用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 K2已識乘數表,而家K3自學分數
go

K2已識乘數表,而家K3自學分數

K2已識乘數表,而家K3自學分數

我個細仔將升小一,去年已背熟晒乘數表,我有同過k3班主任跟進過他是否資優兒童,但班主任叫我自己帶他去看醫生求證,我上過其他網,好似話要校長信,我諗住遲D上到小學再問老師

Re: K2已識乘數表,而家K3自學分數

如果你找私人機構的臨床心理學家做評估,是無須介紹信的,但我個人認為除非小朋友有學習或行為問題,否則無須急於做評估。按他的興趣和能力給他額外的知識並無不妥呀!
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

Thanks

case 1

有一個朋友個亞仔,係由學校推荐,佢亞媽話佢自小聰明,入了小學老師話佢係1部copier,d書睇左一二次就記得.p2/3就借d好厚大人小說,但成績很好,EQ低,容易lose temper.政府同佢check唔冼錢,IQ係129.

case 2
我又個朋友,佢要求學校推荐佢亞仔去做,亞仔係學校成日發夢,坐唔定,有情緒問題,成績有時100分,有時0雞蛋.但去左一半,政府就唔同佢check!因成數唔高.叫佢可以搵私+check.政府話佢有讀寫障礙庶,其餘就唔同佢check.

2Rma 寫道:
我個細仔將升小一,去年已背熟晒乘數表,我有同過k3班主任跟進過他是否資優兒童,但班主任叫我自己帶他去看醫生求證,我上過其他網,好似話要校長信,我諗住遲D上到小學再問老師

'已背熟晒乘數表' Are you son able to calculate as well? I mean ask him some questions. e.g. 2x4 = ? and then ask him why he give this answer to see his understadning. Basically, I think your son has strong numerical senses. If he able to learn fractions during K3, he is most likely gifted. Actaully, no need to bother he is gifted or not. Just try to follow his potential and interest is enough. You might go to Hong Kong Mathematically Olympic School to enroll some courses for P1. In there, you may know he is gifted or not. If you doubt, ask the office to give him a rough test for free. Good Luck

:

2Rma 寫道:

ACtaully, how '自學分數'? would you like to elaborate?

私人既唔駛乜信物的呀...........老師其實係最敏感既人,因為佢地對住咁多細路,個小朋友有乜唔同其他的,佢地一眼就睇到了....雖然唔係百份百準確,但機會都好高,你又可以去健康院下,佢夠六歲未呀???升左小一佢地有學童保健,係果度都可以轉介到的,你可以話個情況比姑娘聽,但無乜其他問題,佢地好似無乜跟進/特別同佢check的

如果淨係識得背乘數表既,你都係睇清楚先得,我識得個網友,佢仔係資優,佢四歲已經可以計覆雜既加減乘架啦...仲可以去到三個位添呀.............

2Rma 寫道:

路過.
我身邊的朋友囝囡,好多都係幼稚園 已經識背乘數表(連口黃一日一句都背咗去)、分數(懂看幾分幾)等,家長得閒自已教的!所以都幾普遍!(小孩係冇師自通除外)
我囡囡以前都係咁,K.3還懂多位加減乘法、圖形等,當時班主任只說她係較聰明的小孩,連參加數學比賽都唔選佢.

其實識左加減乘除的運算,想知小朋友係唔係真係明白概念,可以問佢地一些加減乘除的文字題,睇下佢地識唔識自己決定果條題目列乜野式出黎咪得囉。
例如﹕
1.精品店有聖誕卡356張,生日卡比聖誕卡少90張,慰問卡又比生日卡少150張。慰問卡有多少張?

2.一部收音機售價298元,一部錄音機售價258元。哥哥只有500元,如果他想買這兩部機,還欠多少元?

3.小娟做一朵紙花只需8分鐘,她在10:05am 至 11:01am這段時間內,共可做紙花多少朵?

至於分數計算,當然是首先係小朋友ge加減乘除(唔理幾多個位)已經可以運用自如,之後,再懂得一點因數、倍數的概念,再懂得公因數和公倍數的概念,然後先可以更順利咁計算啦。但單會"死記'運算方式也不行(因為佢只係記性好,記住條計算方式,唔係真正理解),佢應該有能力去明白概念才是。

例如﹕1/4同2/8同2000/8000都係一樣咁多,要佢明白點解會一樣咁多;又1/2+1/2 點解分母唔可以加埋分母,又1/2 + 1/2 同 1/2 x 1/2 有乜唔同等等。 仲有,3/4 + 5/7 係兩個唔同的分母,為乜要通分母?理據何在?咁,就當然要用畫圖來教。還有4又1/3同4x1/3點唔同等等﹗

raccoon_dog 寫道:
路過.
我身邊的朋友囝囡,好多都係幼稚園 已經識背乘數表(連口黃一日一句都背咗去)、分數(懂看幾分幾)等,家長得閒自已教的!所以都幾普遍!(小孩係冇師自通除外)
我囡囡以前都係咁,K.3還懂多位加減乘法、圖形等,當時班主任只說她係較聰明的小孩,連參加數學比賽都唔選佢.
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

呢個暑假我都教識左仔仔背乘數表, 多位加減乘法, 明白運用; 英文一日背3個新字, 重溫以前舊字, 簡單句子; 不過我覺得佢只係勤力, 如果屋企有人有心機教, 個個都可以做到, 反而資優應該係唔駛人教都識卦?? 見呢度d topic都講資優都附帶情緒問題, 查實有無人又資優又聽話聽教既呢?? ^_*

p.s. 仔仔而家k3啦.

k3背熟晒乘數表未必係資優, 相反就算唔識都可以係..

所以個人認為如果要比幾千蚊做一個test唔覺係問題..去做都冇防..起碼唔駛估估下..而且可以更了解你小朋友既情況嘛.

Dear all,

My daughter is now 3.5 yr old. I want to teach her Maths at home. Anyone can give me some advice. Do you have any "syllabus"? Any reference books or exercise book suggested? Some kindergarten/ primary school teach mental. Do you think I can also teach at home?m Thanks a lot.

meganlee

係啦,我個女懶到死,由k2開始背乘數表,到p.2先叫識晒咋
三佰蚊 寫道:
k3背熟晒乘數表未必係資優, 相反就算唔識都可以係..

所以個人認為如果要比幾千蚊做一個test唔覺係問題..去做都冇防..起碼唔駛估估下..而且可以更了解你小朋友既情況嘛.

我想問我兒子三歲前已能把我女兒二年級的英文課本( 90%以上的字) 讀出來 , 這算不算資優呢   請指教

一般資優的定義是IQ130或以上...不過如果小孩子在其他的方面有卓越的才能, 都可以叫做資優!!

Characteristics of Gifted children

meganlee 寫道:
Dear all,

My daughter is now 3.5 yr old. I want to teach her Maths at home. Anyone can give me some advice. Do you have any "syllabus"? Any reference books or exercise book suggested? Some kindergarten/ primary school teach mental. Do you think I can also teach at home?m Thanks a lot.

meganlee

我仔仔就黎4歲, 我每日比$5零用錢佢, 儲起買玩具, 儲夠先准買   
試左3個月, 佢學識加減數, 同埋錢既概念---點樣利用有限既錢. 另外, 佢仲學識買野比我地, 仲話要儲錢買生日禮物比爺爺tim.