用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F4 自修 A-Maths 有好補習社嗎?
樓主: vincentsslo
go

F4 自修 A-Maths 有好補習社嗎? [複製鏈接]

Re: F4 自修 A-Maths 有好補習社嗎?

佢學校淨係安排呢七科,但我想女考多一科,因為咁第時可以揀多d野......地理係工程都有幫助的........不過睇下佢搞唔搞得掂先........睇情況囉而家....因為會考好鬼衰,報左唔考,會有個u係度的呀.......
哈里波特 寫道:
It's too bad, for me, I think it's the best to take 7 subjects.  If RE (宗教) not count, your daughter is only taking 6 subjects. 無端端要自修,又要比$, 真係唔多想。[quote]
Sindy 寫道:
咪中,英,數,物理,化學,附加數,宗教,可以既話,自修一科地理,但未決定[quote]
ha8mo 寫道:
咁你個女考邊幾科呀?

[quote]
Sindy 寫道:
我女無打算向醫方面發展,所以bio無修........另外,computer好似出面都有好多選擇,唔駛會考考啦,因為係好淺的,考左都無乜意思呀
[/quote][/quote][/quote]

eee....係喎可.....多個人商量,係唔同d既......
ha8mo 寫道:
唔考應係ABS吧
點會係UNCL呀?

[quote]
Sindy 寫道:
佢學校淨係安排呢七科,但我想女考多一科,因為咁第時可以揀多d野......地理係工程都有幫助的........不過睇下佢搞唔搞得掂先........睇情況囉而家....因為會考好鬼衰,報左唔考,會有個u係度的呀
[/quote]

我都係諗下....因為我覺地理應該係最易可以自修...我無讀bio,我估係咪要做實驗的呀?(我同女都驚湯野>>總之好多因素加埋)所以覺得地理自修應該會咁咁多障礙....其實我無想個女點樣,因為我覺得佢好似無乜想點(無目標),所以求其set個目標先,等佢真係知道自己想點先向果個目標去囉,但大前題就知道要見血既都唔啱,所以唔修bio囉....地理都未諗掂架,睇埋點先囉....呢樣就係我想既啫,因為修多科地理,好似都有d著數(做工程[civil]既話)

總之我都相信係行行出狀元的,所以無乜想個女點,最緊要佢覺得有興趣,有心機讀最緊要.....[quote]
ha8mo 寫道:
都幾矛盾
文筆唔好卻去考geog

你想個女/你個女想
讀什麼工程呀?
諗住geog有用,會讀civil?
EIA要識geog的話,咁洗唔洗識bio?
我唔知架,不過純水問問,
等高人出來指教下

[quote]
Sindy 寫道:
仲有我女d文筆麻麻,所以計數好d,做

我女大隻架,我全屋人都做建築架....由拆到起都有........我見中四五有人湯老鼠/牛眼架喎...唔通係中六?但點都好,唔打算去接觸呢樣野,所以修返科有d用(對佢黎講),不過而家真係未有好清楚第時入邊行....我女對煮野都好有興趣,最衰果時coc呢科滿左.......所以先讀設計
ha8mo 寫道:
中五程度BIO你就想有野湯?講笑咩

仲有,女仔做工程要預左性別歧視
你女係咪好大隻
我有女仔朋友係Communication Engg Master來架
不過返來香港冇人請
佢話見工俾人串
話「我地公司要上天台裝大鑊架,你咁細粒掂唔掂呀?」
不過世事當然無絕對
我有同學個老婆都係晌civil engg consultancy firm做

有,湯牛眼!好好玩架!

ha8mo 寫道:
中五程度BIO你就想有野湯?講笑咩

仲有,女仔做工程要預左性別歧視
你女係咪好大隻
我有女仔朋友係Communication Engg Master來架
不過返來香港冇人請
佢話見工俾人串
話「我地公司要上天台裝大鑊架,你咁細粒掂唔掂呀?」
不過世事當然無絕對
我有同學個老婆都係晌civil engg consultancy firm做
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

beverly@mimi 寫道:
有,湯牛眼!好好玩架!

F.2湯左啦,仲有咩湯啊?

有呀,我仲「之」到隻眼D汁去D頭髮到。D同學嚇親囉!
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

[quote]
Sindy 寫道:
咪中,英,數,物理,化學,附加數,宗教,可以既話,自修一科地理,但未決定[quote]
修七科真係太少,仲要有一科係rs,雖說可專著讀七科,但考公開試會很不著數,好似我學校咁,理科修九科,文科修八科(rs唔洗考),但比其他名校也算少了.所以你個女自修多一,兩科會更好.

我女間學校,學術麻麻地,所以我先有咁打算,第時選起科黎,都有野比人睇下
chris_chan 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:
修七科真係太少,仲要有一科係rs,雖說可專著讀七科,但考公開試會很不著數,好似我學校咁,理科修九科,文科修八科(rs唔洗考),但比其他名校也算少了.所以你個女自修多一,兩科會更好.
‹ 上一主題|下一主題