用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 打算2007年入讀Nursey Class 嘅mami 入來分享&#21 ...
樓主: ew911
go

打算2007年入讀Nursey Class 嘅mami 入來分享吓! [複製鏈接]

Re: 打算2007年入讀Nursey Class 的Mami 入來分享!

wongkaka,

原來係婆婆住何文田 ~~
你會唔會報九龍塘的幼兒園 ?
我睇過好似得幾間 - HK pre-school, Keen Mind 同迦南, YWCA紹邦 ~~
同埋學費都唔平 ~~
如果加埋校車$$, 其實同 victoria 差不多

wongkaka 寫道:
MashiMaro,

我媽咪都係住得好近victoria, 但真係好貴仲要諗下先, 我地大家咁近都可以多d交流下 !! 哈哈!

Re: 打算2007年入讀Nursey Class �鮛ami 入來分享�!

Hi Tami,

I also visited Shatin "HK Pre-school" and Cityone "Catillin", but when I visited Catillin, their teacher's explain is OK.  If the environment I think Catillin is not much bad, of course Preschool is more spacous.  Do you think Think is good?  But my friend said the location is not convenient. Do you think so?  Will you consider Kln Tong?

Re: 打算2007年入讀Nursey Class 的Mami 入來分享!

Hi MashiMaro,

I also visited HK pre-school, KM & Cannan last month, compare of these schools Cannan is cheaper than the other.  But Cannan is more spacious, and they have a special room for kid to learn english.  The other schools have NET and have a maid to follow with kids in each class.  Last time, visited Preschool the teacher is not good for explain, I may be visit one more time.  What do you think?  My son had joined Cannan playgroup, they said if my son still learning until 2 yrs that they will adapt my son in PN.

MashiMaro,Wongkaka:

其實我之前係做幼稚園老師,最近全職之後,可以成日周圍去,所以揀學校要睇下先得。
我記得會幫芷霖,至於迦南, YWCA紹邦等,學費方面,因為ywca係返全日$2xxx,我覺得係ok,仲抵添,至於迦南就學費比其他我地心目中既學校係平D,不過我會報佢個間PLAYGROUP先,因為佢可以直升上去謮PN。另外我都再睇下其他學校,我地可以一齊交流一下架。

Re: 打算2007年入讀Nursey Class

大家好,我住紅磡~BB下年讀N1 la~

想問有冇人知黃埔迦南(有N1)好d定何文田維多利亞好d....
成日找唔到topic有人傾紅磡呢~~

我都想幫自己o既仔仔報讀07 N班(05年7月出世),
可否告知黃埔迦南好,定係劍鳴,定係維多利亞好點呢?

我今日去過劍鳴看過, 老師都很好.  PN 下午班有英文老師, 不過迦南沒有外藉老師. I am not sure Victoria.

我有同事個仔o係港島迦南讀過,
佢話d老師好好,
首先佢o地係着運動服返工,
佢話自己個仔仔返學,
個老師真係踎低攬住佢。
但係佢想搵一條龍學校,所以轉o左去培正,
o個度d老師年紀大點,而且着裙,唔會同你踎低,
所謂o既名校咪就係咁lor~

我諗揀幼兒園首要真係要近先~~
如果唔係咁細個要搭咁耐車,真係好辛苦!
而且,如果佢有咩唔舒服,去學校接佢都容易點嘛!

barry_mama :

其實我做幼教,會覺得老師著褲同裙都冇所謂,都可以踎低攬住小朋友(haha!我間學校已經d老師同我個個都係),反而最擔心既係話就話有d學校有外籍老師,但係我知未必真係識教小朋友,同埋老師唔對小朋友笑,反而因為咁我對一d幼兒園有d卻步,真係頭都大埋。
不過妳講得好啱,太遠自己屋企唔好,但係我屋企附近真係冇咩學校想揀ar!   

lmak,

我有朋友個女上年讀過 HK pre-school,
佢話佢個女唔好彩遇到個無經驗的老師     
佢個女返2個月學就喊足2個月,
仲要一提起幼稚園就喊 ~~
結果調左班個老師好好多,
但個小朋友已經驚左,
所以最後都係返左2個月就停學 ~~

朋友個仔e+剛剛開學讀劍明,
我諗住再等佢d comment, 再算 ~~

我未親身去過睇環境,
不過睇過D資料,
學費 : HK pre-school & Keen Mind ~$3300
         Cannan ~$2600

外籍教師 :  HK pre-school & Keen Mind (有)
                Cannan (無)
半日班 : HK pre-school, KM & Cannan

lmak 寫道:

I also visited HK pre-school, KM & Cannan last month, compare of these schools Cannan is cheaper than the other.  But Cannan is more spacious, and they have a special room for kid to learn english.  The other schools have NET and have a maid to follow with kids in each class.  Last time, visited Preschool the teacher is not good for explain, I may be visit one more time.  What do you think?  My son had joined Cannan playgroup, they said if my son still learning until 2 yrs that they will adapt my son in PN.

sleepyBB,

原來你以前係幼稚園老師,
你可唔可以俾D意見我呀 ∼∼

1. 我仔仔05年11月出世, 你覺得我俾佢做大仔好定細仔好 ?
有好多人同我講俾佢做大仔好, 起碼學習能力各方面都比較優勝, 以你的經驗, 你覺得啱唔啱 ? 
如果做大仔, 我2歲開始俾佢返學, 我諗緊,係唔係俾佢讀n1(around half year), n2再轉其他幼稚園 k1

2. 你覺得讀全日定半日好呀 ?
我想佢讀全日,因我覺得良好習慣,自理能力應該從小開始,但有好多人同我講話下午都係瞓覺多, 唔駛俾佢係學校, 所以都係返半日好 ~~ 你點睇呀 ??

我仔仔e+日頭都係嫲嫲同婆婆輪流湊, 
因我上個月炒左工人     
我驚老人家都係縱多, 所以我更加想佢返全日

3. 你覺得幼兒園同幼稚園有無外籍教師重唔重要呀 ?
我睇書話 0-6歲係學習的高峰期,
所以e+國際班都很受歡迎

4. 你覺得YWCA紹邦好唔好呀 ? 係唔係都有外籍教師 ? 我諗緊想幫仔仔報 playgroup

sleepyBB 寫道:
MashiMaro,Wongkaka:

其實我之前係做幼稚園老師,最近全職之後,可以成日周圍去,所以揀學校要睇下先得。
我記得會幫芷霖,至於迦南, YWCA紹邦等,學費方面,因為ywca係返全日$2xxx,我覺得係ok,仲抵添,至於迦南就學費比其他我地心目中既學校係平D,不過我會報佢個間PLAYGROUP先,因為佢可以直升上去謮PN。另外我都再睇下其他學校,我地可以一齊交流一下架。

該用戶已被刪除

Hi LAIKITMAN,

而我都參觀及問過迦南(金巴倫道)個間,佢話有外藉老師同有一間房專給小朋友上堂學英文,約每星期兩/三次,每次約20分鐘。

Thanks for your info.

我真係覺得睇好唔好彩,遇唔遇到一個好及有經驗的老師,就算係出名的學校都有比較唔好的老師。

如果你朋友個仔返咗km後有甚麼feedback請告訴我?

你會為小朋友報那間幼兒園呢?

MashiMaro ,chrismycheunglee:

唔敢話賜教,只係大家交流一下。

1. 我仔仔05年11月出世, 你覺得我俾佢做大仔好定細仔好 ?
有好多人同我講俾佢做大仔好, 起碼學習能力各方面都比較優勝, 以你的經驗, 你覺得啱唔啱 ? 
如果做大仔, 我2歲開始俾佢返學, 我諗緊,係唔係俾佢讀n1(around half year), n2再轉其他幼稚園 k1

其實年頭同年尾既仔既差別係2歲階段都分別好大,例如:05年1月出世既BB而家都識行啦!係咪,所以越細差別越大,不過當大個就唔會有呢個差別,所以唔駛咁擔心,除非真係發展得較為慢啦。因為我教過2-6歲小朋友,所以都會睇到係N1,年尾小朋友會比年頭小朋友學得慢D,不過我教到低、高班時,有時年尾個D會叻過年頭,只要唔好俾子女壓力咁大就得喇!不過以我所知一d名校會鍾意年頭既小朋友,因為易教d。

我想佢讀全日,因我覺得良好習慣,自理能力應該從小開始,但有好多人同我講話下午都係瞓覺多, 唔駛俾佢係學校, 所以都係返半日好 ~~ 你點睇呀 ??

因我上個月炒左工人    

其實全日同半日既小朋友你會發現,全日既小朋友出到去會定d,不過係學校老師就會教得吃力d,因為全日時間長,佢地會容易將真我表露,老師同家長感惰好d,多數d老師都會當佢地係自己仔女,因為對時間長,不過2歲班多數學同人相處,品德、自理,有d學校會幫妳bb介片,不過最重要係有個經驗好既老師教2歲班會好好多。而半日既話d小朋友係學校乖d,因為得3個小時,所以唔好搭校車,因為會早d放學,少左d時間架,不過如果mummy冇做野,可以安排佢下午有興趣活動,因而俾小朋友學到唔同既野。所以好視乎妳地係全職定係做梗野既mummy。d老師因為上班時間好d,所以可以預備俾小朋友d野充足d架。

好既外籍老師至少讀過教育課程,唔係識講英文既老師,不過有都好既,至少唔會怕同外國人溝通ma!不過真係好視乎家長想小朋友點,呢樣野冇話重唔重要,因為唔係必需既。

4. 你覺得YWCA紹邦好唔好呀 ? 係唔係都有外籍教師 ? 我諗緊想幫仔仔報 playgroup

如果有心儀既學校有playgroup,去報到係好架,可以視察環境,同教學質素ma!至於ywca,因為我之前係呢間機構做(不過唔係呢間),所以唔方便講,怕唔得客觀,不過我肯定講個校長好好架,肯為小朋友做好多野,至於同事都好好,我識個d都好錫小朋友架!係有外籍教師,至於其他太深入我就唔講,請見諒。

希望以上既答案可以令妳地明白多d,如果唔明可以再問架,因為大家都為自己bb努力地揀學校ma!係咪!     

lmak,

原來迦南(金巴倫道)有外藉老師,
可能迦南個 website唔 update,
因我見得黃埔係國際幼稚園

lmak 寫道:
Hi LAIKITMAN,

而我都參觀及問過迦南(金巴倫道)個間,佢話有外藉老師同有一間房專給小朋友上堂學英文,約每星期兩/三次,每次約20分鐘。

lmak,

我都等緊朋友的 comment,
到時再話俾你知 ~~

由於仔仔e+得老人家幫手湊,
所以我初步構思係想搵返全日,
暫時報左救世軍同大坑東,
應該都會報埋ywca 紹邦 ~~

如果半日那些就可能歲半再決定,
因唔駛排咁耐隊

lmak 寫道:

Thanks for your info.

我真係覺得睇好唔好彩,遇唔遇到一個好及有經驗的老師,就算係出名的學校都有比較唔好的老師。

如果你朋友個仔返咗km後有甚麼feedback請告訴我?

你會為小朋友報那間幼兒園呢?

sleepyBB,

多謝你好詳細的分析     
我諗我到時都會睇下仔仔的發展再決定做大仔定細仔 ~~

我想問除左同讀緊的家長傾下之外, 點樣可以知道老師對小朋友有無愛心呀 ?

你係唔係都諗住俾仔仔讀九龍塘幼兒園 ?
咁佢未要搭好耐校車 ?

sleepyBB 寫道:
MashiMaro ,chrismycheunglee:

唔敢話賜教,只係大家交流一下。

其實年頭同年尾既仔既差別係2歲階段都分別好大,例如:05年1月出世既BB而家都識行啦!係咪,所以越細差別越大,不過當大個就唔會有呢個差別,所以唔駛咁擔心,除非真係發展得較為慢啦。因為我教過2-6歲小朋友,所以都會睇到係N1,年尾小朋友會比年頭小朋友學得慢D,不過我教到低、高班時,有時年尾個D會叻過年頭,只要唔好俾子女壓力咁大就得喇!不過以我所知一d名校會鍾意年頭既小朋友,因為易教d。

因我上個月炒左工人    

其實全日同半日既小朋友你會發現,全日既小朋友出到去會定d,不過係學校老師就會教得吃力d,因為全日時間長,佢地會容易將真我表露,老師同家長感惰好d,多數d老師都會當佢地係自己仔女,因為對時間長,不過2歲班多數學同人相處,品德、自理,有d學校會幫妳bb介片,不過最重要係有個經驗好既老師教2歲班會好好多。而半日既話d小朋友係學校乖d,因為得3個小時,所以唔好搭校車,因為會早d放學,少左d時間架,不過如果mummy冇做野,可以安排佢下午有興趣活動,因而俾小朋友學到唔同既野。所以好視乎妳地係全職定係做梗野既mummy。d老師因為上班時間好d,所以可以預備俾小朋友d野充足d架。

好既外籍老師至少讀過教育課程,唔係識講英文既老師,不過有都好既,至少唔會怕同外國人溝通ma!不過真係好視乎家長想小朋友點,呢樣野冇話重唔重要,因為唔係必需既。

如果有心儀既學校有playgroup,去報到係好架,可以視察環境,同教學質素ma!至於ywca,因為我之前係呢間機構做(不過唔係呢間),所以唔方便講,怕唔得客觀,不過我肯定講個校長好好架,肯為小朋友做好多野,至於同事都好好,我識個d都好錫小朋友架!係有外籍教師,至於其他太深入我就唔講,請見諒。

希望以上既答案可以令妳地明白多d,如果唔明可以再問架,因為大家都為自己bb努力地揀學校ma!係咪!     

該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題