用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問初中學生應該識多少個英文生字??
go

請問初中學生應該識多少個英文生字?? [複製鏈接]

請問初中學生應該識多少個英文生字??

我打算要我個仔毎日記三個英文生字, 一年應該可以記到 1000 字多 d, 請問是否足夠呢??

Re: 請問初中學生應該識多少個英文生字??

如果只是背生字, 沒有應用, 恐怕作用不大, 別想得太美 !
學習語文, 首要應增加小朋友對該語文的興趣, 鼓勵他們多看英文書, 假以時日, 不但英文詞語識得多, 就連運用起來, 也行文流暢.

雙管齊下, 一定有用, 不過可以第一步只限學校的書本上出現過的生字一定要識, 宇數自已同他傾dim, 堅持半年你會發覺當他生字識多d後, 對閱讀就唔會抗拒了, 再逐步擴大閱讀其他英文故事, 我女女試緊一年了, 好有效, 而家仲學英文drama, 我收貨了。   

其實我唔係要個仔硬記生字, 我毎日要佢朗讀 30 分鐘 reader, 果篇文章大約有 3 個生字, 如果唔夠 30 分鐘讀完就叫佢由頭重讀, 真至夠 30 分鐘為止.......

phm 寫道:
如果只是背生字, 沒有應用, 恐怕作用不大, 別想得太美 !
學習語文, 首要應增加小朋友對該語文的興趣, 鼓勵他們多看英文書, 假以時日, 不但英文詞語識得多, 就連運用起來, 也行文流暢.

書本上出現過的生字當然一定要識, 但我想個仔識多 d 生字, 主要小兒完全冇興趣睇英文書, 只好要佢毎日記生字........

Midagemum 寫道:
雙管齊下, 一定有用, 不過可以第一步只限學校的書本上出現過的生字一定要識, 宇數自已同他傾dim, 堅持半年你會發覺當他生字識多d後, 對閱讀就唔會抗拒了, 再逐步擴大閱讀其他英文故事, 我女女試緊一年了, 好有效, 而家仲學英文drama, 我收貨了。   
‹ 上一主題|下一主題