用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 油麻地天主教小學家長交流區
樓主: sanlocama
go

油麻地天主教小學家長交流區 [複製鏈接]

Re: 油麻地天主教小學家長交流區

Hello! 大家好

唔該晒! 其實因為今年9月便要幫亞仔選小學, 但因為無經驗之餘又唔知點取捨... 邊間會適合個仔呢?? 都唔知點揀好, 當然分數都係得最基本的15分, 所以都應該睇下好唔好彩, 等大抽獎lu!

或者想問下大家, 應該點樣揀選小學呢? 因為對所屬區域的小學都不太認識.

THANK YOU!

onon530,

我個細仔今年9月都會報小學, 不過佢比較好彩, 可以跟家姐, 唔駛煩.  你住那一區? 是不是31網?

salocanma,

外套只要是深藍一定無問題, 學校唔係捉得好嚴.

:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

必必,

哎呀~~早d 知就好了, 原來係藍色就可以, 咁就唔駛買果件冷氣外套啦, 又貴又冇袖!!...多謝你講咋! thank you.

sanlocama, sorry 我唔知係你, 得閒再入來傾計啦

katie,
唔好意思呀!頭先唔知點解部電腦怪怪地,anyway,下次再傾過啦!88
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

Dear all~~,

我又未訓得著呀!!...要請教各位~~

冬季校服褲是否"灰色"呢??
我仔完全不識普遍話, 咁初初上堂會點樣情形? 等我可講下佢知有心理預備.thank you!!

聽說星期六會有課外活動上, p.1 會有那些可上, 又有邊類會給p.1 上呢, 時間會9-11am 嗎??

另外我有好多問題, 但我一過打晒怕太麻煩你們了, 所以問住咁多先. 麻煩各位....thank you very much!!!

Hi, 各位,

我女是1b, 您們有没有影定學生相呀? 學校又冇話要交, 而宜仲未派校章, 26/8 番學先至話影我驚好趕。

welcome 葆媽:
我都未影呀!因為唔知要什麼背景顏色?

hello katie
你好似好大壓力喎?本來我還以為自己好大壓力,但見你仲緊張過我,冬天還有3個月,3個月後可能你仔仔肥左,高左,瘦左呢.......... 不過我上學校校網睇過好似是灰色的長褲,淺藍色長袖衫,

Katiema,

冬季校服褲是灰色的.

上中文堂, 老師會用普通話及廣東話讀課文內容, 所以小朋友會聽得明. 唔駛擔心. 你最好開始教下小朋友普通話拼音, 對佢開學會有幫助.

星期六多數是上樂器/跳舞, 要看你所選的項目在那時開辦, 有些會是在平日放學後. 一年級可選中, 西樂樂器亦有書法, 繪畫等, 到時會有大量通告給你們看, 你們可以慢慢選.

salocama,

唔駛客氣, 有問題即管出聲, 解答到的一定幫手.

hi 必必
請問要不要影相及美勞堂要買什麼用品?   

Hi! 必必

其實我係油塘區ga! 不過因為之前聽過呢間學校d派位好似幾好咁, 所以咪想問下大家有咩意見law!! 不過揀學校係咪搵番d自己果區, 小朋友會無咁辛苦呢? 但本身呢區又好似好多競爭咁...所以都係唔知點揀好!

THANK YOU!

以下是各位的名單:
舊油天
sanlocama - 仔 --P.1A
katiema - 仔 -- P.1A~~大抽獎入
葆媽 - 女 -- P.1b
rowena0219 - 女--P.1C

必必 - 女--P.4

新油天
fyhui - 女--P.1
anthonymom - 仔 -- P.1

必必 & salocama,

我都算緊張, 但比起阿女已經減少好多了, 因我仔幼稚園時有d 長灰褲, 咁好小一都同用, 我唔比人呢.
另星期六, 女仔上午9點已經有course 要上(一定要), 所以怕會撞時間囉, 但普通話我就真係擔心啦, 仔幼稚園一d 都冇教過, summer 上過一間6堂, 又好似唔多好, 請問你地有冇好介紹呀!!

學生相我都未影呀, 係囉都冇校章點影.

以後大家多多交流啦, thank you

onon530

你住油塘過到來油麻地讀書咪比較遠囉, 其實31區競爭都好多嫁, 你首先要知"自己區" 有d 咩學校, 打聽下邊幾間好d(出名), (功課量, 測驗考試次數, 是傳統 or 活動式.)
之後你就要問自己 & 老公, 想自己小朋友讀d 咩學校啦, "心水"學校係邊間, 如是誇區的學校, 都要睇以上的事情(), 自行和派位甲部都可填心水, 但乙部"本區" 你點都要填嫁馬, 點都要知下自區學校的資料, 你可上網問下bk 媽媽, 教署網頁, 又可問下街坊, 附近的學習中心, 當然自親去睇就最好啦.

講住咁多先

Dear katiema,

So 油天 is 傳統 or 活動式?  Since the princple said they run the 活動式 style.  But I'm not sure way of implementation.

Thanks,

sanlocama,

學校會安排在學校有相影, 我個女年年都是在學校影的, 唔駛煩. 美勞堂要買粉彩及檯墊.

katiema,

你可以買些vcd及書, 教普通話拼音的, 讓小朋友聽多些, 到時上堂會較易習慣.

hi 必必
美勞堂的檯墊是否方型?幾大size?是否普通食飯用?但攜帶有些不方便,平時如返學是否要帶畫袋?
粉彩有沒有指定幾多顏色和牌子?
學校有否代訂?
或還是現在不用心急買,等開學時再慢慢買,因如早些知道,經過開,可以比較一下那種款式.牌子.價錢,有時一見特價,便可哪哪聲去買

還有件事想問,要不要準備定雨衣或雨傘?
真不好意思,年幾大,好耐都沒有返過小學的生活,什麼都不懂,再過多幾過星期就要好早起床,真捨不得現在幼稚園的生活         

hi katiema
原來如此,唔好意思 ,不過好多時d小朋友一過s ummer就又大左個size,我有個朋友千釘萬祝我,叫我一定要過八月中後才好去買鞋買校服,因她試過早買就........ :evil: ,不過書就要早些去買,因怕賣晒要等痳煩,
你買晒未呀?

hi,

我來報到!
書我係經學校買,費事煩.
相未影,但問過學校,佢
‹ 上一主題|下一主題