用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中學習問題.........
go

升中學習問題......... [複製鏈接]

升中學習問題.........

升中後有 d 科目考試係 essay type question 黎考既, 好似地理, 中史等.......請問應該點準備好呢??

1) 記課文要點, 然後考試時用自己既文字寫返出黎......咁做當然最好, 但好難要求一個中一學生用自己既文字黎表達, 尤其是用英文........

2) 硬背課文, 呢招小學時常識科經常用, 對攞高分好有幫助.....但中學唔止四科, 科科硬背課文會好唔得閒, 亦會令小朋友覺得好辛苦.........

請有經驗既家長指教.............

Re: 升中學習問題.........

1. 讀得英中就一定要適應用英文黎表達自己或考試。
2.要寫/記note,背point。考試時多用point來計分。
    F.1 課程唔會好難,不用太担心,適應中學生活才最迫  
    切。

LilyMaMa,

thanks

- 老師上堂時會用英文, 如果小朋友接收得到, 聽得明
相信用自己文字表達都不太難!
或者你可以在平日比小朋友做d 作文練習
可以令他習慣用英文表達
- 剛上中學應該未咁快有essay  
不用太緊張, 寫essay 咪好似作文咁
有points 先能寫到一篇好essay
平時有溫習的話應該不難!

tmlklstkjtrl,

thanks......

小彬彬 寫道:
升中後有 d 科目考試係 essay type question 黎考既, 好似地理, 中史等.......請問應該點準備好呢??

1) 記課文要點, 然後考試時用自己既文字寫返出黎......咁做當然最好, 但好難要求一個中一學生用自己既文字黎表達, 尤其是用英文........

2) 硬背課文, 呢招小學時常識科經常用, 對攞高分好有幫助.....但中學唔止四科, 科科硬背課文會好唔得閒, 亦會令小朋友覺得好辛苦.........

請有經驗既家長指教.............

我覺得中學唔係小學樣樣要背 .
是小朋友讀書, 可能佢自己上了中學後 ,
有一套岩佢學習一套方法. 慢慢會調適.

我總覺得用思考, 分析去學習是長遠學習的階模.

HPChingchingma,

thanks.........
‹ 上一主題|下一主題