用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇家長知道深水埗上智英文書院多數收D什&#4063 ...
go

有冇家長知道深水埗上智英文書院多數收D什麽小學生 [複製鏈接]

有冇家長知道深水埗上智英文書院多數收D什麽小學生

各位家長:
請問有冇上智英文書院的家長,知道這問學校的收生及面試的情況,是否要在本校考獲頭十名才有機會呢? 小女現讀英小,有沒有機會嗎?
多謝幫忙!

Re: 有冇家長知道深水埗上智英文書院多數收D什麽小學生

上智自行時都可難入, 我估要頭十名玉掂..........

深水埗區應該係SFA入得最多 :

油天  

LilyMaMa 寫道:
油天  

Agree! there is one student will go to 上智 from 油天 this year        

多謝各位家長回應,知不知道是否要頭20名才獲派申請表?

應該唔駛.............

sandywongyl 寫道:
多謝各位家長回應,知不知道是否要頭20名才獲派申請表?

各位家長:
請問有冇上智英文書院的家長,知道這問學校的收生及面試的情況,是否要在本校考獲頭十名才有機會呢? 小女現讀英小,有沒有機會嗎?
多謝幫忙!

很難說是否要十名之內.我女小學讀培正,第一次呈分試名次是28/322,第二次呈分名次11/322,第三次學校没有公佈,但三次呈分試的平均名次是8/322,她在自行收生時選了上智,統一攪珠選培中作為第一志愿,结果入了上智。所以也不一定是看名次,如果照我女第一次呈分成績應該入不到上智。不過我覺得上智不是很喜歡收深水埗區的學生(除了聖方濟各和德雅小學),因為我識一個朋友的女在聖紀文全级第三,自行、攪珠派位都入不到。面試很簡單,分中、英文两部分,很平常的問題。
不用擔心,不是很難考。可以問一下你女在哪間英小讀書嗎?

Hi!小彬彬:
看到你在線上,分享下你對上智的看法,如何?

Market,

其實我對上智所知不多, 不過有一個朋友女兒讀上智, 佢讀 SFA, 成績一般, 有可能係抽入去......小兒同班都有一個考十幾既女同學自行考上智, 結果唔收.....上智成績方面同 DGS, st paul co ed 等最 top 既名校比當然有一定距離, 但我覺得佢巳經係一間好好既學校, 你女兒入到值得恭喜......

Market,

好多謝你提供咁多寶貴意見,小女現就讀保良 局陳 守仁小學,但無宗教信仰,課外活動浄係得music school team-choir and pipa, 成績大概是50/184.唔知有無機會呢.

以我所知 深水埗寶血會嘉靈學校也有很多學生考入上智﹐上年比較多,今年少了。因為嘉靈學校的學生比較純品(以往),又是同一教會。

以我所知陳守仁50名大概是band one尾,上智機會不大。
Market,

好多謝你提供咁多寶貴意見,小女現就讀保良 局陳 守仁小學,但無宗教信仰,課外活動浄係得music school team-choir and pipa, 成績大概是50/184.唔知有無機會呢.
‹ 上一主題|下一主題