用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 如果買琴, 什麼牌子好呀? 我什麼都唔識啊! ...
go

如果買琴, 什麼牌子好呀? 我什麼都唔識啊! [複製鏈接]

如果買琴, 什麼牌子好呀? 我什麼都唔識啊!

4歲仔仔學完音樂, 剛剛想上正式學琴.
係呢, 如果買琴, 什麼牌子好呀? 日本琴好嗎? 二手大約多少錢? 可以係那裡買呀? 唔該晒, 我什麼都唔識啊!

Re: 如果買琴, 什麼牌子好呀? 我什麼都唔識啊!

check pm please

vkzone
買乜野琴好睇你有幾多budget, 2手琴就睇琴既condition 同琴齡, 愈舊就愈平, 不過要考慮會唔會太舊, 用得無耐就要換, 到時就變左平買貴用架啦

有朋友懂"德寶牌" 菲律賓造的鋼琴嗎, 因我住村屋的很難搬鋼琴, 怕買了後悔就慘啦, 請指教

我囡囡剛升一級時,都係想買琴比佢,都係面對一樣問題,唔知買邊個牌子好,價錢大約二萬元左右!!!!!!!!因為我唔知囡囡有冇心機學,唔想買得太貴.我收到一般家長都提議KX-21, OTTOSTEIN, Yamaha LU90.......等等.
經過一個月內,到每一間琴行選擇和試音後,我沃決定参考咗一位家長的意見,結果我都買咗同她一樣牌子的琴,在Tom Lee買的Bachmann model no. B78-UP118M/PM (紅木)色,現金價 $13,400,音質和價錢都合乎初學的要求,而且將來她真的有興趣,當要轉琴時,我再換一部貴的琴給她.
如果想 trade in 番過琴比Tom Lee,就要驗完個琴先講價錢.
second hand方面,我問過日本造的牌子二手琴,例如Yamaha,價錢同我買Bachmann差不多,起碼是新琴呀.另一方面,因為我唔識分二手琴或是翻新琴,所以沒有考慮.
大家不妨参考一吓

‹ 上一主題|下一主題