用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問九龍城區有那幾間他區名英中可以申請?? ...
go

請問九龍城區有那幾間他區名英中可以申請?? [複製鏈接]

請問九龍城區有那幾間他區名英中可以申請??

九華, 港華, 皇仁, qe, 英皇, 林護等等.........男或男女校......

Re: 請問九龍城區有那幾間他區名英中可以申請??

hi 小彬彬,

按2004/2006年度中學學位分配中, 有以下幾間他區英中可以申請, 妳可以作參考用途, 因不知2007年度會否有刪改.

1. 聖士提反書院 >>>> 5個位
2. 嘉諾撒聖瑪利書院 >>>> 4個位
3. 華仁書院 (九龍) >>>> 4個位
4. 德雅中學 >>>> 4個位
5. 英華書院 >>>> 20個位
6. 伊利沙伯中學 >>>> 2個位
7. 浸信會呂明才中學 (沙田) >>>> 10個位
8. 鄭榮之中學 (沙田) >>>> 3個位
9. 聖母無玷聖心書院 (沙田) >>>> 10個位
10. 天主教郭得勝中學 >>>> 13個位
11. 五旬節林漢光中學 >>>> 13個位
12. 沙田循道衞理中學 >>>> 16個位
13. 沙田培英中學 >>>> 13個位
14. 沙田曾肇添中學 >>>> 26個位
15. 沙田崇真中學>>>> 10個位
16. 聖公會林裘謀中學 >>>> 13個位
17. 聖羅撒書院 (沙田) >>>> 6個位

以上都係英中, 但係我唔清楚是否名英中.
嘩, 數落去九龍城網真係好正架, 本區已經多英中選擇啦, 他區又有咁多選擇, 真係唔怪得之啲家長要搬去呢區啦....

vivi_vivi

thanks you very much

朋友想由油尖旺網轉九龍城網, 但又念念不忘九華(佢好想入名校, 成績次要)......估唔到九龍城校網有咁多他區名校, 都唔洗多考慮......

小彬彬,

妳同妳朋友講丫, 九龍城網係九龍區黎講幾乎係最好架喇. 叫佢放心啦....

我發覺沙田有好多位俾九龍城網喎, 唔知係咪想谷沙田區d 英中呢

vivi_vivi,

thanks

請問知唔知最遲幾時要改地址呀??

我剩知好似有兩次機會申請誇網, 最尾嗰次好似係3月...

油尖旺區都好多沙田英中學位......但啱男仔既 band 1 英中選擇唔多.....
vivi_vivi 寫道:
我發覺沙田有好多位俾九龍城網喎, 唔知係咪想谷沙田區d 英中呢

tks
我剩知好似有兩次機會申請誇網, 最尾嗰次好似係3月...

小彬彬,

唔好客氣啦, 我見妳都係bk 度俾左好多意見其他mummy 架, 大家互相交流下囉. 如果我冇記錯, 妳個小朋友係今年升中, 好似係派左英中, 係咪呀?

我對囝囝今年升6年級, 我都好煩惱呀 :cry:

vivi_vivi,

係呀, 小兒派咗一間英中, 唔洗再煩...,,
宜家輪到你啦.....

小彬彬,

我對囝囝仲係冇一技旁身添啦, 我諗佢哋個profile 都係剩係放成績表架咋, 但係好可惜, 成績又唔多靚, 真頭痛.

可以將校內奬狀或証書放哂落去就 ok 嫁啦.....
小彬彬,

我對囝囝仲係冇一技旁身添啦, 我諗佢哋個profile 都係剩係放成績表架咋, 但係好可惜, 成績又唔多靚, 真頭痛.

小彬彬,

點都好, 成績始終係最緊要, 希望佢哋係六年級可以穩步上揚啦.

加把勁 la.......考到 band 1 就易搞好多嫁啦.........
小彬彬,

點都好, 成績始終係最緊要, 希望佢哋係六年級可以穩步上揚啦.

請問你囝囝入到邊區英中 ?
你d數字係邊度找到?

Please refer to EMB website

http://www.emb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=1568
‹ 上一主題|下一主題