用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問入小學 計分方法, Thanks.
go

請問入小學 計分方法, Thanks. [複製鏈接]

請問入小學 計分方法, Thanks.

請問入小學 計分方法, Thanks.

Re: 請問入小學 計分方法, Thanks.

其實, 我都想知清楚, 首名子女 & 適齡兒童共15分, 宗教 5分, 好多人講無20分好難考, 但如唔選宗教背景小學, 咁15分/20分 是否無分別 ??????

thanks

I want to know too.

醒目開學勳章 王國長老

除左宗教分, 仲有兄弟姊妹分(一定收), 同埋父母舊生分等等呢!

計分方法如下:
1. 父�母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作(20分)
2. 兄�姊在與該小學同一校址的中學部就讀(20分)
3. 父�母為該小學的校董(20分)
4. 父�母或兄�姊為該小學的畢業生(10分)
5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) (5分)
(上述5項只可揀選一項)
6. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰(5分)
7. 父�母為該小學主辦社團的成員(5分)
(上述2項只可揀選一項)
8. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)(10分)

全文可參考:http://www.ed.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/emb-lft-c.pdf

醒目開學勳章 王國長老

提醒一句, 計分方法只適用於官/津校, 自行分配學位round
至於私校/直資, 係自己續間去考架(好似考幼稚園咁)
‹ 上一主題|下一主題