用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 打算2007年入讀Nursey Class 嘅mami 入來分享&#21 ...
樓主: ew911
go

打算2007年入讀Nursey Class 嘅mami 入來分享吓! [複製鏈接]

Re: 打算2007年入讀Nursey Class 的Mami 入來分享!

Re: 打算2007年入讀Nursey Class 的Mami 入來分享!

Summerbb,

你對紹邦的play group評價如何? 請給意見!!

summerbb 寫道:
wongkaka,

have you joined any playgroup for your baby right now?  I've joined YWCA Shiu Pong for my baby and she will have her first class starting from tomorrow.  Any suggestions on playgroup??

Here you go, the website of learning habitat kindergarden:

http://www.learninghabitat.org

summerbb   

各位媽咪

我個囡0503出世,打算下年讀pn班,我都明白咁早返學好辛苦,但諗住讀佐pn班,第二時入好既幼稚園既競爭力大一點。
我打算俾阿囡讀滙景啟思/麗港城迦南國際幼稚園,我唔知仲有邊間有pn班讀,人地話德福好差,所以唔考慮。

好似好多人鐘意救世軍卜賽琳,我係附近返工,見到D學生同家長既外表都唔多討好,例如校服DIRTY,呢間係唔係真係咁好??

我想問下你地知唔知靈糧堂有冇PN班,而又知唔知學之園既網址?

你地選學校係唔係以近屋企為準則?!會唔會住九龍灣俾個BB去何文田/油麻地返學?

Wongkaka,

學之園學費: pn 班 半日 每月3450  12期  (英&粵語)
其實校址對我來說不太方便, Victoria 會好一點.

chongchong28

我個囡只上了一堂, 未有評價.  不過, 初步印象不錯.  老師在課後打電話給我, 告訴我柔柔的表現及對她的評價等.  感覺幾nice.  而柔柔都開心enjoy架, 沒有扭計,不過佢從來唔怕生 (佢是第一次去playgroup). 地方也乾淨.整齊.

Joeyma

你看看我之前給Wongkaka的回覆便有學之園的網址.  
選幼兒園, 我會找在家附近的區域, 因BB太小了, 讓他獨自坐校車比較危險, 而帶他上學又費時.  不化算.

summberbb     
summerbb :-P :-P

hi,

我的熙熙2005年1月出生, 想问一下紅磡取區有甚麼好的選擇, 另外 是你們會讓孩子2歳9個月讀K1或3

but seldom school accept Jan BB to K1 at2 yrs 9 months.

[quote]
jackieckw 寫道:
hi,

我的熙熙2005年1月出生, 想问一下紅磡取區有甚麼好的選擇, 另外 是你們會讓孩子2歳9個月讀K1或3

wongkaka,

何文田
1. YMCA農圃道幼兒學校/ Victoria (Homantin) / 循道衛理楊震社 / 基督教幼兒中心 / 路德會包美達(Wongkaka)
2. 救世軍卜凱賽琳 (已交表等call interview) (Wongkaka)

我係 0511媽媽,
我都想亞仔下年讀 pn,
若要亞仔足2歲先返學, 咁係唔係要插班呀 ??

我想問你係唔係住何文田呀 ?
我都報左救世軍卜凱賽琳, YMCA農圃道幼兒學校 & 大坑東幼兒園 ~~
我其實住的好近 victoria,
但佢學費好貴, 我仲1516 唔知好唔好報埋,
因都想亞仔接觸多D英文

wongkaka 寫道:
summerbb,

我上個星期上過去Homantin Victoria環境好靚, 有成11000呎咁大, 我都好鍾意, 門口的兩位姐姐及有位外藉導師都好nice.

但學費如下:
$3876 (五天上或下午課)
$2790 (三天上或下午課)
$1900     (二天上或下午課)

學費未包開課用品$125,每期書籍用品$763-860, 校服夏天$339-345冬天$620-935及鐳射光碟及玩具圖書館會費

所以我個人覺得好大負擔!

我剛與你相反, 我想揾全日制多d, 因為我想我媽咪唔使咁辛苦, 真開心認識到你, 我地要多d交流下 !!!

另外學之園的網址是什麼, 可否比我? thx

jumbo_mandy~
我都住藍田架..仔仔05年09出世..煩緊搵邊間幼兒園俾佢..不過我諗應該做後備既多..唔知會唔會同你個b 做同學呢??
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

Re: 打算2007年入讀Nursey Class �鮛ami 入來分享�!

Hi summerbb, 我都對九龍塘樂基好有興趣,請問可唔可以幫我問吓你同事呢間nursery/kindergarten好唔好,會唔會好多功課好辛苦,同埋每日有幾多時間學英文同普通話?  Many thanks!

summerbb 寫道:
Wongkaka,

真係好啦大家同區以後可以互相交流吓     
我會去Victoria open day , 成11000 呎係咪算大呢? 因從未去過幼兒園,不能比較.  YMCA Farm Rd 係全日制, 不太合適, 因家有外傭姐姐可以照顧柔柔. 首選是半日.  紅磡學之園都有nursery,可以上網参考吓.

我同事個女今個月開始讀九龍塘樂基幼兒園, 佢應該搜集過九龍塘區的資料, 可以向佢取經...

Jolo,

聖三一堂係咪黃藍色校服? 我間中係學校附近見到D學生, 唔知係咪...聽聞佢學費貴過Ymca喎...

Gjorklau,

你個仔出年2月兩歲, 而家要報名啦...有咩心水呢?

summerbb

Re: 打算2007年入讀Nursey Class �鮛ami 入來分享�!

HI , 大家好!我想`加入來傾吓!!

我想法和你一様, 我仔仔係05年2月出世, 07年2月我打算比佢讀P nursey呀!!我也想知kowloon tong 有無邊幾間幼兒園係幾好但又唔係咁貴架?? 我亦是住附近, 可以選呢區d幼稚園&幼兒園! 真係好頭痛, 都想知由邊喥入手去諗好!!

我有D心水未知好唔好, list 出嚟參考吓!各bkmami比d意見呀!ths!   

St. Catherine
St. Paul
Victoria **Homantin**
朗思
浸會幼稚園讀

請問未讀PN其間有無PG可介紹吓呢   

boscoy

我係bk 聽St Catherine 都係好多mami 心水之選.浸會幼稚園口埤都好似幾好.

其實,好多mami 都會suggest 首先去open day 睇環境,再決定入表.

什麼時PG?

summerbb,

你囡囡一星期上幾多堂呀?是否playgroup?我住係附近,如果紹邦好的話就唔使去其他地方上playgroup la.  請分享下。
;-) :cheeze:

ew911,

hi hi........

"G"係playgroup呀......

我都想出年俾bb讀n1, 你知唔知深水埗南昌附近有無nursery呀? 尖沙咀都ok.......因為近我返工.......

雲妮彭

咁我又無留意深水埗及尖沙咀區.

ew911,

唔緊要啦......

Hi ew911,

Thank you for your reply PG 是代表 play group.

Hi 雲妮彭,

你有無聽過tst幼兒潛能訓練課程, 好唔好呢?我想比囝囝上吓G, 他好似在家有d 悶

MashiMaro,

我媽咪都係住得好近victoria, 但真係好貴仲要諗下先, 我地大家咁近都可以多d交流下 !! 哈哈!

其實我呢幾排都開始睇下邊d學校好,不過我通常會去到問下d老師野,順便睇下環境,不過我都係15/16唔知邊間好,雖然我住元朗,但係我都會係番紅磡同九龍塘個邊搵。

Sleepybb,
你可否記住幚下我同芷霖 !! 
‹ 上一主題|下一主題