用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 通常學幾耐游水先識o既呢?
go

通常學幾耐游水先識o既呢? [複製鏈接]

通常學幾耐游水先識o既呢?

我仔女學游水都學左8堂
仲係唔係好識∼游到幾步仲未識抖氣
我問過我奶奶俾姑仔市學幾耐佢先識
我奶奶話學左好耐但都唔記得喇
咁我就想知∼究竟返游泳班要返幾耐到先得識游水呢?
我仔女係10歲同埋11歲大

醒目開學勳章

Re: 通常學幾耐游水先識o既呢?

係唔夠氣, 定換氣未識!?

唔識抖氣換氣
最想係知道∼係咪d教練有心唔教
等我駛多d錢先教好d
我自己見過有d教練教一堂人地就識游水喇

其實, 個個人都唔同...
學游水真係要睇下天份同膽量, 好緊要!!
有天份, 我知道一堂已經游到>25m自由泳(我個仔教游水)
天份差又冇膽, 可能學10堂都未必識..
因為跟泳班個教練一個對幾個學生, 唔可能專注教一個
不過, 亦可以話教練有好有唔好...
所以冇話一定幾耐學識~

若小朋友學左十堂都未能學曉就應該考慮轉換教練啦

多謝你地o既意見

同意, 好似我囡個班有個8歲既小朋友, 上左第二堂已經識做蛙腳游得下(問過佢媽咪話以前從未學過), 雖然唔係太靚, 但都有個型係度, 所以要視乎個小朋友本身既水感高唔高.

kaka0603 寫道:
所以冇話一定幾耐學識~

我都好同意..
因為我有一學生同kaka0603個仔所教的學生一樣....
一堂就可以游到25m(大約啦!)
都係睇1)天份 2)膽色 3)尊心
所以冇話一定學幾耐...

TIM

cstung 寫道:
同意, 好似我囡個班有個8歲既小朋友, 上左第二堂已經識做蛙腳游得下(問過佢媽咪話以前從未學過), 雖然唔係太靚, 但都有個型係度, 所以要視乎個小朋友本身既水感高唔高.

[quote]
kaka0603 寫道:
所以冇話一定幾耐學識~
[/quote]

SWIMMINGTIM 寫道:
我都好同意..
因為我有一學生同kaka0603個仔所教的學生一樣....
一堂就可以游到25m(大約啦!)
都係睇1)天份 2)膽色 3)尊心
所以冇話一定學幾耐...

大致同意...

不過想補充一下:

4)師生比例 5)每星期上課堂數  6)手腳協調能力 7)年齡
8)心理

都會影響學習的進度

其實游十堂都未識的大有人在 (私人一對一或二情況會好d) ,  我看到街上還有很多廣告話十堂包曉...其實不可信的...
因為佢都無講游多少米叫做"曉", 我知有d叫淺水池游五到十五叫做識, 好搵笨, 其他好多小朋友都可以唔呼氣唔吸氣游到十到十五米... 閉氣游泳是會傷身的..
很多時候, 我見到很多這裏的家長都說自己的子女八堂識游50米, 學一個月識游等說話, 學珠心算半年可以出賽攞奬等... 他們無講大話, 只是我相信更多更多的家長不會把自己小朋友學野學得耐先識的經驗說出來..所以往往令大家有個錯覺 : 自己小朋友學得沒有其他人的進度便一是以為教練/導師不好, 二是以為自己的孩子沒有該方面的能力...其實我自己為人母親, 很明白望子成龍的心態, 但小朋友學習, 真的不用心急, 也不應心急..

我相信有d小朋友是慢熱形的, 起初學習時要學很久才懂, 但由於根基打得好, 往後學習的進度會比人快, 有些小朋友是快熱形, 初學時學得很快, 但往後的進度郤一般...好比學業, 有些小朋友小學階段時常名列前芧, 但到中學時成績郤一落千萬丈; 另一些小學階段時常名落孫山, 後來郤可完成博士學位... 大器晚成的事例實是常有的...

我記得伏明霞起初學跳水的時候, 也曾被人認為毫無天份, 要求她退隊, 但因為她和她的教練的堅持及努力,結果取得現在的成就...

小朋友的潛能是需要時間來激發出來的, 當他們學習上遇上平台期時, 家長不必緊張, 要有愛心和耐心去陪他們, 鼓勵他們..

學游泳亦一樣, 當你看到/聽到其他小朋友的進度比自己的孩子快時, 應該對自己的小朋友有信心, 亦要信任教練(我指真正有經驗的教練)

當然信任還信任, 有些基本的動作要是很久都未能做到的...便是教練或家長的指示有問題...我聽到有些小朋友學二十堂私人頭也不能放入水中...這是不能接受的..

我個仔四歲學游水, 起初都十分怕水(係洗頭會喊果種), 所以第一堂後我位教練好坦白地同我講要不要迫他, 或是要哄他...或要中庸之道, 要快定要慢..我說由教練決定, 不過我希望他學到正確的泳姿 ,.....結果係第四課才可以把頭放進水呼氣, 但打腿的動作已很漂亮, 到十堂左右可以做到十米浮身打腿, 他由起初要教練威逼利誘才把頭放進水中到現在時常自行潛水...到了二十堂左右, 便可以在不到地的地方自己游到二十五米以上..之後四堂便學懂背泳..五堂學懂蛙式...今年他五歲多一點(學了五十多堂, 一星期一堂), 自蛙背都能在大池游到二百米以上, 正在學蝶式..,其他泳客都會讚我的囝囝泳姿好靚..

也許以這裏的媽媽的標準來說, 我的囝囝的進度算慢(十堂才可浮身打腿), 但是在學習過程中教練會好清楚地解釋他的進度如何, 令我明白習泳不應只求學得快, 而且有很多細微的進步是家長看不到的, 例如把頭能放入水中不等於他會呼氣, 會呼氣亦不等於不緊張, 可以浮身亦不等於已放鬆身體等等(教練說其實他可以有一套教得快的方法, 只要教小朋友用口呼氣或或水中閉氣, 仰頭吸氣, 不要求他們練好打腿及撥手的動作, 他們會好快做到全個自由式, 不過動作游得會不好, 往後亦要花更多幾倍的時間來改良動作, 而蛙式亦有類似的速成法, 只要小朋友學了蛙手, 腳亂動都可以游到的頗遠的距離, 動作就像游早水的公公婆婆一樣, 游得郁, 但泳姿好怪)

部份香港的家長太過急功近利, 要求學得快, 郤不知是扼殺了小朋友的潛質..

我在此分享本人的經驗, 是希望各位要多和教練/導師了解子女的學習情況並要讓小朋友有足夠的空間, 不要給予壓力..

3littlemonsters,

非常同意.....     
香港人太急進喇 ! [quote]

My son was very scared of water before. So, we started off by doing 1:1 in last summer. He got a lot better. This summer, we signed up in group swimming class, he now can swim ~7m after 16 lessons. I am happy about that.

I think different child has different learning speed, some will be faster and some will take longer time.

首先想介紹一下自己,本人有三年教游泳再加兩年助教經驗,就我的經驗所見,一般學生(以不怕水的學生為一般)只需要學十至十二堂已經可以游到至少一種泳式。但每個小朋友的資質不同,時間亦會有所不同,例如你的小朋友是怕水的,教練頭幾堂可能要主力協助小朋友放開恐懼的感覺,那要學懂的堂數自然需要更多了~

3littlemonsters:
可否pm你仔仔學o既泳班比我。
‹ 上一主題|下一主題