用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想搵培僑書院(SHATIN)既WEBSITE?
go

想搵培僑書院(SHATIN)既WEBSITE? [複製鏈接]

想搵培僑書院(SHATIN)既WEBSITE?

上網搵左好耐都未有. 請問你地有無呀?

醒目開學勳章

Re: 想搵培僑書院(SHATIN)既WEBSITE?

http://www.puikiucollege.edu.hk

fatty,

THANKYOU呀. 不過呢個網, 我都上唔到..... 請問呢個係新定係舊個個web site?

http://puikiu.edu.hk/pui_kiu_online_campus/home.html

醒目開學勳章

你再試下,我依家都入到。

Re: 有關培僑書院(SHATIN)???

FATTY & CAR-LONG,

真係唔該晒. 我入到去勒.
唔好意思! 唔知你地可唔可以解答我以下既問題呢?

1)培僑 係咪真係因為沙田殺校問題. 所以唔收沙田既學生?

2) 我好想小朋友讀到呢間學校, 不過, 我本身係沙田買左樓. 我係咪真係要搬離沙田, 機會先會大d?

3)如果想報讀培僑. 係咪真係要去d名牌幼稚園(eg. 九龍塘那邊) , 機會才比較大?

4)沙田廣場有間地利亞幼稚園. 如果報讀此間, 培僑取錄既機會大唔大?

5)對父母既職業, 又有無影響? 係咪一定要專業人士 or ..?

唔好意思! 呢個問題, 已經困擾我好耐. 我由大肚開始. 已經對培僑好大興趣. 當然, 我明白有興趣, 亦唔代表人家會收. 所以想盡我自己既能力, 安排一下.

希望大家幫忙解答.

醒目開學勳章

我試下答啦:

1)培僑係直資學校,可收任何地區學生。其實我唔係好明呢條問題。殺校同培僑樣收生有咩關系?

2) 我未轉聽過住係沙田就唔收。培僑係直資學校,可收任何地區學生

3)唔清楚,應該唔條係。

4)我唔太清楚。

5)唔一定。我覺得主要睇小朋友本身既能力同表現。

FATTY,

再一次唔該你答我既問題.
我之前係BK睇到有MUMMY話培僑因為沙水殺皮校問題. 所以只會收取25%沙田既學生.
所以, 我想知會唔會搬出沙田個機會大D.

好似D名牌幼稚園. 可能見我填PLAYGROUP個陣, 父母既職業都唔係專業人士 OR...所以都唔收.

所以, 我都好想知如果培僑係個D貴族學校. 咁我就唔放心神係培僑到. 我自己既想法係就算BB入到貴族學校. 對佢既心智都唔係咁好. 所以, 問咁多....

另外, 希望有小朋友讀培僑既父母, 可以分享俾我聽, 我頭先既疑問, 亦可以分享下你地既小朋友, 係入讀前有D咩準備.或者有D咩培訓.條件. (如果太繁重, 我都接受唔到. 我喜歡培僑既其中一個原因, 係佢講明可以輕鬆學習)

希望大家可以解答. 先行致謝
‹ 上一主題|下一主題