用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 幾時去中學自行申請??
go

幾時去中學自行申請?? [複製鏈接]

幾時去中學自行申請??

小兒今年9月升小六, 請問應該幾時去理想的中學自行申請呢? thx...

Re: 幾時去中學自行申請??

應該喺11月尾-1月中交表,但間間中學截表時間不一,
有d 12月中已截表,最好向自己心儀的中學check清楚。
今年小六生可選2間中學,如計埋體藝即可選3間,但如體藝收咗小朋友,其如2間自行就無機會,因體藝行先的。

LilyMaMa 寫道:
應該喺11月尾-1月中交表,但間間中學截表時間不一,
有d 12月中已截表,最好向自己心儀的中學check清楚。
今年小六生可選2間中學,如計埋體藝即可選3間,但如體藝收咗小朋友,其如2間自行就無機會,因體藝行先的。

請問你指的體藝是<賽馬會體藝中學>嗎?我就正正是想報呢間。你有乜意見呀?另是否我除了此校外還可多選2間來報呢?大仔的升中間題另我很頭痛,我又乜都唔識,謝謝解答...

體藝是<賽馬會體藝中學>嗎?           Yes.
Band 1 English School, 除咗體 or 藝外,仲要加上成績的,要讀這間學校,要好懂得分配時間,否則兩頭唔到岸,如P.E or Art 十分出色,學屆常得獎,DBSPD , La Salle & ST.Paul 都可試。今年有個小朋友自行體藝唔得,interview機會都無,但最後叩門入咗,自行通常取精英(等同中六的尖子),叩門比較容易d,但成績當然不能太差,那個叩門成功的小朋友雖屬band 2,但我校90分才叫 A。

如果唔係住沙田區,是否有宿舍住?還是自己找屋住?唔該!

aachan2250 ,

任何區都可以申請宿舍架.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

shirley531,

到你兒子小六開學後,學校應會陸續派發中學既資料俾家長參考,或你現在應選定合乎兒子成績既學校,地點,多方面硏究,最好選定多幾間,到最後至作篩選.因為小女試過當交心儀中學申請表時,至知唔合乎資格,急忙地再找過另一所中學,好倉卒.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

yammyma 寫道:
shirley531,

到你兒子小六開學後,學校應會陸續派發中學既資料俾家長參考,或你現在應選定合乎兒子成績既學校,地點,多方面硏究,最好選定多幾間,到最後至作篩選.因為小女試過當交心儀中學申請表時,至知唔合乎資格,急忙地再找過另一所中學,好倉卒.

Thank you very much... U help me so much!!

LilyMaMa 寫道:
體藝是<賽馬會體藝中學>嗎?           Yes.
Band 1 English School, 除咗體 or 藝外,仲要加上成績的,要讀這間學校,要好懂得分配時間,否則兩頭唔到岸,如P.E or Art 十分出色,學屆常得獎,DBSPD , La Salle & ST.Paul 都可試。今年有個小朋友自行體藝唔得,interview機會都無,但最後叩門入咗,自行通常取精英(等同中六的尖子),叩門比較容易d,但成績當然不能太差,那個叩門成功的小朋友雖屬band 2,但我校90分才叫 A。

Thank you very much...  

我仲想問我個仔成績麻麻 (中下), 但佢對所有運動都種意, 仲係劍擊校隊, 去年仲 win 左比賽而記左個優點, 而且佢仲係資優架 (己做了評估, 有報告), 這有幫助嗎? 另如果校方肯寫封信說明他活潑好動, 勇於嘗試等又如何呢?
其實就正因如此我才不想他入讀傳統中學, 他只會越來越討厭返學讀書.

shirley531,

憑我上年既經驗,最好早些預備好份profile,因為上年小女報既其中一間直資分兩輪招生,第一輪11月尾截止,因此我係第一個家長要求校長推薦信,仲一次過要求3封,因為我一早已plan定一間直資,體藝同1間自行.之後阿囡既同學仔陸續要求推薦信,校長就只可給每個學生一封而已.
而體藝方面,我女兒反而係成績band1尾,但體育方面無任何奬項,只係5,6年級時係學校既田徑隊成員而已.體藝既入學申請表上,係要校長,班主任,體育老師填上學生既評語,若你兒子學校能在表格上填上優點,應可爭取到面試機會.
另想知你兒子就讀那間小學,看校服好似同小兒同一所小學呢.

Yammyma:
多謝你的意見。我會試試照做, 希望成功啦.
我個仔間學校在東涌, 你呢? 如果真係就真要請你飲茶啦(大家近麻).. ^^   
Anyway, 希望可保持聯絡, 第日你個女讀得好唔好或有乜新消息請單聲喎... thank you !!     

shirley531 ,

oh! 我以為你仔仔學校喺沙田tim,件校服好似呀.

保持聯絡: 一定一定.   

shirley531,
成績麻麻 (中下) -- 是否=band2,如band 3就要追番上。
對所有運動都種意--- 這些唔係實質嘢,最好有証書。
劍擊校隊, 仲 win左比賽 --- Good啦,在校外有否參加這個  

Click Here

資優-- 多數學校會將資優與操行(conduct)掛鈎,最好有  
             B+。
校長信-- 當然有用。
不想他入讀傳統中學, 他只會越來越討厭返學讀書--完全明白資優小朋友在傳統學校的問題。

另DBSPD的劍擊很掂,You can try

LilyMaMa:
其實我都明白校方的評語好重要, 希望這方面校方可幫忙, 其實都只係講出實情就夠了. 因佢真係乜都玩, 劍擊, 武術, 足球, 爬山, 攀石, camp等, 仲有幾張証書什麼的. 呢個仔讀書唔得, 但勝在勇於嘗試. 所以我先考慮比佢讀呢間. 而資優方面亦有報告証明, 你估以上種種對申請有無幫助呢?
另佢無參加那個劍擊會, 可自行參加的嗎?
另想問下 What is DBSPD?
Thank you !!

教練推薦信都有用.........

shirley531,
香港劍擊總會,我記得好似要學校推薦的,類似學屆潛質運動員.......但唔肯定你可以打電話去問問,如對劍擊有潛質,入到這個會肯定對囝囝有好大幫助,無論喺入中學或劍擊上。
HKFA, Room 1011, Olympic House, 1 Stadium Path, So Kon Po, Causeway Bay, Hong Kong
Tel.: 852 25048106   
另DBSPD=男拔直資中學。

yammyma:
請問份PROFILE點整呀
可否比份COPY我做SAMPLE呀
THANKS!     

lulumamee,

其實我份profile好簡單咋, 封面用阿囡既生活相做 background,上面打左佢d資料,跟住自薦信,再用index將成績表/校內獎狀/校外獎狀分開,彩色影印同釘裝埋1份.
有d中學講明唔好花巧,最緊要內容夠就得,因為學校方面處存有困難.
如你有興趣,可留email,我可e自薦信同index同埋向校長申請推薦信sample俾你.

yammyma

yammyma,

多謝你0既回應,唔該E PROFILE 同埋自薦信同index同埋向校長申請推薦信sample俾我0丫

我E-MAIL [email protected]

‹ 上一主題|下一主題