用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你會點選?
go

你會點選? [複製鏈接]

你會點選?

如果比你選, 你會寧願小朋友在一所名校(沒有關連中學的, 但派英中往績9成以上)考試的名次很後(e.g. 140/160), 還是在一間平凡的小學考得前一些呢?(英中往績6, 7成左右)? 請給意見  

Re: 你會點選?

如果我係你都會好矛盾,又要考慮好多因素,係家長都鍾意小朋友讀名牌學校,但讀得咁辛苦,會愈來愈冇心機讀,又會影響自信心;如果妳係普通學校讀但讀得好,一樣有機會考到好學校,
如果你小朋友現時係咁情況,妳咪同佢商量下,如果佢而家讀得辛苦咪轉low,但如果佢讀得開心,又有班好同學,轉校佢要重新適應.都幾摻.

我都覺得應該先考慮小朋友感受, 如果佢讀得好開心又有好朋友咁就無謂轉啦.

其實他是應付得到的, 但我和他都可能要花更多心力和時間, 而將來的升中結果又沒有保証的話不如讀得輕鬆一點, 以免他對讀書失去興趣, 我和他已共同努力, 卻好像都沒有什麼大進展, 我又不想他補習, 眼見其他的同學在補習後是可以成績大進, 但我是希望他讀書靠自己, 而他也不想補習, 所以有時在想與其這樣競爭催告, 不如在一間普通學校中, 讓他有更多時間空間發揮自己,

但現實一點是, 我想知道升中的首階段是自行分配學位的, 若同是六年級學生, 一個拿名校成績表考在140/160名左右, 但一個只拿普通小學成績表, 卻考60/160, 若兩者其他活動表現差不多, 若面試同一中學, 中學校長一般會收前者還是後者呢?  雖是假設性問題, 希望大家給予意見, 或有否現實例子可供參考

G-MA
妳小朋友讀個間學校程度好深GA?有冇搵人補習?
不如惡補下捱埋佢啦!始終名校好難入GA.
BOBO

就係一句難入累死我啦, 我見這樣難考都考到, 而他又喜歡讀書, 就給他讀囉, 點知他喜歡看書, 卻不喜歡看學校的書, 考試成績只在後排上落又不至包尾, 但問題是升中排位是要看名次的, 所以在想會唔會, 轉到普通學校競爭對手弱點, 在全級排前D反而有利D, 故有此疑問

et_0429,

如果你個小朋友英文不是太差,不如留下搏下入英中?

mimi,

他英文在校是一般, 但比其他學校小朋友已很好, 他對語文很有興趣, 是數學一科把他名次拉後, 但我會考慮下你的意見, 另外有無人可講下現行升中機制, 及事前要注意或準備的地方

et_0429 寫道:
如果比你選, 你會寧願小朋友在一所名校(沒有關連中學的, 但派英中往績9成以上)考試的名次很後(e.g. 140/160), 還是在一間平凡的小學考得前一些呢?(英中往績6, 7成左右)? 請給意見  

If I were you, I may let my kid to study a normal school rather than a famous school.  My friend's daughter who studied in a normal primary school (the worst reputation in Tsuen Wan) & got the top 5 in P.6 but she has been allocated to study in the English Secondary School finally.

小師妹,

您的朋友是第一回合已被英中收了? 還是統一排位入的?

mimi,

Pls check pm

et_0429,

你小朋友今年幾年班? 如果數學拖低成績我覺得可以淨係補數學, 希望可以令成績好番D.  我個人都唔係好贊成補習, 如果可以自己努力讀到, 對小朋友當然最好.  不過係非常時期都無辦法要搵人幫下佢, 入到間好中學係好緊要架.

et_0429,
thank you. pls check pm

Hi et_0429,
老師如何comment你的小朋友? 他喜歡上學嗎? 有沒有因成績而打擊自信心?
我都驚一年後會有你這樣的想法,但現在都決定了,就一試吧.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

講出來可能你地覺得我太緊張, 他P2而已, 不過我覺得要轉就要早些, 不可等到三四年級, 上得三四年級不如讀埋佢, 所以現在已在想應否亦讀下去, 若升班他是沒問題的, 但升上去卻考得很後的名次, 可能相比在一間平凡的學校卻考得很前的人, 派到更差的位, 所以現在想衡量下是否值得, 我小朋友喜歡看書, 卻不愛在考試時與人競爭, 他考第幾都不太介懷, 其實這是不錯的性格, 所以我不想強迫或博命要他做補充習作, 要他爬高一點名次,   其實他已補了半年數學(在每星期六), 但都好像差不多成績, 他好像對這一科已沒有興趣, 也失去了信心

et_0429,

老實說p.2決定他的成績又好像早了點, 可能他還未太熟習小學的教學模式.  

如果他對數學沒興趣可以找一些有趣味性的數學興趣班給他上, 其實數學是一科很重要的科目, 趁現在尚有時間真的要好好幫他重拾信心.

照看問題是在數學科, 轉校是否又真的可以幫到他?

et_0429 寫道:
小師妹,

您的朋友是第一回合已被英中收了? 還是統一排位入的?

mimi,

Pls check pm

第一回合已被英中收了 !

G-Ma,

謝謝回應, 我覺得轉校幫到他是因為他現在的學校是讀早半級至一級的, 即一年級學二年級數(他說一年級時全班已識背乘數表), 故要他讀其他學校應升任有餘, 他會很輕鬆也會很多時間看課外書, 今年我會在這暑假試試讓他先學了將會教的東西, 他便可先消化, 上堂時會更易明白,  希望有幫助啦

et_0429,
不用太擔心, 小二應該比小一輕鬆, 睇多一年先作打算! 我個仔當年都拾下拾下!
我覺得學校中文科相對比較淺, 如果轉其他小學, 也需要適應中文常識.

et_0429,

我都覺得睇多一年先作打算, 有時小朋友既能力係好難估計, 可能佢今年會識應得好好呢. 唔駛太擔心既.

Hi! Fion414,

你都有道理, GS會是另一個問題, 既然都洗溼左個頭, 唯有暑假幫下佢準備好D啦, 不過唔知係唔係遺傳, 我記得自己讀書時由小學到中學, 數學都係好差, 而語文有關的科目就好醒, 其實他花在數學的時間比其他科多, 但成績卻成反比, 唔係遺傳係mug呢?   
‹ 上一主題|下一主題