中而了解不同學校的特性而選擇的。
因為小兒是家中獨仔, 天性又硬頸, 又擔心他遺傳了爸爸的情緒病基因, 所以我希望他可以學懂最基本的自理能力, 與人相處, 培養出自信和開朗的性格。

老實說, 如果你先生想仔仔讀名校, 讀靈糧堂不是不可能的。有個client就是讀靈糧堂之後升了上喇沙(好似係派位的), 記得那個家長是這樣說的: "唔...頭半年慘d, 追得辛苦d....唔好介意包尾, 同埋老師話你(老師責怪家長)的野唔好理佢咁多lor" 但係個家長係housewife, 係有學識&可以全職教小朋友個種, 但個小朋友上學期第尾, 下學期尾二

原文章由 wanmui 於 07-7-15 10:45 發表
leig-girl,
很多謝你的回應!我有兩個小朋友,大的剛升小一,她在靈糧堂讀N1, 然後K1轉了一間深少少的幼稚園。本來可入讀更深的幼稚園,但基於接送的問題及相信這間深少少的幼稚園應可衍接。在這幾年,她認字方 ...

幼兒園是全日制, 有兩歲班
幼稚園是半日制, 有上、下午班, 無兩歲班
幼兒園和幼稚園都是在同一building內上課

原文章由 leedorean 於 07-7-15 10:06 發表
想知九龍靈糧堂幼兒園和九龍靈糧堂幼稚園
有什麼唔同???

dianachau,
真的很多謝你的回應!我老公是有要求的人,所以女兒入不到理想小學,99 already complaint a lot about me.所以我很担心細仔。
我選擇靈糧堂全日班是因為我要返工,照顧兩個很不容易。若然他考得不好,我都唔知點算!
有無D成功的例子或策略呢?謝謝!

原文章由 dianachau 於 07-7-16 10:29 發表
wanmui,

我選擇靈糧堂全日班, 是因為工作上會見到很多不同的小朋友, 從家長口中而了解不同學校的特性而選擇的。
因為小兒是家中獨仔, 天性又硬頸, 又擔心他遺傳了爸爸的情緒病基因, 所以我希望他可以學懂最 ...
‹ 上一主題|下一主題