用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無8月15日開學耀中幼兒園的媽咪!
樓主: BoBo1
go

請問有無8月15日開學耀中幼兒園的媽咪! [複製鏈接]

Re: 請問有無8月15日開學耀中幼兒園的媽咪!

SumsumBB

我知要參加,但分身唔到,因為Alvin好早瞓,一定要我帶佢瞓,而alvin爸B又要出差。

SumSumBB,

yes ar,.,....班中有一個小朋友咳得很厲害.....

Joshua 密就係禁中左招lor....               

this morning we brought him to visit doctor.... and the doctor gave him some medicine for running nose + coughing...now he sleeps after taking the medicine... wish him get well soon laaa...

I don't understand... why 小朋友咳得很厲害 ... still the parents let him go to the school and spread the virus?!!!

(his grandma told me that that kid 'stick' to Joshua always ar.... woooooooo...)
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

thanks LikBMa,

thanks for your comments on 砵砵車 ... I think I won't subscribe luuuu....

but u haven't joined the new parents course...can't see u tim?!

BoBo1,
瑤瑤無喊就好喇, 至於唔開心, 俾d時間佢啦, 首先等佢get到返學唔係媽咪唔理佢, 而係一個同小朋友玩既開心地方, 仲有就係媽咪係會黎接佢既, 咁佢應該會開心返d.....你可以每次都帶一樣佢鍾意既小食或玩具仔去接佢放學, 話佢知學校既老師同芳姐都讚佢乖所以你送禮物獎勵佢, 等佢對學校既老師同姐姐有返d信任, 咁會好好多...
我都好希望好快會見到瑤瑤既笑臉, 佢真係好乖巧可愛!

Joshua媽,
希望Joshua快d好番啦! 小朋友一開始返學係會容易病d, 希望我地d小朋友唔好中招啦!  
兩兄弟相親相愛, 一家四口樂融融! :)

Hi Joshua媽

希望Joshua可以快D好番啦!襯呢兩日俾佢休息多D同飲多D水。妳自己都要小心保重喎!因我亦俾alvin傳染到。

睇吓第日有冇機會係學校見;吾知我曾見個既大肚婆係咪妳呢

Bo Bo1
希望瑤瑤好快就能適應啦!下星期alvin亦都開始separation啦!

Momotat
吾好意思一直都寫錯妳個名為Momocat,因覺得妳似鐘意cat 既,係尋日先睇清楚。可能揍仔揍到濛咗

醒目開學勳章

Bo Bo1
現在佢地分開兩組去gym/花園玩/茶點,星期五Josh仔和瑤瑤同一組(小豆b和Joshua另一組),Josh Pa 話唔覺瑤瑤哭,瑤瑤眼腫可能仲有少少眼濕濕,其實瑤瑤已經進步中,應該好快就會適應晒!

Joshua媽
可能個同學仔係返到學校先咳,Josh前幾日都係在家無事,早上返到學校就開始咳了,希望Joshua快D好番啦!
聽講一開學小朋友們會開始交換病菌,頭幾個星期會最多人病,過一兩個月後,大家都產生了抗體,就會開始少人病了。

SumsumBB, Momotat, LikBMa,

我都好擔心, 因為咁多人病病, 不過好彩之前瑤瑤都返慣playgroup, 希望會有多些低抗力.

昨日同瑤瑤去左Disney Land, 想住等佢開心下,點知佢都好似唔係好開心,昨日學Ballet瑤瑤全堂無心機,連個老師都問我究竟發生咩事,瑤瑤突然會咁,瑤瑤又同我講唔想再返學,要搵媽媽,我真係好擔心呀!

Joshua媽,

希望Joshua快快好返,明天返唔返到學呀!

I brought Joshua to visit his dr on Sat morning laaa... his doctor said he got very minor common flu... after he took the medicine, much much okay la...

no running nose laaa.

ai ya... kids get sick make parents very       ...

各位,

剛剛送完瑤瑤返學, 我見到好似好多人無返學咁, 我地個班今日好似好小人.

Momotat,

我今朝又見到小豆B坐係校車到等落車,佢都全程好乖,真係好似好大個仔咁,瑤瑤就無鬼用,今朝我9時前我走左,佢仍然喊得好勁.

BoBo1,
你咁講我就放心喇.....其實唔擔心就假既, 每日佢上了校車我都有個衝動想返學校睇下佢點.....我諗住每個星期五都返下學校同老師傾下佢每個星期既情況, 同埋'join'下隻小豆b咁啦!  
希望瑤瑤可以快d適應啦, 應該好快架喇, 因為你話佢上星期都無喊啦.....佢笑起上黎真係好cute.....我都想有個女可以扮下靚, 不過兩個都係仔!

各位,
今日經濟日報話小朋友學習外語最好時機係三歲前, 又訪問'東山語言中心', 唔知呢間野好唔好既呢? 我想盡快搵個weekend playgroup俾小豆b學英文同普通話呀! 有無好介紹?  

all
今日我班都有同學仔病緊,有D仲要吃藥都返學。

其實妳地對小朋友返2歲班,對小朋友或學校有D咩期望??

BoBo1
我今日見到瑤瑤係gym room玩都玩得好開心呀!
妳都要放鬆D心情,吾好咁担心。

momotat
小豆B亦玩得好開心。

SumsumBB
今日係姐姐同josh仔返學呀!
我就莊到姐姐同佢玩麵團玩得好專心,而係gym room佢就冇物點玩。

Alvin今曰做咗15分鐘separation,開頭我同佢講媽咪要出去一陣,佢仲好得戚話好;但當我話bye bye佢就扭要抱。
就開始喊啦!大約二十分鐘後,入到去老師抱住佢玩印印仔。老師話佢好嬲;而另一個媽咪話佢喊住叫媽媽由我出去叫到差吾多我入返嚟前。佢一見到我又好想喊。之後玩玩吓,見唔到我,佢又喊。

LikBMa,
小豆b好鍾意玩gym room, 成日'捐山lone'

BoBo1,
瑤瑤都玩得開心係好現象, 今日放學時有無喊呀?  

SumSumBB,
Please check PM!  

LikBMa,

多謝你今日幫我睇下瑤瑤,咁都應該好快無事,好似我陪佢上個時咁專注.

咁你如果見到瑤瑤就幫我望下佢,報料比我聽,就算我問老師佢都只係答我佢無問題了,不過今日放學個時問瑤瑤今日返學開唔開心,佢話好開心.

Momotat,

我都打過電話去Nottingham問過星期六有班,不過最衰我現在星期六早上要學Ballet, 所以我星期六唔上得,而星期六下午1:00至3:00瑤瑤又要訓覺.

sumsumBB,

我想問你個工人有無話今日茶點食咩野,瑤瑤話食左皮皮同果果,究竟係唔係呀?

醒目開學勳章

Momotat 寫道:
各位,
今日經濟日報話小朋友學習外語最好時機係三歲前, 又訪問'東山語言中心', 唔知呢間野好唔好既呢? 我想盡快搵個weekend playgroup俾小豆b學英文同普通話呀! 有無好介紹?  

Momotat,
我同事個仔讀左幾個月'東山語言中心',佢話應該幾好(因為佢個仔升K2,係自己上的)!佢攞過資料俾我睇,上課時間好似好有彈性的。
不過要過金鐘,有少少遠...有無諗過多多?

Josh Pa 話今日見到小豆b自己行樓梯入課室,Miss Audrey見到攬完佢之後,小豆b就自己除書包放入櫃、去玩,好乖!但Josh仔入課室後仲扭姐姐抱抱...
Josh Pa 去摸下小豆b個頭、和小豆b傾兩句,Miss Audrey見到便過來問Josh Pa 是否識小豆b父母?Josh Pa答識和話小豆b好叻,Miss Audrey都贊同!

醒目開學勳章

LikBMa 寫道:
SumsumBB
今日係姐姐同josh仔返學呀!
我就莊到姐姐同佢玩麵團玩得好專心,而係gym room佢就冇物點玩。

LikBMa,
多謝報料!
Josh Pa 叫左姐姐盡量行開d,俾Josh獨立,但姐姐話見Josh自己一個人玩,好可憐咁,忍唔住過去同佢玩。
gym room~ Josh 身手較差,又膽小,好多嘢唔敢玩,但Josh Pa 話上星期見佢敢「捐山窿」,已經有進步!   

BoBo1 寫道:
sumsumBB,
我想問你個工人有無話今日茶點食咩野,瑤瑤話食左皮皮同果果,究竟係唔係呀?

BoBo1,
我工人話今日茶點食左麥皮同梨,瑤瑤答啱晒,叻女!
Josh今日食左3碗麥皮 ,我工人嘖嘖稱奇,因為Josh係屋企經常練仙,不肯進食!

醒目開學勳章

Joshua媽 ,

Joshua 無事就好了!

SumsumBB

妳姐姐講得好啱。一個人玩係幾可憐!所以有得遲Dseparation都係好。

今日我班有個媽咪就有少許不滿,話其實D老師照顧吾到甘多小朋友,好多小朋友都係自己同自己玩,可能佢之前參加過tutor time 有得比較。

所以我想問大家其實有咩期望?
我其實己經自己教哂alvin要自己取鞋擺書包等自理能力,費時第日得佢自己到時物都吾識做,老師又睇吾哂;拺yc係因Alvin真係一個坐吾定既細路,上課三個鐘,佢可以坐15分鐘,我己經偷笑。不過除咗茶點時間。
最重要都係俾佢跟其他小朋友學社交,分享玩具,守秩序。

sumsumBB, LikBMa,

我都好想知道瑤瑤係學校的情況,請大家報下料比我聽,thank you!!

其實我都覺得3個老師唔夠,有好多小朋友都係自己玩,始終佢地咁細個未識點樣同其他小朋友相處,所以我都係想住比佢返下學,學下獨立,始終以前返playgroup都要我陪佢,現在佢自己返,就覺得無左我好似唔得咁.

我之前都返過Tutor time playgroup,覺得又係自由活動時間比較多,好似話Nursey都係無咩野學,都係返學玩,不過校舍真係好靚.

其實我期望唔高, 主要想佢學獨立, 學discipline, 同埋習慣同外籍老師溝通--因為呢d全部在家是做不到的....YC so far 都達到我呢幾方面既要求, 同埋我留意到返
‹ 上一主題|下一主題