用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 我遇見一個數學神童
go

我遇見一個數學神童 [複製鏈接]

我遇見一個數學神童

今天帶小女兒到灣仔小童群益會上堂,在等落堂時,看見一位小男孩(大約九至十歲)在專心做工作紙,好奇地看看,竟然是中二中三程度以上的英文數!於是禮貌地問他讀幾年級及那些工作紙是甚麼?可能他太專注,沒有回答我,我再問,他很細聲回答,我聽不到,於是我用英文問站在他身旁的女傭。那時,他立刻叫我可以用廣東話問她,她告訴我該小童很喜歡數學,在港島一間名小學升小五,那些工作紙是一間資優課程(名稱我不講了)的功課。聽後,我讚他很聰明,問他有沒有做IQ assessment,他沒有回答。就在這時,那女傭用大餐匙送了一大口飯到他的咀裏。   

Re: 我遇見一個數學神童

daisychan 寫道:
就在這時,那女傭用大餐匙送了一大口飯到他的咀裏。   

:  :  :
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

睡覺:

還記得我嗎?記否我曾給你一些 icon net 嗎?我遺失了那些net,可否給回我嗎???

[img align=left]http://ccd.zjonline.com.cn/images/twzs/sexz010.gif[/img]

mooon..

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

mooon..
         我記得呀,因為你個名好似月亮

我得LI個咋,唔知收唔收貨....
http://www.hk-laufamily.com/icon.html

[size=large]一陣微風吹過,令人想起了.........月亮....

daisychan,
可否講間學校名和課程名聽下?

abc媽咪 寫道:
daisychan,
可否講間學校名和課程名聽下?

Sorry,    

yes yes yes

[img align=left]http://ccd.zjonline.com.cn/images/twzs/sexz010.gif[/img]

幾 叻 都無用, 升小五, 仲要女傭用餐匙送飯到他的咀裏.

有無攪錯呀 ! :tongue:

各位家長:
hihi!咁您地覺得幼稚園低班就識計加減數(1至30)及識念乘數表,算唔算叻?
bobo

RyanDaddy 寫道:

agreed           

布甸仔媽媽 寫道:
[quote]

agreed            [/quote]
agreed.仲有個小朋友十問九唔應,剩係識計數.......好似無セ禮貌喎.

其實....
我阿仔有時都係咁   
十問九唔應(但後來我知道他不是故意的...所以唔再發火)
另佢用餐時,好多時都係忍唔到百無聊賴 咁 用餐,
周不時要拿本書,一邊睇一邊吃...
話又話過,.....有時只好隻眼開隻眼閉...

好多時,佢地li類人因為太專心和投入於某些事情。
唔係故意無禮貌的。
佢地就係果d"神經博士",
"研究"某些東西時會入哂神,
所有感覺器官都集中哂在其專注的事物上。
所謂廢寢忘餐是也......
所以,呢類人通常都唔肥得去邊,
仲有,唔會太注重外表打扮,
佢地的工作室通常都亂過亂葬崗.....

睡覺 寫道:
其實....
我阿仔有時都係咁   
十問九唔應(但後來我知道他不是故意的...所以唔再發火)
另佢用餐時,好多時都係忍唔到百無聊賴 咁 用餐,
周不時要拿本書,一邊睇一邊吃...
話又話過,.....有時只好隻眼開隻眼閉...

好多時,佢地li類人因為太專心和投入於某些事情。
唔係故意無禮貌的。
佢地就係果d"神經博士",
"研究"某些東西時會入哂神,
所有感覺器官都集中哂在其專注的事物上。
所謂廢寢忘餐是也......
所以,呢類人通常都唔肥得去邊,
仲有,唔會太注重外表打扮,
佢地的工作室通常都亂過亂葬崗.....

oic,原來係咁,真係唔講唔知,誤會咗人添.

"......這時,那女傭用大餐匙送了一大口飯到他的咀裏。"

餵飯餵到升小五,幾資優都要似返個人吧!

香港真係太多工人,工人為患. 唔餵又會比呀 Mum 或 小主人鬧!

Totally agreed      

餵飯餵到升小五               

:idea:

kerobobo 寫道:
各位家長:
hihi!咁您地覺得幼稚園低班就識計加減數(1至30)及識念乘數表,算唔算叻?
bobo

我識一個 K2 小朋友都係咁様.

相信佢本身對數字比較敏感. 而且主要係因為哥哥讀小二唸乘數表和計數時,佢又好有興趣地旁聽,好自然地學了.
先天來說,佢媽媽亦係計數好叻的.

可以說是有點天份,不過相信跟現今的小朋友早有機會接觸數學有一定的關係.

我又想問k2小朋友能用心算計5個位加減數(包括進位及借位),會唔會係資優呢?
kerobobo 寫道:
各位家長:
bobo
‹ 上一主題|下一主題