用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 背 Tense
go

背 Tense

背 Tense

話時話,小時候讀英文時,tense 都係死背,背到傻      成日背 do did done, go went gone.

你地細個時係唔係一樣,背tense背到

Re: 背 Tense

same as you :cry:  :cry:  :cry:
bbmammy 寫道:
話時話,小時候讀英文時,tense 都係死背,背到傻      成日背 do did done, go went gone.

你地細個時係唔係一樣,背tense背到

背 Tense

話時話,背tense係細個最怕的功課。背足幾年都係成舊雲。

可能我蠢

我都是一樣

me too ~
就到我亞女背 la..
bbmammy 寫道:
話時話,背tense係細個最怕的功課。背足幾年都係成舊雲。

可能我蠢
我家有對雙子公主

我就最怕作文.

請問讀幾年班開始要背? 係唔係 p3?

想請問幾年班開始要背tenses呀?我都已經忘記左我細個果時幾年班背啦!只係記得好怕老師抽到我問我o者,同背乘數表一樣,最怕老師抽人企在班房前面向住同學背.

我想小學高年班先要。年紀漸大,唔多記得。

我地以前背下tense,大家都有"童年陰影"。    。你地話如果有 free lunch,不用背幾好呀!

bbmammy 寫道:
我想小學高年班先要。年紀漸大,唔多記得。

我地以前背下tense,大家都有"童年陰影"。    。你地話如果有 free lunch,不用背幾好呀!

HAHAHA 我都係呀,背到怕 , 所以無心機,放棄無背
而家大個咗先知真係有用 ... 我以前係新界讀書,好
似要去到五、六年班先要背 ... 其實係咪一定要死
記呢 ? 有無d 咩特別既rules 呀, or 方法呢 去背會
容易d 呢 ? 我唔想我囡囡第日又好似我咁,因為怕
悶,煩 而放棄 ...      請指敎
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

我要發表下唔同既諗法
我當年背得好開心喎, 因為我覺得好似唱歌咁, HAHA, 次次都大大聲咁念出來, 聽到自己發出D古怪聲音, 都幾搞笑.

我記得當時拎住本字典黎背,有d字又唔識到,就自己拼,都唔知拼得o岩唔o岩,又要串,都幾攪笑,不過都唔係好辛苦o者,係每個人必經的階段

zimba

"我當年背得好開心喎, 因為我覺得好似唱歌咁"

都幾好喎,想下想下,我地以前,不用叫,背歌詞不知幾醒!(通常正經野做唔到,閒野快夾準)