用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 保良局譚歐陽少芳幼稚園=>家長請進
樓主: dna
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園=>家長請進 [複製鏈接]

Re: 保良局譚歐陽少芳幼稚園=>家長請進

fatty:
我個女個班除了第一天可陪.之後D先生都話最好語好陪.我除了第一日陪個女.之後每日淨係送到去課室門口就走.到放學先去接

Little Sandy,

哈哈, 返了兩天學, 都係將近8:15分才急急腳到.  來日方長, 總有見面一日, 最緊要係你認得我.

麻煩各位上午班媽咪.我想請問你們個班有無人退學.現在上午班每班有幾多人?
麻煩各位下午班媽咪.我想請問你們個班有無人可轉了上午班?
因我個女極度愛午睡.而我已入了信轉上午班.只知道排候第6.現好想知道機會大語大.呢個問題一路都困擾我好耐.多次想放棄轉校.但plk譚歐陽少芳係我首選幼稚園.在在首2星期只返2小時.我個女一放學已訓在我身上.一直睡到6:30分我便叫佢起身(通常都叫好耐先起)到夜晚約10:30分就上床訓.仲係好[five]訓著.放學訓覺和夜晚訓覺都係好似昏迷叫極都無反應.好似好辛苦先支持到訓覺時間..如2星期之後要4:00先放學.乘坐校車返到屋企要成4:30分.我想好驚佢會在校車訓著覺.我怕會跌落地.

請幫忙解答我的問題語該.希望語好覺得我好煩.大家作為媽咪希望可諒解.Thanks語該

Hello lauerica
你好! 以我所知,上午班 K1A (23人) K1B(27人) K1C(29人)同下午班一樣,A班班房細小小所以人數少DD. 而B,C班班房大細差不多.學校話一班最多30人.   上星期四我囡囡(K1B)班有個小朋友好似係下晝轉上晝班.  
我囡囡都係坐校車放學,車程要一個鐘零十五分.其實我都好怕佢向校車訓著覺,我又同校車保母講我囡囡坐車好鍾意訓覺,而且佢又係最後一個落車,希望睇緊D.  我見到細D小朋友會坐近窗口大D小朋友坐開面. 第一日坐校車我囡囡真係訓到古古聲.公公抱佢落車,不過我DADDY話個保母坐向囡囡格離.

我想問下各位媽咪有冇同仔仔囡囡買(學校)AIA意外保險.一年$366-???我未買,唔知好唔好????   
綽盈媽咪 ;-)

醒目開學勳章

lauerica,

In my son's class, there is no one change to AM session.
My son seems love to go to school and he doesn't need to take nap after school

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

Hi 綽盈媽咪 and thomasthetank,

Today I called the sales agent of AIA because I want to make clear on some points.  Most likely I'll buy this insurance for my girl as talking about is really $1/day.  Moreover it covers accidents that happen outside the school.

In my own opinion, kids are sometimes really out of control and easily get accidents; therefore it is good to have an insurance cover.

綽盈媽咪,Fatty,thomasthetankengine:
thanks.語該^.^
今天都曾向校務處詢問過.佢地話午上班班暫時無位.暫時無人可轉到上上午班(我自己都曾聽曾有一位已轉了上上午班)等我明天再試找校長直接查詢一下先.

THANKS

各位媽咪
今早我問老師11號唔洗返學,學校會唔會有什麼什麼中秋活動?? 老師今日會通知小朋友明天帶燈籠返學校玩.各位媽咪記得同小朋友預備燈籠仔....
綽盈媽咪 ;-)

你們會讓小朋友帶大燈籠或小燈籠回校慶祝呢, 我打算叫囝囝帶個小的會著燈燈籠, 因為如果個個小朋友都帶大的, 那會令學校很擠迫.

真熱鬧呢, 遲些還有很多節日來臨, 如 Helloween, Christmas, 新年............, 一定很好玩.

請問現在每朝早還有沒有跳 Para Para.....和唱校歌嗎 ?
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

醒目開學勳章

thomasthetankengine,

唔該你呀! 仔仔只係話比我聽佢返學好開心喳.

仔仔聽日會帶金魚燈籠!
希望下星期我仔仔可以同你仔仔坐埋一齊啦!

各位媽媽,
我想問下究竟學校有無手冊或學習進度表呢?
好似明天要帶燈籠返學校.好彩我剛送個女入課室.我就聽到.但放學同一D媽咪講開.原來好多都語知道要帶籠.到放學我睇下個女書包又無通告.如個要返工的家長.或小朋友乘school bus.或者由工人.老人家接送返學就實語知.學校點解語出通告呢?如要小朋友自己返屋企講.我想無幾多個小朋友可做到.我見以前間校校每星期都在手冊上寫明本星期學了什麼歌和書,有什麼玩動和通告都寫得好清楚.還預告埋下星期添.到每個月尾還有一個學習進度評估表添.咁語係好D咩

Lauerica,

You have raised a very good query and I support your view.  The teachers told the children on Monday to tell their parents about bringing lantern on today.  How can they know about this?  However my girl was absent on last Friday, I didn't get the weekly assignment book; thus I am unable to know whether this activity has been marked on last week.

Although I am not working, I didn't stay long in the classroom so as to enable my girl gets use to the new life asap.  Therefore I miss this verbal notification too.  Luckily, yesterday morning there was a generous mother in our class informed us.  Otherwise, our kids can probably miss the fun on today.

Parents, is this the practice of the school?  
Or, actually I have to check it out myself whenever a festival is drawing near?   

It will be great to have some advices!  Thanks!

各位家長,

本星期一, 我在囝囝的手冊上已知今天要帶燈籠回校慶祝.

如果是k1學生, 應該上星期五的手冊內會有通知, 過往一年, 學校的習慣都是這樣, 今次可能剛開學, 學校漏了這點, 但今天送囝囝回校時, 我看見有很多小朋友都帶了花籠, 一個跟一個好可愛.

醒目開學勳章

Little_Sandy,

Thank you!

I never see my son's 學生手冊, maybe it is not ready for those K1 students.

In the first day to school, teacher told us that every friday, student will bring back 學生手冊 to home.
‹ 上一主題|下一主題