用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 今年會考有 25 人 10A
go

今年會考有 25 人 10A [複製鏈接]

今年會考有 25 人 10A

今年會考有 25 人 10A............勁......

Re: 今年會考有 25 人 10A

我無份喎。
好驚呀!
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

好似有你份喎...........

我考8科渣,其中一科考考下中途暈左,5個E夠啦!

我驚到     
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

中途暈左........唔係 ma..........

係呀,我仲寫信俾考評局,要求特別處理。

(我事前已有醫生紙証明我過敏會暈,考試地方有特別安排~都只係不要最近裝飾過的。)

但最後佢地安排左間塗完油漆的房俾我!我咪暈囉!

會唔會比張試卷嚇暈呀??

未開考入去等緊派卷貼bar code塊面已經轉色!

有冇送去醫院呀??

有呀,全身不停震,震到 c c 下,仲要無人理,自已去醫院,去到仲即刻睇,唔使等分流     

考考下中途暈左?         
beverly@mimi 寫道:

我驚到     

係呀,我估U硬!~卷都係做左小小。

CD 寫道:
考考下中途暈左?          [quote]
beverly@mimi 寫道:

我驚到     
[/quote]

之前有份報紙(蔡xx)講話今年係banding 5 改 3 的第一屆會考生,仲話唔會有咁多狀元,成績會無以前咁好。
而家有25個10A狀元,整體合格率比去年上升左1%,不過又有成10%考0分,咁又點睇呀?
咁多狀元,唔知點分佈呢?係咪又多左好多地區名校呢?還是傳統名校一枝獨秀呢?

明報:
考獲十優的有25人,為歷屆最多,但近一成考生考獲0分,比率亦微升。

在11.8萬考生當中,64%的考生(4萬7千多人)考獲入讀中六的最低要求,增加1.2個百分點。由於全港中六學額只有3萬5千個,有12000多名考生無法升讀中六。考獲14分或以上,可以在第一階段收生程序爭取中六學額的,則有2萬3千多人,較上年增加。考獲14分或以上,可以在第一階段收生程序爭取中六學額的,則有2萬3千多人,較上年增加。

考評局(相關新聞 - 網站)秘書長姚培德表示,今年有25五名考生考獲10優成績,其中包括15男10女,較去年多10人;47人考獲9優,增加13人,包括25男及22女;考獲8優的有88人,增加13人。日校考生考獲五科合格的比率有67.1%,升1個百分點;考獲五科合格包括中英文科的比率為56.4%,也升了2.1個百分點。

但同時有6795名日校考生(包括重讀生)全部應考科目不合格,佔8.9%,比率較去年多了0.2個百分點,會考成績有各走極端之勢。

日校考生中文科合格率有72%,較去年升2.1個百分點;而英文科課程乙合格率有78%,升3.4個百分點,但考生人數持續減少。英文課程甲的考生人數則增加,合格率58.8%,升6.6個百分點;數學合格率為74.5%,跌1.3個百分點。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

唔係d人叻左 ! 好早之前,個勢其實一早睇到係甘走,e+小朋友係兩極化。好叻既人就更+叻,差既人就更+差,我地細個時候選學校,最重要係近屋企,所以d街坊學校都有叻人+!

e+d媽咪又要借地址,最好入名校。資訊又發達,係網上互相交流下邊間學校成績好,幾年前都無甘多網上資訊交流。

細個時候係,d渣既學生先至要搵補習,e+愈叻既小朋友,一星期返幾日雞精班,個個媽咪既心態,你5補就比人學少左好多野。

catcatmom 寫道:
唔係d人叻左 ! 好早之前,個勢其實一早睇到係甘走,e+小朋友係兩極化。好叻既人就更+叻,差既人就更+差,我地細個時候選學校,最重要係近屋企,所以d街坊學校都有叻人+!

e+d媽咪又要借地址,最好入名校。資訊又發達,係網上互相交流下邊間學校成績好,幾年前都無甘多網上資訊交流。

細個時候係,d渣既學生先至要搵補習,e+愈叻既小朋友,一星期返幾日雞精班,個個媽咪既心態,你5補就比人學少左好多野。

catcatmom
講得 arm, 上網真係好方便, 可以知邊間學校

catcatmom 寫道:

同意     
‹ 上一主題|下一主題