用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 由馬鞍山搬屋到大嶼山,個仔升小四點算好? ...
go

由馬鞍山搬屋到大嶼山,個仔升小四點算好? [複製鏈接]

由馬鞍山搬屋到大嶼山,個仔升小四點算好?

如題,在馬鞍山區讀緊小學九月便升小四,成績中等,現在煩緊到時不知如何返學才好?想轉校出去中環區(可以坐地鐵-香港站)就讀,因為知道大嶼山區學校不是太好,但大家知不知香港中環附近一帯有沒有那一間較好的學校收插班生,唔知高主教,聖類斯一類私校會否比一般政府資助小學較容易收插班生   

Re: 由馬鞍山搬屋到大嶼山,個仔升小四點算好?

點解要搬去大嶼山,好住嗎?因為我也想搬屋,唔知搬去邊到住好,想搵下各區有沒有好介紹
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

我老公係原居民(近塘褔,長沙海灘)又係獨仔,大嶼山間村屋只得兩個老人家,近日奶奶身體好差,得老爺一個(兩個都好老啦),老公好孝順十分擔心父母,坦白說那兒環境硬係好過住大廈,有田有地有海灘,我同老公返工路程同時間跟住馬鞍山差唔多,唔駛每個月供幾萬蚊層負資產,唯獨是個仔讀書唔知點算好,攪唔掂讀書問題就唔搬得

講真小學邊間好我就唔太知, 但我以前教過的那間可能都算係離島區最好的中學(保記, 應該好過長官掛), d學生通常來自侯寶垣, 少部份好似係from偉綸, 你會否考慮?
愛收集舊書包、背囊的傻人

以前看過tv好似有講過有間官校突然間有好多鬼仔鬼女入晒去讀,成為一間外國人學校,搞到d本地學生英文突然間好掂,因小朋友成日一齊玩,     
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

冬日勳章 醒目開學勳章

其實離島校網一般喎!沙田區升中好de,不過要照顧老人家就冇辦法,但要留意小朋友適應問題,因為個社區咁大分別,小心佢學業上會唔會有跟唔番ge問題 :

yanyan-mummy 寫道:
其實離島校網一般喎!沙田區升中好de,不過要照顧老人家就冇辦法,但要留意小朋友適應問題,因為個社區咁大分別,小心佢學業上會唔會有跟唔番ge問題 :

我都同意離島校網唔係咁理想,所以先至煩,我唔會比佢係東涌讀書,所以寧願辛苦d出去香港(中西區)搵學校,最多出去市區再轉校車,但現在就係想知邊間學校收插班生?如果有好少少又有一條龍嘅私校/直資就最好,因為知道好的官校/資助小學實唔收插班生,是嗎?

我大伯都是住大嶼山,他的囡囡是在東涌上中學,因他們也說沒有什麼好選擇
讀書只係人生一部份,
孩子有良好心理質數, 才可勇往直前。

冬日勳章 醒目開學勳章

Hi,搵到學校未呀? :
‹ 上一主題|下一主題