用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問真道VS蔡繼有?
go

請問真道VS蔡繼有? [複製鏈接]

請問真道VS蔡繼有?

當然學費爭好遠, 但想知其他, 有冇人可以幫忙? thanks

Re: 請問真道VS蔡繼有?

Anyone can give me some comments?

up???
Thanks

好難給意見,因為很少人讀完真道再讀蔡繼有.你可以到兩間學校的校網看一看,比較一下它們的教學理念,師資及教學方式才作出決定都未遲.還有你可以進入真道及蔡繼有的討論題目一看,睇

Many thanks, but 真係想知道普遍來說, 那一間好D, 我都知難問, 但有冇真道家長可以幫忙?

豆豆媽媽:

真道家長的子女係讀緊真道

Ken Ba Ba

我唔係搞笑, 呢度好多家長都鐘意問乜乜 vx乜乜拉! 我又唔係第一個, 我都好想睇哂, 但去到好後, 有時都搵唔到, 所以才post 直接問, 我只係想知課程深唔深, 是否比出面深!因為大家都有學, 不過學費唔同, 當然想聽下意見, 咁又唔可以話冇用, 等於你上網站, 每一間school 都話自己宗旨, 教學理念, 做唔做到另一件事, 你去見到都話自己hardworking 拉, 係到問只不過想知多些少, 冇壞的, 當然自己決定,如果冇人問, 就冇呢頁"小學雜談"拉, 問小學野, 好平常, 不用
     我只不過冇直接識有係呢到讀的學生, 所以才問下, 不用太驚奇!!!!!!

豆豆媽媽:

對不起,我唔係咁

I have my son going to apply these 2 school this year(07-08).  I have friend's son/daughter studying in these 2 school separately and both got a very good comments.  of course, they are very different school.  CKY is Private, therefore expensive but high quality with excellent English teaching standard. Most subject were taught in English/Mandarin.  I think Logo is somewhat loser in this area.   but you have to consider the "price".  
Anyway, I will apply both and if both accept my son, I will choose either one based on distance.

Don't worry now, just apply both.

豆豆媽媽 :

您好! 我女兒剛入讀了CKY小一, 記得去年和您一樣有相同的問題, 因我住將軍澳區, 又一心找如真道及CKY所提倡的理念學校, 要捨近求遠, 又要多付一倍學費, 加上兩者學校歷史尚短, 真的很怕選擇錯誤.

我約兩年前已十分留意BK網上有關真道及CKY的留言, 坦白講有關真道以往的留言內容正反雙方都十分激烈, 因此給予我很多思考空間, 亦激發我尋找去認識真道的家長, 親自向她們請教, 獲益良多.

最後我選擇CKY, 最主要是其中一位我認識的真道家長問我, 選擇學校我最注重那方面? 我說是兩文三語, 她認為真道的中文教得很好, 但英語方面恐未達我的要求, 但仍然有一定的水平.

我選擇CKY其中一個重要原因是有一中一英班主任, 我希望小女每天都見慣外國人, 可隨口說出英語, 而另一方面中文用普通話教學. 由於小一才剛開學兩天, 我尚未知CKY與我的期望是否會有出入, 但在8月26日開學預備日, 在班房內都是外語老師做主導, 全英語對家長及學生說明要注意事項, 而女兒亦說這兩天適應日都是主要英文老師說話, 中文老師並非所有都會翻譯用廣東話再說一遍, 對我個人而言, 我比較喜歡這種語言環境.

以上只是個人的一些觀點, 各人要求及期望不同, 僅供參考.

‹ 上一主題|下一主題